• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupiłem anglika i nie moge nim jezdzić?

btomek

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
to jest racja posprawdzaj u kilku agentów a ubezpieczenie znajdziesz

kUBA7777

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WADOWICE
kupuiesz tymczasowe oc na samochód za 55 zł miesiecznie i śmigasz bez przekładki. po miesiącu trzeba tylko przełużyć polisę. Ja nie wiem czy bedzie mi ie opłacało rejestrować w Polsce anglika bo po co jak mogę jeżdzić nim do woli na blachach angielskich a oc wcale nie straszne jak na 3 litrowy motor jakieś 700 zł na rok.
Nie nabijajmy kieszeni C waniakom od przekładek niech sobie lepiej przełożą - mózg.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
eh... nie będę komentował powyższych bzdur:rolleyes:
Szerokiej drogi na angielskich blachach w PL życzę

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
kupuiesz tymczasowe oc na samochód za 55 zł miesiecznie i śmigasz bez przekładki. po miesiącu trzeba tylko przełużyć polisę. Ja nie wiem czy bedzie mi ie opłacało rejestrować w Polsce anglika bo po co jak mogę jeżdzić nim do woli na blachach angielskich a oc wcale nie straszne jak na 3 litrowy motor jakieś 700 zł na rok.
Nie nabijajmy kieszeni C waniakom od przekładek niech sobie lepiej przełożą - mózg.
ciekawe CWANIAKU co zrobisz jak bedziesz mial dzwona i wykupiona nastepna polise
chyba niewiesz ze takie poliski sa wazne przez 30 dni a jakies wykupywanie polis co
miesiac (lub odrazu na rok)to wielka lipa

i nie obrazaj tu nikogo
pozdrawiam JARO (CWANIAK)

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
kuba7777 sprawa wygląda tak, że dopóki w coś nie przypierdzielisz to sobie będziesz jeździł , ale jak zaliczysz dzwona to jesteś w czarnej dupie bo auto jest w UK wyrejestrowane , a Ty bezprawnie używasz do łamania prawa tablic angielskich. - jeżdżenie niezarejestrowanym autem to łamanie prawa.

jak ktoś ucierpi w jakiejkolwiek stłuczce to może się skończyć wyrokiem.

jeśli chodzi o samo OC to jest ono niezależne od pojemności , tylko od posiadanych zniżek.
mnie też taniej wychodzi jeździć angolem niż kupić europejczyka

kUBA7777

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WADOWICE
Widze tu niepochamowaną nienawiść do użytkowników samochodów angielskich. Ale ok. może mi sie wydaje. co do mojej polisy jest ona ważna bo legalnie zawarta. zaś dziwi mnie wypowiedź użytkownika Holipy co do wyrejestrowania samochodu w Anglii. otóż zrobiłem sorn tzn że nie będe moim samochodem jeździł po drogach w UK. to nie znaczy że nie moge jeździć w innych krajach. auto jest cały czas w Angielskim systemie jako pojazd zarejestroany. co do ubezpieczenia to jest jeszcze jedna możliwość wykupowania w nieskończoność taniej polskiej polisy OC wystarczy poszerzyć ziałalność gospodarczą o "sprzedaż pojazdów" i ubezpieczamy dowolną ilość anglików na dowolny okres i polisa JEST WAŻNA ! i jeszcze jedno widze na tym forum dużo osób które chcą uzyskać jakąkolwiek pomoc w odnalezieniu się w gąszczu idiotycznych polskich przepisów ale niestety widze też więcej osób które raczej nakłaniają do przekładki samochodu aniżeli poradzić w jaki sposób można bez przekładki Legalnie jeździć.

do Holipa - zniżki w opcji 30-to dniowego ubezpueczenia nie są brane pod uwagę czyli nie wychodzi tak źle 3l v6 211 km 55 zł miesięcznie.
dla porównania w anglii na ten samochód oc wyniosło mnie około 10 tys zł rocznie . to chyba sie opłaca.

Brak tu jeszce jednego pytania - " kolego a jak ci sie tym wyprzedza"? co drugi dzień ktoś o to pyta otóż jak wyprzedzam roweżystę to mam pewność że go nie potrącę a jeśli chodzi o całokształt to odpowiem krótko - OK.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
bez polskiego przeglądu ubezpieczenie pow. 30 dni jest nie ważne, ile razy bedziecie to wałkować, to ze ubezpieczyłeś sobie w necie nie znaczy ze masz aktualne ubezpieczenie bo ubezpieczyciel kase weźmie ale to Ty masz dopilnować czy auto ma przegląd, jest sprawne itp. jeśli naruszysz jakikolwiek pkt. regulaminu firma nie wypłaci odszkodowania, jeździć możesz nawet i bez jakichkolwiek polis, przęglądów itp. wszystko do czasu, w razie kolizji naprawiasz swoje i czyjeś auto, mało tego wpłacasz kase do funduszu, jeśli szkoda była tylko na autach a co jeśli ktoś bedzie ranny ? i nie jest to wymysł tuska czy pułtuska, zapytaj czy ubezpieczysz w niemczech czy w ukeju auto na polskich blachach

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
kuba7777 gdybyś trochę poczytał i pomyślał to byś wiedział że sam od ponad roku śmigam na codzień anglikami po całej europie.
nie wiem jak twój agent , ale mój uwzględnia zniżkę.

wiem też że na tym śmiesznym SORN nie możesz w PL jeździć legalnie , tak samo jak na aucie które ma zgłoszony export.

wyprzedza się tak jak europejczykiem, może nawet lepiej, a mi wygodniej zmienia się biegi lewą ręką.
do tego nissan ma takiego powera że można bez problemu wyprzedzać wszystko

rys00 masz rację ale ty mówisz o zwykłym OC na rok , a my o tzw Ubezpieczeniu granicznym.
a te jeśli masz kumatego agenta możesz wykupywać bez końca.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
wykupić wykupisz nie ma problemu też mam kilka polis na blachy angielskie, ale zapytaj dokładnie jakiegos agenta co w razie szkody

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
normalnie wypłacają bez problemu , trzeba mieć tylko doświadczonego agenta który ci będzie to OC co miesiąc wystawiał nowe.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
normalnie wypłacają bez problemu , trzeba mieć tylko doświadczonego agenta który ci będzie to OC co miesiąc wystawiał nowe.

mieć agenta ___ ------smieszne ( jak to w polsce)

zastanow sie co piszesz

troche czasu juz robie i poswiecilem na znajomosc prawa( choć w polsce jest roznie)

wiec nie pisz takich pierdół

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
miałem stłuczkę vectrą i nie było problemów z wypłatą odszkodowania z OC

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
miałem stłuczkę vectrą i nie było problemów z wypłatą odszkodowania z OC
pisz co chcesz (pierdoły)

akurat teraz miałeś stuczke,ciekawe
było pisać o tym wczesniej, a nie jak ktoś wbija ci klina
Ps. z reszta mam do w czterech literach , róbta co chceta

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Polska policja nie jest już tak ugodowa i niedoinformowana w sprawie anglików,jeśli auto ma kompletny dowód czyli wszystkie sekcje jest ok,jeśli czegoś brakuje a za zwyczaj tak jest,wtedy traktują auto jako wyrejestrowane i wtedy można śmigać tym autem na ubezpieczeniu przygranicznym tylko 30 dni,można oczywiście wykupywać kolejne polisy ale one nie są ważne,wiadomo ze agent ubezpieczeniowy przyjmie kasę ale prawo jest prawem,w razie kolizji firma nie uzna polisy zawartej po raz kolejny na ten sam numer VIN,można wtedy czasowo zarejestrować auto i znowu ubezpieczyć tym razem normalnie na rok pod warunkiem ze auto zostanie zarejestrowane w ciągu 30 dni,po tym terminie polisa wygasa,Jaro i rysOO mają rację,ale każdy orze jak może,inaczej jak ktoś ciebie stuknie,inaczej jak ty kogoś.Możecie jeździć jak sobie chcecie,tylko po co wprowadzacie innych w błąd.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
a wystarczy przepisać umowę na kogoś innego co drugi miesiąc i można oc wypisać...

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
no też nie, dlaczego ? dlatego ze jest 14 dni na złożenie wniosku do U.C. i 30 na opłacenie, dlatego jest 30 dniowe ubezpieczenie, od 14 dnia naliczana jest kara ok 50 zł dziennie za każdy dzień opóźnienia,i płaci ten pierwszy z umowy, jest inny sposób a nawet dwa ale niebęde ich rozpowszechniał

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
rys00 robię tak dość długo i żadnej kary nie dostaję.
grunt żeby auto się później rozpłynęło na części i nie było rejestrowane w PL, a tak przeważnie jest z angolami którymi jeżdżę

JARO jak się zaczynałem udzielać na forum to wspominałem na czacie że rozbieram viki B przed liftową po stłuczce. ale najlepiej jest się dowalać. tak jest łatwiej. prawda ?

kUBA7777

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WADOWICE
Panowie a rozwiązanie takie : posiadam wójka, który ma w działalności gospodarczej możliwość sprzedaży pojazdów i to na Niego jest dowód rejestracyjny, umowa kupna itd. i wój ma prawo ubezpieczać takiego anglika bez końca bo przecież nie musi kupca znaleźć w okresie do 30 dni .
a polisa zawarta z agentem JEST WAŻNA !!! Ludzie nie szukajcie dziury w całym. Ogólnie prawo jest tak doskonałe że jeżeli posiadasz dobrego Papugę każdą umowę obalisz.
Pozdrawiam Serdecznie i miłego dnia życzę.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
To po co wszystkim gitarę zawracasz, rejestruj na wójka :) i jeździj. Nikogo nie interesuje czy Twoja polisa jest ważna czy nie i czy posiadasz dobrego papugę

Do góry Bottom