• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Krótkoterminowe ubezpieczenie Anglika

juniorexx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Londyn/Lubelskie
Dobra panowie i panie samochód zakupiony, sprzedawca nie dał mi całego dowodu bo "się bał o coś tam" (był to brytyjczyk więc nic dziwnego, że się bał dać polakowi swój cały dowód) mam tylko tą małą część dowodu, mam MOT, jest road tax, bilet na prom zakupiony, ubezpieczenie zakupione, w piątek wyruszam do Pl.
Jeśli czegoś brakuje lub wg Was nie mogę jechać na tym małym świstku z dowodu to bardzo proszę o podpowiedź co/jak załatwić w DVLA aby było można swobodnie wyjechać z UK.
Z góry dziękuję.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
A jaki adres wpisałeś w dokumencie , polski ?
W Dvla nie masz nic do załatwiania.
Mały kwitek nie jest dowodem i z zasady nie powinieneś poruszać się tym autem za granicą. W pl masz za takie rzeczy 50 pln mandatu przy kontroli . Szwaby różnie reagują raz mnie puścili ale ja jechałem w drugą strone.
Angol łaski nie robi dając 1 kartke v5 , jest tam wsxystko opisane jak się to załatwia - chyba że czytać nie umie.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
no to powodzenia
bo nie masz dowodu V5C tylko kawalek dla nowego wlasciciela
w Pl wart tyle co kawalek sraj tasmy
musisz poczekac w Uk na nowy ( o ile podales adres na wyspie)
albo w DVLA postarac sie o dowod na Ciebie

tematow o tym juz pelno na forum

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
boja sie bo kupujacy nie wysylaja do DVLA dowodu
pozniej sie musza tlumaczyc ze auto sprzedane
wola wyslac sami i miec spokoj

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Normalka, sporo angoli nie chce dać V5 nawet jeśli chcesz spisać z nim umowę, a jak nie masz adresu w UK to w ogóle klapa.

juniorexx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Londyn/Lubelskie
Więc tak: angol nie dał mi dowodu bo powiedział, że miał przypadek w swojej rodzinie, że ktoś tam sprzedawał samochód AKURAT polakowi a ten nie odesłał do DVLA dowodu rejestracyjnego i sprzedający miał jakieś nieprzyjemności, więc on nie chce ryzykować tylko sam to załatwi. Ot cała opowieść/tłumaczenie ze strony angola, nie wiem ile w tym prawdy a ile rasizmu ale niech tam mu będzie.
Jedynie pewne jest, że w poniedziałek wysłał do DVLA listem ekspresowym swój dowód i zadzwonił do mnie aby to potwierdzić.
Ja natomiast podjadę w piątek do DVLA i spróbuję załatwić dowód lub dowód tymczasowy aby móc legalnie wyjechać poza UK.
Ktoś w innym temacie pisał o tymczasowym dowodzie rejestracyjnym (V379 kolor żółty), oto pdf na ten temat str. 9: http://www.direct.gov.uk/prod_consu...n/@motor/documents/digitalasset/dg_065264.pdf i raczej jest po problemie.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Trzeba to było angolowi pokazać bo przecierz tam jest napisane że powinien Ci dać cały dowód my wiemy jak to wygląda w praktyce że v5 do pl na 90 % nie przyjdzie a na 379 nie zarejestrujesz.

juniorexx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Londyn/Lubelskie
Chwilka moment. Ja mieszkam i pracuję w UK a do Pl jadę tylko odstawić ten samochód dla brata (do przekładki) więc mogę spokojnie poczekać te 3 czy 4 tygodnie na normalny kompletny dowód, który będzie wypisany na mnie. A ten V379 potrzebuję tylko żeby przyjechać nim teraz do Pl.

juniorexx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Londyn/Lubelskie
I po sprawie - samochód w Pl a ja już w UK.
DVLA wstrzymało wydawanie V379 (prawdopodobnie wydają je jedynie w głównej siedzibie w Swansea).
Tak czy siak sprawa załatwiona.
Dziękuję kolegom, którzy podpowiedzieli co i jak zrobić oraz wszystkim zainteresowanym tym tematem.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Udzielając się tutaj zakładam że posiadasz co najmniej jeden angielski pojazd popatrz więc na 4 strone v5c i poczytaj o procedurze eksportu auta . Ja zawsze biore v5c od prywatnego sprzedawcy i z aukcji jeżeli takowe posiadają . Wyjątek stanowią auta które zamierzam zarejestrować na siebie w Uk, moge wtedy odpuścić.

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Chłopy mam problem taki że nie mam dostępu do paszportu a każda firma wymaga numeru MRZ

Zgonek85

Początkujący
Punktów
0
Dobry wieczór ,
proszę o podanie aktualnej strony ubezpieczalni która wystawi mi 3 dniowe ubezp. auta do zjazdu do Polski , najlepiej w miarę tanie na Europe a nie tylko UK

Luka5

Początkujący
Punktów
1
To i ja bym poprosił bo zastanawiam się co tańsze. Laweta czy samemu przyjechać na kołach.

Zgonek85

Początkujący
Punktów
0
To i ja bym poprosił bo zastanawiam się co tańsze. Laweta czy samemu przyjechać na kołach.
Ja wracam 17 stycznia , może 18 najpóźniej autem . Potrzebuję od 18 do 19 na zjazd . Ma ktoś jakąś firmę do polecenia ?????

Do góry Bottom