• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

krótko terminowe w UK - czy można ubezpieczyć na osobę która nie jest właścicielem?

matek180

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KROSNO
Witam planuje zakupić samochód w uk ale jako 23 lata (dopiero) na karku ;) ubezpieczenie na czas podróży i chwilowego pobytu w uk (wracam we wrzesniu) chce wziąć na Ojczulka, który będzie prowadził.

Pytanie czy mogę auto kupić na siebie (wtedy ułatwi mi to formalności w Polsce) a ubezpieczenie tymczasowe na inna osobą która będzie kierowcą i ma też swoje auto w uk od dłuższego czasu. A po przyjezdzie do Polski odrazu po tymczasowym uk wziac graniczne pzu do czasu przekladki.

Dzieki i pozdrawiam.

matek180

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KROSNO
Dzieki za odp.

Jeszcze pytanko jedno,

Ponieważ mój problem polega na tym iż w UK zostaje jeszcze 1.5 miesiąca a autko odbieram już w nast. tyg. Cena Temp. Insurance na 28 dni to okolo 340 f z tego co ostatnio w avivie wyliczylem, więc troszke drogo a mi pasuje na okolo 35 dni ubezpieczyć. Pytatnie czy można wziąć normalne ubezpieczenie na samochód np w tej samej firmie co ma mój Ojczulek i po 1.5 miesiąca poinformować ze auto poszlo na permanent export? Czy lepiej wziać temp insurance na 1-2 dni żeby przejechać z miejsca zakupu pod dom, przetrzymac auto 20 dni na parkingu bez insurancu ( i pewnie zgłosić sorn do dvla) i dopiero bliżej wyjazdu wiząć jeszcze jedno short term insurance na samą podróż do PL.

Wiem - straszne kombinacje ;) ale prawo w uk jest dość restrykcyjne a firmy ubezpieczeniowe windują ceny strasznie wysoko.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jak dla mnie to bez roznicy. Jak nie jezdzisz to postaw auto w pokrzywy i wykup ubezpieczenie dopiero jak bedziesz zjezdzal do PL, jak chcesz auto uzytkowac to kup normalne ubezpieczenie i potem po wywiezieniu z UK poinformuj ich o tym, powinni oddac kase za niewykorzystany okres.

Do góry Bottom