• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Koszt przyprowadzenia anglika z UK do PL

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Decydujac sie na zlecenie przywozu auta z Wielkiej Brytanii do Polski trzeba liczyc sie z kosztami od okolo 1500zl do nawet 3000zl w zależności skąd auto będzie przewożone dokąd. Logicznym jest że auto im dalej na północ w Anglii sie znajduje tym większe koszta nas czekaja. To samo dotyczy się miejsca dowozu auta do Polski. Im dalej na wschód i południe tym ceny wyższe.

Firmy transportowe oferujące swoje usługi można znaleźć na forum w dziale Transport - oferty.

Natomiast jeżeli mamy ochote zrobić sobie wycieczke do UK i tam odebrać swoje autko i nim przyjechać na kołach do Polski to koszty te będą nieco wyższe z tego względu że trzeba się najpierw na Wyspy dostać, następnie znaleźć jakiś nocleg i wreszcie powrócić autem do PL.
Paliwo załóżmy z Londynu do Szczecina wyjdzie nas okolo 100 funtów, przeprawa promowa średnio licząc okolo 40 funtow no i jeszcze ubezpieczenie krotkoterminowe na samochod to wydatek rzędu 40 funtów za 24 godziny.
Niewatpliwa atrakcja jest mozliwosc zwiedzenia kawalka Wielkiej Brytanii, osobiste obejrzenia auta i zrobienia brytyjskich zakupow :lol:

W najlepszej sytuacji sa osoby wracajace z Wysp do Polski którzy to mogą przy okazji zabrac ze soba swoj dobytek i wlasnie dlatego nierzadko sie zdarza ze mozna auto z kierownica po prawej stronie kupic w Polsce taniej anizeli w UK.

amk

Początkujący
Punktów
0
Chetnie pomoge w sprowadzeniu auta

Punktów
0
1. Witam, a czy jest możliwe żebym wykupił ubezpieczenie w momencie zakupu na 24 godziny, podstawił go na parking, na jakieś 3 tygodnie,a potem do domu znów na 24 godzinnym ?
2. Czy MOT i TAX przechodzi na mnie w momencie zakupu auta ?
3. Jak długo trwa wysyłanie dokumentów z DVLA ? ( mieszkam w UK).

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
1. możesz tak zdrobić ale nie zostawiaj go na publicznej drodze bo Ci go odholują... musisz mieć ważne mot, tax i ubezpieczenie żeby stał na drodze, a jak nie masz ktoregoś to Ci odholują
2. tak, mot i tax jest na auto a nie na właściciela i zostaje z autem. wyjątek jedynie jak sprzedający będzie chciał odzyskać kasę za road tax i wystąpi do urzędu o zwrot kasy za nie wykorzystany okres ale 90% sprzedaje z taxem, kwestia dogadania
3. DVLA ma na to do 6-ciu tyg ale na ogół 2-3 tyg i masz kwity u siebie

Punktów
0
Dziękuję za odpowiedzi :) Bardzo mnie to cieszy. Jeszcze jedna kwestia: mam 24 lata i tutaj moje pytanie: Jakie firmy oferują najtańsze ubezpieczenia samochodowe tymczasowe ( polskie lub angielskie) ? Czy może lepiej od razu wykupić ubezpieczenie w Polsce np. w PZU, mbanku ? Przeszukałem parę linków na interenecie ale większość z nich jest stare i trochę już się zmieniło.

Punktów
0
Dzięki , więc już większość wiem, jeszcze sprawa dokumentów z DVLA. Czy wyślą je również do Polski ?

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
tego nie wiem, bo nigdy nie potrzebowałem tego. pewnie masz jakiś znajomych w UK to podaj ich adres i oni Ci odeślą. będzie pewniej niż z DVLA. albo podadzą Ci przy jakiejś okazji.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
z wysyłką z DVLA do polski może być różnie. wiadomo jak nasza poczta pracuje...

pikor23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dębica
Decydujac sie na zlecenie przywozu auta z Wielkiej Brytanii do Polski trzeba liczyc sie z kosztami od okolo 1500zl do nawet 3000zl w zależności skąd auto będzie przewożone dokąd. Logicznym jest że auto im dalej na północ w Anglii sie znajduje tym większe koszta nas czekaja. To samo dotyczy się miejsca dowozu auta do Polski. Im dalej na wschód i południe tym ceny wyższe.

Firmy transportowe oferujące swoje usługi można znaleźć na forum w dziale Transport - oferty.

Natomiast jeżeli mamy ochote zrobić sobie wycieczke do UK i tam odebrać swoje autko i nim przyjechać na kołach do Polski to koszty te będą nieco wyższe z tego względu że trzeba się najpierw na Wyspy dostać, następnie znaleźć jakiś nocleg i wreszcie powrócić autem do PL.
Paliwo załóżmy z Londynu do Szczecina wyjdzie nas okolo 100 funtów, przeprawa promowa średnio licząc okolo 40 funtow no i jeszcze ubezpieczenie krotkoterminowe na samochod to wydatek rzędu 40 funtów za 24 godziny.
Niewatpliwa atrakcja jest mozliwosc zwiedzenia kawalka Wielkiej Brytanii, osobiste obejrzenia auta i zrobienia brytyjskich zakupow :lol:

W najlepszej sytuacji sa osoby wracajace z Wysp do Polski którzy to mogą przy okazji zabrac ze soba swoj dobytek i wlasnie dlatego nierzadko sie zdarza ze mozna auto z kierownica po prawej stronie kupic w Polsce taniej anizeli w UK.
Witam. Jaki koszt przywozu audi A4 z Londynu do Dębicy na Podkarpackie???

Arek_Land

Anglikomaniak
Punktów
8
Miasto
Łódź
Generalnie koszt przywozu auta do Polski to koszty około 1400-1500zł
Przy czym należy się tutaj spieszyć z czasem.
Przy autach kupionych z licytacji często jest tak że pieniądze jak i odbiór auta musi się odbyć w terminie 72 godzin.
Po tym czasie firma aukcyjna zaczyna naliczać podatek za przechowanie który może dojść do 25 funtów za dzień.
Tak za dzień. wiec jeżeli o tym nie wiesz może się okazać że nagle na miejscu masz do dopłacenia 200 funtów.

Miałem przypadek klienta który zamówił dane auto z aukcji.
Zostało ono wylicytowane ale Pan nagle miał 100 spraw na głowie.
Zgłosił się po transport po 20 dniach i ...
auto kupione za 680 funtów
dopłata za przechowanie na miejscu ... 525 funtów.
Sprawa skończyła się tak że auta z UK nie odebrał stracił pieniądze a auto zostało ponownie zlicytowane.

Ja jak ściągam to najpierw dzwonie do zaprzyjaźnionej firmy transportowej pytam kiedy będą mieli transport z wolnym miejscem i dopiero potem licytuję.
Można też dogadać się z jakimś rolnikiem z UK by Wam zwiózł auto do siebie na farmę i tam poczekało na transport.

Do góry Bottom