• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Koniec szrotów ??? Czarne chmury

Shark

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
mazowieckie
12 marca wchodzi w życie ustawa z dnia 22 stycznia 2010 r. (Dz.U. Nr 28, poz. 145)

"Rozdział 8a

Kary pieniężne

Art. 53a. 1. Kto poza stacją demontażu dokonuje:
1) usunięcia z pojazdów wycofanych z eksploatacji elementów lub substancji niebezpiecznych, w tym płynów,
2) wymontowania z pojazdów wycofanych z eksploatacji przedmiotów wyposażenia lub części nadających się do ponownego użycia,
3) wymontowania z pojazdów wycofanych z eksploatacji elementów nadających się do odzysku lub recyklingu
- podlega karze pieniężnej od 10.000 do 300.000 zł.

Cała ustawa.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2010/0145.htm

dino

Bywalec
Punktów
0
Miasto
INOWROCŁAW
szrot

Myslisz ze cos jednak sie zmieni? miales kiedys w ogole kontrole ze srodowiska albo jakas inna ?

Shark

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
mazowieckie
Czy cos sie zmieni to zobaczymy.
Ja nie prowadze autoszrotu.

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Czyli trzeba demontować auto przed wycofaniem z eksploatacji.

promil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWIDZYN
My mielismy kontrolę z WIOS i kontrolują teraz wszystkich. Procedury sa tak zaostrzone, że masakra..... Ale można to ogarnąć :)) My mamy już spokój!

promil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWIDZYN
Dotyczy to glownie break-erów

bzdura, B , C czy D bez różnicy..... nikt w PL nie ma prawa rozbierać jakichkolwiek aut z innych krajów nawet jesli ma kasację..... Mamy tą całą przeprawę już za sobą więc wiem o czym mówie.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
a ja mysle ze dalej bedzie tak jak teraz

kto powiedzial ze ja np. jako sprzedajacy czesci rozbieralem auto u siebie
jade na niemcy i kupuje mase metalowych czy plastikowych detali czy czesci zamiennych
czy w takim wypadku tez beda mnie scigac????

vip-car

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Łódź
www.przekładki.pl
Wydaj mi sie że tutaj chodzi o auta sprowadzone w całości.Jak na placu będziesz miał auta porozbierane i faktury na części to będzie ok. Ale należy jeszcze pamiętać o tym żeby oleje płyny były zlewane do pojemników czy separatorów a nie do ziemi.Znajomy miał odwiedziny z ochrony środowiska pobrano trzy próbki odwierty za jedyne 100 tyś zł.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
Wydaj mi sie że tutaj chodzi o auta sprowadzone w całości.Jak na placu będziesz miał auta porozbierane i faktury na części to będzie ok. Ale należy jeszcze pamiętać o tym żeby oleje płyny były zlewane do pojemników czy separatorów a nie do ziemi.Znajomy miał odwiedziny z ochrony środowiska pobrano trzy próbki odwierty za jedyne 100 tyś zł.

to fakt z tymi odwiertami

ale z autopsji wiem ze POLAK da rade kazdej ustawie

promil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWIDZYN
Dokładnie panowie. Na placu może leżeć masa części tyle, że musisz mieć faktury na nie. Zakup musi byc dokładnie z opisem "CZĘŚCI" i wyszczególnione co kupiłeś nie ważne z jakiego kraju. Odwierty robią owszem jeśli nie macie utwardzonych placów, u mnie się obyło na szczęście. Co do płynów muszą być w beczkach , w zamnkniętym odosobnionym pomieszczeniu. Po za tym jest to oczywiście odpad niebezpieczny a na każdy taki odpad (oleje, płyny zapobiegające zamarzaniu itp) musicie mieć zatwierdzony przez ochronę PROGRAM GOSPODARKI ODPADAMI NIEBEZPIECZNYMI (500zł) oraz analogicznie na inne odpady ZGŁOSZENIE WYTWARZANIA ODPADÓW INNYCH NIZ NIEBEZPIECZNE .......... Trochę to skomplikowane wszystko, ale jak się zaczyna do tyłka ochrona dobierać to trzeba działac i te góry papierów załatwić. A te które wymieniłem to dopiero wierzchołek góry lodowej do spokojnego prowadzenia sprzedaży używanych części tak by sie nie czepiał nikt. :weez:

Do góry Bottom