• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kilka pytań odnośnie rejestracji Anglika

nieznasz

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie.
Przeczytałem kilka wątków dotyczących rejestracji Anglików w Polsce jednak co do pewnych rzeczy mam wątpliwości, a mianowicie: wszedłem w posiadanie samochodu sprowadzonego z Anglii wraz z dokumentem V5C. Problem polega na tym, że na głównej stronie tego dokumentu w części kupującego widnieje podpis (cała strona z danymi kupującego jest pusta, widnieje tylko sam podpis). W tym wypadku należy napisać jakieś oświadczenie typu "wcześniejszy klient pana w Angli złożył podpis miał zabrać samochód, ale pieniądze po przeliczeniu się nie zgadzały, więc do transakcji nie doszło, a podpis został" czy wystarczy korektor lub istnieje inne rozwiązanie?
Następny problem dotyczy opłacenia akcyzy w ciągu 30 dni. Termin ten minął, w związku z tym otrzymam karę wysokości 150 zł? Tak przeczytałem w jednym z wątków. Czy kara jest inna? Można to ominąć?
Jeszcze jedno pytanie. Miesięczne ubezpieczenie, które można wykupić w Polsce na Anglika. Jest jakieś powiązanie z późniejszą rejestracją jeśli chodzi o dokumenty? tzn. Czy ktoś sprawdza jaka umowa była w ubezpieczalni, jaka jest teraz. Czy to wszystko się ze sobą zgadza. Wykupywałem je kilkakrotnie. Wiecie o co chodzi ;)
Bardzo proszę o pomoc. Może być odsyłacz.
Pozdrawiam Nieznasz

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
1.ma byc dowod i umowa kupna
patrza kto byl wlascicielem i z kim umowa jest spisana
a nie na jakis podpis
2.kto sprowadzil auto Ty czy osoba od ktorej kupiles (wyraznie napisano na forum kto ma placic)
osoba ktora sprowadzila auto na teren Polski
wiec bedziesz mialo cyrki bo Ty nie mozesz tego oplacic
jesli Ty sprowadziles to musisz zadeklarowac date przywozu auta do kraju
i od tej daty zalatwic wszelkie formalnosci
wszystkie terminy sa podane na forum
co i kiedy od sprowadzenia sie zalatwia
co do ubezpieczenia tak samo
30 dniowe jest wazne 30 dni
zakup wielokrotny tego ubezpieczenia tez byl omawiany na forum wiele razy
wykupisz drugi raz czy trzeci o ile sie uda to w razie W bedziesz mial klopoty
jak sama nazwa wskazuje jest na 30 dni
pozniej masz zarejestrowac auto i ubzezpieczyc jak kazde inne
(w dniu rejestracji ma miec wykupione ubezpieczenie)

ttrreebboorr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chełm, lubelskie
Witam, mam pytanie odnośnie rejestracji anglika. Jednakże mam inna sytuacje. Nabyłem auto w UK kiedy tam mieszkałem i pracowałem dokładnie wrzesień 2012, w kwietniu 2013 przyjechałem do Pl ważny MOT i UK ubezpieczenie ważne do września. Postanowiłem pozostać w Pl i przełożyć autko. Czy Urząd Celny i kwestia zgłoszenia w ciągu 30 dni od przekroczenia granicy obowiązuje również mnie? Chciałem pojeździć na ważnym MOT i zgłoszonym ubezpieczeniu a teraz zająć się przekładką. pozdrawiam

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
to sobie przeczytaj o zwolnieniu na mienie z oplat celnych
o lie masz papiery na pobyt (umowa na mieszkanie umowa o prace itp)
jest o tym na forum
masz rok od powrotu do kraju na zalatwienie formalnosci
zadeklarujesz kwiecien 2013 to do kwietnia 2014 musisz to miec zalatwione
ja tak robilem ze swoim ;)

ttrreebboorr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chełm, lubelskie
i właśnie najbardziej chodziło mi o czas deklaracji, teraz wiem dzięki za pomoc, dla pewności zadzwonię do UC w moim mieście.Mam wszystkie papiery rachunki, ubezpieczenie auta, P45 P60, kontrakt,miesięczne payslipy a czy czekałeś na przekładkę i przegląd PL by zgłosić autko do UC? czy nie ma znaczenia?

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Nie musisz czekac na nic zeby zlozyc wniosek do UC.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
przeczytaj na forum co i jak
dokladnie to opisano -na co ,kiedy ile masz dni od do itd itp
ja robilem przekladke i w tym czasie zalatwialem UC
jak mialem papiery z celnego
to zalatwialem skarbowy przeglady rejestracje i cala reszte

marko88

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
Witam. Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, czy ktoś wie gdzie mogę zrobić przegląd po przekładce bez opinii rzeczoznawcy? Sprawdziłem parę stacji ale udało mi się znaleźć tylko taką gdzie wymagają opinie. Jestem z Kalisza (wielkopolska), tak do 150 km od kalisza mógłbym dojechać bo auto mam ubezpieczone.

Do góry Bottom