• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kiedy wysłac deklarację eksportu (Section 11) do DVLA?

michal_5000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Panowie, mam taką sytuację: kupiłem auto w UK (nie mieszkam tam) i dostałem cały V5C. Samochód będę ściągał na lawecie do PL, z tym że chwilę jeszcze stoi tam (u kolegi, poza drogą publiczną).

Z tego co wyczytałem - powinienem teraz odesłać sekcję 11 (deklarację eksportu). Pytanie jednak - kiedy to zrobić?

Z jednej strony auto "wisi na mnie" (bo sprzedający chyba wysłał moje dane do DVLA), a ja nie płacę taxu, nie zgłosiłem też SORN-a - przydałoby się więc zadeklarować eksport jak najszybciej. Z drugiej strony jak tak zrobię - to obawiam się, czy nie będzie problemów, jeśli np. podczas lawetowania na kontroli wyjdzie, że transportowane auto oficjalnie było "wyeksportowane" 2 tygodnie wcześniej...
Co radzicie w takiej sytuacji??

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
kiedy tylko chcesz ale pamietaj jak zgubisz czesc v5 potrzebna do rejestracji w kraju bedziesz mial przeboje

michal_5000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Jasne, V5C oczywiście pilnuję :)
Czyli co - nie ma znaczenia kiedy wyślę tą sekcję 11? Gdyby auto stało po zakupie jeszcze pół roku - to nikt się nie zainteresuje, pomimo że nie zrobiłem SORN-a?

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
moga ci na adres jaki masz ma v5 wysylac ze nie masz taxu ale nic ci nie zrobia

morghul

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard Szczeciński
No właśnie, nic nie zrobią? Bo ja podobnie zrobiłem w maju tego roku. Kupiłem motocykl od angola, na siebie. Moto wywiozłem do polski po paru dniach a po następnych paru dniach dostałem V5C na moje dane i na mój angielski adres a 2-3 dni później wysłałem sekcję 11 o exporcie.
Czy przez te 2-3 dni nie okaże się że nie miałem taxu? Możliwe że był jeszcze na poprzedniego właściciela ale tego nie wiem, czy tax przechodzi z pojazdem w momencie sprzedaży?

Strona direct.gov.uk mówi dzisiaj

Date of Liability 01 09 2011
Date of First Registration 13 03 2009
Year of Manufacture 2009
Cylinder Capacity (cc) 660CC
CO2 Emissions 0g/Km
Fuel Type Petrol
Export Marker Export
Vehicle Status Licence Due to Expire
Vehicle Colour RED
Vehicle Type Approval L3

Czego dotyczy pierwsza pozycja, Date of Liability?

Do góry Bottom