• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jazda anglikiem w Polsce

mishkaaa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Miasto
witam wszystkich forumowiczów.
zastanawiam sie nad kupnem auta rhd . moje pytanie brzmi jak jezdzic legalnie po PL wiem ze podstawa to mot i ubezpieczenie,ale jak kupuje sie auto z zagranicy to jest 30 dni na przerejestrowanie a przekładac bym nie chciał.na codzien widze jak jezdza angliki ,ale co w razie kontroli,motu zweryfikowac nie moga a zeby wszystko bylo ok to co wypisywac co miesiac swieza umowe? heh. prosze o odpowiedzi i potraktowanie tematu powaznie,po prostu chce sie dowiedziec od ludzi którzy poruszaja sie rhd na codzien
pozdrawiam

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
masz angielskie ubezpieczenie i mot wiec jezdzisz legalnie przeciez tu nie ma problemu
na polskim ubezpieczeniu mozesz miesiac
mozesz kombinowac typu lewy mot lub ubezpieczenie ale jak cos sie stanie to stac Cie na placenie z wlasnej kieszeni?

mishkaaa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Miasto
z tego ci mi wiadomo to angielski ubezpieczenie jest na kierowce a nie na auto jak to jest u nas.chodzi mi o normalne poruszanie sie po kupnie anglika w polsce od polaka,cos tez słyszalem ze to on akcyze musi opłacic czy cos.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
na dziś dzień tylko 30 dni możesz i potem auto na detale albo na przetop

mishkaaa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Miasto
teoretycznie ,chyba ze miec kilka egzemplarzy umowy a po tych 30 dniach nowa date wstawiac ...

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
To wstawiaj a w razie stłuczki/wypadku ubezpieczalnia i tak dojdzie że jeździłeś dłużej niż 30 dni i wtedy płacisz. Jeszcze raz po raz enty:
Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości jazdy legalnie rhd po polsce chyba że masz wszystkie opłaty w UK to wtedy śmigasz tak długo jak je masz, lub po ukończeniu jedziesz na wyspy je odnowić. Angliki które widzisz na co dzień to auta urlopowiczów z UK.

adam523

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Ja śmigam samochodem z Irlandii już prawie trzy lata. Ubezpeczenie płacę tam a przeglądy robię tu.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
to śmigasz w myśl prawa bez przeglądu. w przypadku kolizji możesz zostać uznany za winnego mimo braku winy.

Do góry Bottom