• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jak długo w uk polskim autem??

ralphik86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
włocławek
witam,
borykam sie od kilku tygodni z pewnym problemem. mianowicie mam zamiar zakupic anglika, przerobic go w polsce i wrocic nim na wyspy(gdzie mieszkam). chodzac ulicami widze sporo aut z polskimi blachami, dlatego tez zastanawiam sie czy nie sprawic sobie tez czegos takiego. z kilku zrodel dowiedzialem sie kilku roznych rzeczy. niektorzy mawiaja, ze nie ma zadnego problemu z polskim autem w uk, aczkolwiek raz na jakis czas musza nim odwiedzic polske, inni zas mawiaja, iz nie mozna takim autem poruszac sie w uk wiecej niz 6 miesiecy. natomiast jeszcze inni twierdza, ze mozna jezdzic bez zadnych problemow tyle tylko iz trzeba wykupic tax. interesuje sie tym poniewaz mialem aktualnie auto dosc dobrej klasy i placilem za nie kolosalne pieniadze, samego ubezpieczenia prawie 160funtow miesiecznie nie liczac MOT, wszystko to zawdzieczalem tylko mojemu wiekowi i jak juz wspomnialem modelu auta.

jezeli ktokolwiek wie cos na ten temat prosze o jakas odp. z gory serdeczne dzieki.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Wszystkie przeglądy, ubezpieczenia, opłaty, tax
itp. robisz w tym kraju w którym wóz jest zarejestrowany, co do konieczności zarejestrowania w UK, to przepisy są takie że możesz jeździć na obcych tablicach jeżeli przebywasz w UK tymczasowo, ale nie dłużej niż 6 miesięcy.
To tyle z teorii, w praktyce mozesz jezdzic w UK non stop albo jezeli sie boisz to wyjechac raz na pol roku do Francji np. zeby miec bilet na prom ktory w razie kontroli mozesz pokazac jako dowod, tylko ze watpie zeby ktokolwiek chcial weryfikowac ile czasu auto przebywa w UK.

wagabunda

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Świdnica
Odświeżę temat, sprawa wygląda tak, Polacy jeżdżą tam samochodami na Polskich blachach do oporu, koniec jazdy jest wtedy gdy się dostanie pisemko, aby przyjechać i zarejestrować auto na angielskie blachy albo auto wywieźć z UK, tutaj chodzi o opłaty i ubezpieczenia raczej niż o inne okoliczności.

Ja jeżdżę właśnie swoim autem Audi a4 które 1,5 roku jeździło w UK (kupiłem od znajomego), jak go namierzyli nie wiem, chciał zarejestrować ale ubezpieczenie na kierownicę po naszej stronie jest bardzo wysokie nie opłaca się to wcale.
pozdrawiam

mosiu44

Nowy
Punktów
0
Miasto
Derby/Staszów
Jakieś zmiany ?

Widze że temat nie był dawno poruszany a doszły mnie słuchy ze znowu się coś pozmieniało :( na nasza niekożyść :/ Podobno ze czas pobytu samochodu z polski w Uk zmienił sie z 6 miesiecy na 2 nie wiem ile w tym prawdy ale tak słyszałem ..
Ogolnie chciałem sie zapytac jak to z ty jeste aktualnie przebywam w uk i chciałem sprowadzić swoje autko ale nie wiem własnie jak to jet z tym nowym prawem czy to wogole prawda ... bo jak by nie patrzeć taniej wychodzi przyjechać albo przywieść autko z pl do uk niz kupować na miejscu w moim wieku .... Prosił bym o szybkie odp z góry dzięki
Pozdrawiam

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
tak jak kolega misiek wspomnial do 6 miesiecy ale musze powiedziec ze teraz coraz wiecej sie wzieli za sprawdzanie tego

mosiu44

Nowy
Punktów
0
Miasto
Derby/Staszów
Akurat tym sie nie martwie bo autko moje bylo jakis rok temu w UK 6miesiec ale przerwa byla patrze teraz poniewaz bardzo sie przydaje a ktos cosmi tu mowili ze sie nie by przepisy zmienily i daletgo wole siedopytac bo nie oplacalo by mi sie mojej a4 tu na tylko 2 miechy sprowadzic :/

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
wiele zależy od interpretacji i porozumienia z tutejszą policją, gdy jesteś pracownikiem kontraktowym mozesz sie na to powołac , że wkrótce wracasz do kraju itp , pamietajcie ze jak chca was udupic to wystarczy ze sprawdza NIN który kazdy posiada i beda wiedziec od kiedy pracujesz i przez jaki okres i wtedy tłumaczenie i bilety z promu mogą się nie przydać. Jednym ze sposobów jest zgłoszenie krzdzieży tablic w Pl i wyrobienie nowego dowodu raz na jakiś czas. Większy problem myśle że i tak jest z zazdrosnymi " felkami" co to szybke wybiją to porysują autko lepszej klasy, nie ma łatwo

Do góry Bottom