Mam anglika w polsce
Mogę sobie zamówić V5 na swoje dane i adres kolegi w anglii
Mogę kupić OC na moje dane i adres angielski kolegi
Mam MOT
Czy z takim pakietem mogę jeździć po PL bezstresowo ,czy też pl władze wymagają dokumentu świadczącego o moim zameldowaniu w uk ? Jak długo mógłbym tak jeździć ?
Z tego co napisales w poprzednich postach wydaje mi sie ze masz zamiar - albo juz kupiles - auto RHD w Polsce. Auto w papierach (V5) stoi na poprzedniego wlasciciela. Teraz kombinujesz jak 'legalnie' jezdzic tym autem w PL.
Mozesz zarejestrowac to auto pod angielskim adresem kolegi na siebie, ale musisz pamietac, ze lamiesz prawo w UK, jako ze w ten sposob oswiadczasz ze jestes rezydentem w UK. Auto ktore opuscilo UK na stale powinno zostac wyeksportowane.
'Bezstresowo' mozesz jezdzic tylko wtedy kiedy wykupisz sobie ubezpieczenie angielskie ktore na terenie Europy bedzie wazne od 3 do 6 miesiecy (zaleznie od tego gdzie takie ubezpieczenie kupisz). W Polsce nikt nie bedzie wnikal czy adres ktory podales jest Twoj czy nie.
Sprawa sie komplikuje kiedy zaliczysz dzwona (czego nie zycze), wtedy pewnie ubezpieczalnia w UK bedzie szukala czego sie da, aby nie wyplacic Ci kasy. Wtedy moze wyjsc ze adres podany w papierach auta - a co wiecej ubezpieczenia - nie jest Twoj a za tym ciagna sie spore problemy. Co do ubezpieczania w Polsce - twoja wola. Ja osobiscie uwazam ze nie ma takiej opcji, chyba ze ubezpieczenie graniczne na miesiac. Pozniej albo sprzedaz auta albo przekladka.
Pozdrawiam