• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak długo anglikiem po Polsce

ismarten

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Nie wiem, może dlatego się pytam ?
MOT mam do lipca ważny i jakoś mi sie przekłądki nie chce robić narazie, a na V5 ze starym właścicielem jeździć raczej nie mogę, chyba że co miesiąc będę sobie pisać nową umowę KS,ale wolałbym uniknąć tego.

skowiak

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
jeszcze uk / Wroclaw
Mam anglika w polsce
Mogę sobie zamówić V5 na swoje dane i adres kolegi w anglii
Mogę kupić OC na moje dane i adres angielski kolegi
Mam MOT

Czy z takim pakietem mogę jeździć po PL bezstresowo ,czy też pl władze wymagają dokumentu świadczącego o moim zameldowaniu w uk ? Jak długo mógłbym tak jeździć ?

Z tego co napisales w poprzednich postach wydaje mi sie ze masz zamiar - albo juz kupiles - auto RHD w Polsce. Auto w papierach (V5) stoi na poprzedniego wlasciciela. Teraz kombinujesz jak 'legalnie' jezdzic tym autem w PL.

Mozesz zarejestrowac to auto pod angielskim adresem kolegi na siebie, ale musisz pamietac, ze lamiesz prawo w UK, jako ze w ten sposob oswiadczasz ze jestes rezydentem w UK. Auto ktore opuscilo UK na stale powinno zostac wyeksportowane.
'Bezstresowo' mozesz jezdzic tylko wtedy kiedy wykupisz sobie ubezpieczenie angielskie ktore na terenie Europy bedzie wazne od 3 do 6 miesiecy (zaleznie od tego gdzie takie ubezpieczenie kupisz). W Polsce nikt nie bedzie wnikal czy adres ktory podales jest Twoj czy nie.
Sprawa sie komplikuje kiedy zaliczysz dzwona (czego nie zycze), wtedy pewnie ubezpieczalnia w UK bedzie szukala czego sie da, aby nie wyplacic Ci kasy. Wtedy moze wyjsc ze adres podany w papierach auta - a co wiecej ubezpieczenia - nie jest Twoj a za tym ciagna sie spore problemy. Co do ubezpieczania w Polsce - twoja wola. Ja osobiscie uwazam ze nie ma takiej opcji, chyba ze ubezpieczenie graniczne na miesiac. Pozniej albo sprzedaz auta albo przekladka.
Pozdrawiam

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
Nie spisuj co miesiąc nowej umowy - bo może być problem jak się ubezpieczalnia dowie.

Ja jak miałem Tiburona '03 miałem angielski dowód na nazwisko poprzedniego właściciela, umowe k-s spisaną nie wcześniej niż 14 dni wstecz ( :p ), i wykupiłem ubezpieczenie polskie w PZU na cały rok, płatne w 2 ratach oczywiście. Było pytanie czy auto będe rejestrował w polsce więc - Tak będę.

Czy jest to w pełni legalne?! - Nie wiem.
Tak jeździłęm 2 miesiące i sprzedałem auto.

Legalnie można kupić Tico i jeździć - Więc jak chcesz być w 100% pewien i w 100% chcesz jeździć legalnie - przełóż auto i zarejestruj.

arecco1725

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Cieszyn
witam .kupiłem anglika opel vectra c .mam wazny mot do konca roku,wykupiłem ubezpieczenie polskie tak samo na rok :)) auto jest zarejestrowane na znajomego w angli
.tenznajomy powiedział mi,że w razie jakby zatrzymała mnie policja mam mówic ze auto jest wykorzystywane do jazdy w angli , a ubezpieczenie wykupiłem na rok bo nie wiemjak długo tu bede ...czy to przejdzie ,czy policja sie nie doczepi ? .On mówize prawnie nic mi zrobic nie moga...bo przeciez nie bd przerabialauta np.na 3 mies.zeby potem znowu jechac do angli .. bezssens prawda?. myśle ze policja w tym momencie sie gubi .prosze o odpowiedz .

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
Wykup sobie angielskie ubezpieczenie i dopisz siebie do kolegi. A jak chcesz kombinować z polskim to poprostu jeździj i tyle. Jak cie zatrzymają to dowód masz, ubezpieczenie też i przegląd też. Więc z punktu widzenia prawa możesz jeździć. Ale prawo nie zawsze znaczy sprawiedliwość. Pamiętaj o tym.

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Witam,
Przymierzając się do przekładki samochodu natknąłem się na ciekawe rozporządzenie UC, w którym jest mowa, że wjeżdżając na teren RP i chcąc jeździć anglikiem po naszych drogach należy uiścić akcyzę, bez względu gdzie samochód jest zarejestrowany. Odnośnik: http://www.bialystok.uc.gov.pl/podatnicy/31_PRO_055_149_04_MS.pdf

Chyba że to obowiązywało kiedyś.

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
O przepraszam zapomniałem dopisać o przekazaniu drugiej osobie, która będzie poruszać się po Polsce.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jesli mieszkasz w PL i masz zameldowanie PL to po zakupie auta poza granicami PL masz 14 dni od wjazdu do PL na złożenie wniosku do UC

Plewka

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chrzanow
Problem..

Witam.Mam problem i pewnie wiele razy by ruszany ,ale wole sie spytac na teamt mojego przypadku wszystko.Sprowadzilem auto z zagranicy.dokument v5c mam ale nie mam waznego MOT-u.Chcialbym zrobic przeglad sugerujac sie wpisem kolegi
"możesz zrobić w polsce przegląd anglika nazywa się to identyfikacja pojazdu gdzie jest zaznaczone ze niespelnia art 66," Umowe kupna sprzedazy mam no ale chcialbym poruszac sie jeszcze troche po polisch drogach bez przekladki.Co musze spenic i czy mamm wogole mozliwosc zeby sie poruszac po polisch drogach.Co z ubezpieczeniem jesli nie mam MOT ale np zrobilbym ta "identyfikacja pojazdu".prosze o pomoc.dzieki!

ismarten

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Panowie mam problem, autko mi sie popsuło, mam tylko anglika kupionego jakiś czas temu w uk, MOT ważny i V5 na angielskiego właściciela i umowa kupna.
Jeśli załatwie sobie ubezpieczenie to z tą umową kupna moge sobie jeździć miesiąc lub 2 bez problemu ? Czy muszę opłacić akcyze lub jakies opłaty ?

Do góry Bottom