• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak długo anglikiem po Polsce

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
ufff a już mnie nastraszyłeś , na szczęście nie ma możliwości spotkania z kumatym przedstawicielem wladzy

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Witam,
Dziś spotkała mnie kontrola władzy wyższej. Jeżdżę na ubezpieczeniu z Wielkiej Brytanii, tam też jest zarejestrowany na mego ojca. Ja posiadam od niego papierek upoważniający do poruszania się tym pojazdem. Pan władzy wyższej zaczął mi tłumaczyć, że samochód nie jest przystosowany do ruchu prawostronnego i nie mogę nim jeździć. Po za tym jeśli nie jestem obywatelem tego kraju to również nie mogę poruszać się przez dłuższy okres czasu. Zacząłem mu mówić o tych ubezpieczeniach, a on dalej swoje, że samochód nie przystosowany do ruchu prawostronnego. Czy jest jakiś przepis, który zabrania "poruszania" się pojazdem nie przystosowanym do ruchu prawostronnego? Bo w kwestii rejestracji to wiem, że nie zarejestruję, bo nie przystosowany do ruchu prawostronnego. Co o tym myślicie? Dzięki Pozdrawiam

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Jeśli samochód miał wszystkie odpowiednie dokumenty czyli MOT i angielskie ubezpieczenie to cie pan władza może w dupe pocałować.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
nie masz prawa poruszania się po Polsce nie swoim autem
Jak w dowodzie jest Twój ojciec a nie ty to auto powinno trafić na lawetę a następnie na parking policyjny

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Ale posiadam upoważnienie od ojca do używania tego pojazdu. Jestem również dopisany do ubezpieczenia.

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Dokładnie samochód jest z wysp Jersey i tam nie ma czegoś takiego jak sorn. Tylko ubezpieczenie, badania i tyle. Tak, więc żaden sorn nie jest zgłoszony.

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
O czym w ogóle piszecie - jak nie może się poruszać ? SORN czyli Statuatory Off Road Notification - to tylko wymóg w Anglii. Nie ma to nic do jazdy autem po Polsce, Niemczech, Węgrzech itp itd. Problem będzie jak chwyci cię kamera w anglii lub policja że jedziesz bez TAXU lub nie daj boże bez Taxu i ze zgłoszonym autem na SORN.

A czy nie można pożyczyć auta od ojca w Polsce i pojechać z koleżanką do Bułgarii na wakacje.. MOŻNA więc anglikiem też - Oczywiście jeżeli jesteś dopisany do polisy ubezpieczeniowej angielskiej - bo inaczej nie możesz teoretycznie go prowadzić.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
kolego problem polega na tym iż ludzie poruszający się takimi autami w 90% przypadków nie mają ani ubezpieczenia a o przeglądzie już nawet nie wspominam
nie ma też opcji poruszania się autem np kolegi tzn dane w dowodzie inne niż kierowcy
nie wiem jak jest to w przypadku rodziny ale opłaty muszą być
PS do Bułgarii nie pojedziesz chyba że masz akt użyczenia potwierdzony notarialnie wraz z tłumaczeniem na język Rumuński i Bułgarski
Przerabiane w zeszłym roku dokumenty załatwiane przez ambasade

Pozdro

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
Nie no zgadzam się - MOT musi być ważny a nie wydrukowany w domu, Ubezpieczenie z wpisem że jest dodatkowy kierowca - ale to że auto jest zarejestrowane na ojca i nie może się nim poruszać to już wątpliwa sprawa dla nie. 5 lat mieszkałem w Anglii i woziłem auta do polski i robiłem kupe innych rzeczy - więc jakoś to wszystko ogarniam nie najgorzej. Fakt taki że w całej karierze tylko 2 razy mnie kontrolowały smerfy. Raz powiedział że on nic ku...wa nie rozumie i żebym jechał, a za drugim razem w 2004r. pytał się mnie jak tam życie we Francji... :p

A najlepiej to spisz sobie umowę kupna sprzedaży i wykup ubezpieczenie polskie 30 dni jak masz obawy.... Dla zainteresowanych podeśle dwujęzyczną umowę

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Witam,
Wypunktuję jeszcze raz co mam a czego nie mam:
- samochód zarejestrowany na ojca, ale podpisałem z nim papierek w którym upoważnia mnie/ zezwala mi poruszać się tym pojazdem,
- tak samo jak on jestem dopisany do polisy ubezpieczeniowej angielskiej, wraz z ważnym badaniem technicznym.

Znalazłem ciekawą stronę http://zielonalinia.gov.pl/default.aspx?docId=9523. Według tego co jest tam napisane, spełniam wszystkie warunki.
- Dowód rejestracyjny mam,
- zezwolenie w formie pisemnej od właściciela mam,
- dokument zawarcia ubezpieczenia wraz z badaniem technicznym mam (wykupione ubezpieczenie na zagranicę).

Na tej stronie jest również podstawa prawna do tych punktów.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
ale musiał ci się pies niewierny trafić , z nimi tak już jest- wiedzą lepiej. Z tym co masz to nawet do głowy by mi nie przyszło że będą problemy.

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Wiesz dwóch młodych łebków, a ja już od dłuższego czasu jeżdżę anglikiem i mieścina nie wielka to widzą, ale nie wiedzą.
Planuję również co roku wybierać się na badania techniczne.

ismarten

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Witam.
Mam pytanko.
Jeżeli mam anglika w PL + dowód V5 na moje dane z adresem angielskim + MOT + ubezpieczenie polskie z adresem angielski ,ale nie jestem zameldowany w uk to jak długo moge takim autem jeździć ? Czy jest sens załatwiać V5 na moje imie i nazwisko i kupować ubezpieczenie ,czy jeśli jestem zameldowany w PL to ten sposób nie przejdzie ?

77omega

Bywalec
Punktów
2
Miasto
sepolno / Bognor UK
Witam.
Mam pytanko.
Jeżeli mam anglika w PL + dowód V5 na moje dane z adresem angielskim + MOT + ubezpieczenie polskie z adresem angielski ,ale nie jestem zameldowany w uk to jak długo moge takim autem jeździć ? Czy jest sens załatwiać V5 na moje imie i nazwisko i kupować ubezpieczenie ,czy jeśli jestem zameldowany w PL to ten sposób nie przejdzie ?

Toi ja nic nie kumam--- to masz to v5 czy niemasz?????????????????????????????

ismarten

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Pisze "Jeżeli mam" czyli pytanie przypuszczające, później napisałem, czy jest sens się starać o wyżej wymienione dokumenty, co tu jest niezrozumiałe ?
Jeszcze raz:
Mam anglika w polsce
Mogę sobie zamówić V5 na swoje dane i adres kolegi w anglii
Mogę kupić OC na moje dane i adres angielski kolegi
Mam MOT

Czy z takim pakietem mogę jeździć po PL bezstresowo ,czy też pl władze wymagają dokumentu świadczącego o moim zameldowaniu w uk ? Jak długo mógłbym tak jeździć ?

Do góry Bottom