• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak długo anglikiem po Polsce

czarny

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
1.Jak długo można jeździć po Polskich drogach anglikiem?
MOT i ubezpieczenie oczywiście ważne.
Słyszałem że jest jakiś okres czasu na jazdę tym samochodem w PL.

2.Czy po tym okresie trzeba gdzieś zgłosić czy musisz wracać do UK
jeśli bym chciał zostać jakiś dłuższy okres i płacąc ubezpieczenie w UK przecież mam prawo przyjechać na dłuższe wakacje:)

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jezeli masz auto normalnie zarejestrowane w UK to mozesz tak dlugo jezdzic jak dlugo masz je zarejestrowane.
Krotko mowiac, jezeli mozesz jezdzic w UK to mozesz i w PL

Jedynie jezeli chcesz zaoszczedzic na Road Taxie to mozesz wyslac do DVLA oswiadczenie SORN i wtedy nie bedziesz musial przez ten czas placic taxu w UK.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
przede wszystkim musisz zorientować się w tej swojej ubezpieczalni jak długo możesz być poza granicami uk i czy wogóle musisz to zgłaszać bo z tym jest różnie, potem i tak musisz stale opłacać tax bez względu na to gdzie się poruszasz, jeżeli zarejestrujesz auto w SORN ubezpieczalnia nie pokryje żadnych kosztów w razie w.. Musisz mieć również angielski Mot bo nie honorują żadnego innego. Morał taki na legalu długo nie pojedziesz bo to zupełnie nie opłacalne.
Możesz natomiast ubezpieczyć go w Polsce jeżeli znajdziesz ubezpieczalnie , która nie ma w prawie że nie może to być anglik (są takie ale trzeba się napocić), potem mozesz również zrobić przegląd w Polsce tzn mi dali taką kartkę że auto takie i takie jest sprawne technicznie i że ten dokument jest ważny rok czasu ( żeby znależć stacje która ci to wyda też trzeba się napocić) lub na lewo przegląd z uk co roku ( 100 - 120 f bez auta) ewentualnie wyprawa do niemiec bo tam ci przegląd zrobią. Dopiero w takim wypadku możesz nie płacić taxu i zgłosić SORN, lub gdy nie wracasz do uk to nie zgłaszać

Patman

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zgorzelec
mam jedno 4x4 juz od roku, za kazdym razem jak jestem w Polsce to kupuje za 100zl miesieczne ubezpieczenie i latam. Nie sprawdzalem jeszcze jak jest w razie 'w' ale dla mundurowych to wystarczy.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
na niebieskich to mi 100 zł też wystarcza ale za każdym razem inne :eek:kulary:

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
smarsw napisał:
potem mozesz również zrobić przegląd w Polsce tzn mi dali taką kartkę że auto takie i takie jest sprawne technicznie i że ten dokument jest ważny rok czasu

Możesz coś wiecej na ten temat? Pierwszy raz słysze. Ma to jakąs podstawe prawna? Coś tu bajdużysz kolego.

lukaszsiwy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
dublin,,,,
Panowie a bez mot-u lipa ???czepiaja sie niebiescy :ke: zapewne w zależnosci na kogo sie trafi,,miał ktoś juz taki przypadek mianowicie zostal zatrzymany bez mot-u w szczegolnosci interesuja mnie konsenkwencje..... a powracajac do tematu niema w Polsce tak jak tu w irlandi ze mozesz jezdzic tylko jakis czas autkiem na polskich blachach a puzniej trzeba przerejestrowac???

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
nic nie bajduże tylko dobrze kombinuje kolego, mam polski papier ważny na rok o sprawności samochodu zrobiłem go zaraz po świętach Wielkiej Nocy, na avensis rhd , załatwiłem to w ciągu godziny i po jednym telefonie w mieście Hrubieszów.
Lukasz w polsce możesz jeżdzic doputy aż cie będą chcieli ubezpieczać i z ważnym przeglądem z jakiego kolwiek kraju .

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
to pytanie zadaj ubezpieczycielowi , jak masz papier to policja nie będzie robić problemów

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
smarsw napisał:
nic nie bajduże tylko dobrze kombinuje kolego, mam polski papier ważny na rok o sprawności samochodu zrobiłem go zaraz po świętach Wielkiej Nocy, na avensis rhd , załatwiłem to w ciągu godziny i po jednym telefonie w mieście Hrubieszów.

Kwestia tylko co ten papier zmienia w Twoim położeniu. Ja ci powiem; niestety nic. Albo masz przegląd albo nie. Ty niestety nie masz. Dodatkowo za to zapłaciłeś.

hixi

Nowy
Punktów
0
Miasto
sosnowiec
no dobra a czy ja musze tłumaczyc papiery jakie kolwiek bedac w polsce i uzywac je az do wykonczenia motu i ubezpieczenia boo po minieciu motu i ubezpieczenia przerobie i tak :happy:

Punktów
0
Miasto
Toruń
witam, to jak w koncu z poruszaniem sie po Polsce autem z UK? Mam brata w UK ktory moze zalatwic auto i wszelkie formalnosci, chcialbym tym autem przyjechac do Polski i poruszac sie kierownica po prawej stronie tylko pytanie jak dlugo moge poruszac sie takim autem i jakie papiery potrzebuje? dzwonilem na policje i powiedzieli mi ze mozna sie poruszac jak dlugo sie chcew byle byl wazny przeglad czyli MOT oraz dokument potwierdzajacy ze jestem wlascicielem auta (cos jakby dowod rejestracyjny) - jaki to dokument bedzie odpowiedni z anglii?? Dzwonilem tez do centrum ubezpieczen i powiedzieli mi ze sa towarzystwa ktore ubezpiecza taki pojazd w Polsce, wymagana jest tylko umowa kupna sprzedazy - czyli jaki dokument angielski?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jeśli jesteś zameldowany w polsce to możesz jeździć teoretycznie w/g ministra infrastruktury 6 mc mając oczywiście mot,możesz zrobić w polsce przegląd anglika nazywa się to identyfikacja pojazdu gdzie jest zaznaczone ze niespelnia art 66,robi sie to jeśli musisz uregulować akcyze a sprzedajesz przed zarejestrowaniem czy przed przekładka,ubezpieczenie zawrzesz w dowolnej firmi ubezpieczeniowej,dla policjanta to wystarczy,ale wrazie problemow z odszkodowaniem ubezpieczyciel poprosi o ważny przegląd

** Dodano: 04-09-2009, 21:16 **
skan badania

Załączniki

• badanie_tech_208.jpg
    badanie_tech_208.jpg
    330,3 KB · Wyświetleń: 112
Punktów
0
Miasto
Toruń
dziekuje bardzo za odpowiedz tylko jeszcze mala niejasnosc - czy jesli ubezpiecze takie auto w polsce i bede mial jakakolwiek szkode i ubezpieczyciel poprosi mnie o przeglad to wystarczy im mot czy bede potrzebowal takie zaswiadczenie ze stacji diagnostycznej jak ze skanu? no i jescze kwestia jakie dokumenty bede potrzebowal do poruszania sie takim autem po polsce i do ubezpiecznenia go?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
dla polskiego ubezpieczyciela musisz mieć polski przegląd,dla angielskiego -MOT,do poruszania sie po polsce musisz miec dowod rejestracyjny przeglad i ubezpieczenie

** Dodano: 05-09-2009, 00:06 **
zaswiadczenie ze skanu potrzebujesz do odbioru akc-u jeśli niezamierzasz przekładac auta i sprzedajesz przed zarejestrowaniem

Do góry Bottom