• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak długo anglikiem po Polsce

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
elcomo napisał:
slawekkawas napisał:
Ciekawe ... dzis 06.04.2010 konczylo sie moje AC , ktore mialem rok czasu w WARCIE, odwiedzilem tym razem siedzibe ALLIANZ w ŁODZI , poprosilem o AutoCasco , pani zadala kilka pytan odnosnie auta, zrobila kopie dowodu rejestracyjnego i innych dokumentow, wypelnila swoje druki, zainkasowala naleznosc ,zrobila 3 zdjecia pojazdu i wydala polise wazna na nastepny rok...

Ciekawe czy Pani wypłaci kasę jak buchną Tobie samochód - czego oczywiście nie życzę :ke:
Taki przypadek z życia:
Kolega kupił auto - drogie - w DE przyjechał nim do PL na Niemieckich taflach - zrobił przegląd popłacił co trzeba i zarejestrował auto w PL.
Otrzymał tak zwany miękki dowód na 30 dni i tablice. Ubezpieczył auto full pakiet...
Po 34 dniach miał dzwona... nie dostał ani centa bo pozwolenie czasowe straciło swoja ważność... przegrał sprawę w sądzie :wack:
Więc wiesz, jak to jest z tymi ubezpieczycielami kasę zawsze chętnie wezmą ale nie zawsze wypłacą...

A jaka według kolegi powinna być tolerancja? 4,5 czy może dodatkowe 30 dni?
30 dni to 30 a nie 34. I jeszcze miał czelność sie sądzić! Niezłe.

elcomo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Poznań
Widzisz paradoks polega na tym, że dowód rejestracyjny leżał sobie wystawiony w WK a on go po prostu w terminie nie odebrał i jeździł na pozwoleniu czasowym i przegapił termin ważności. Jak mają wypłacić kasę to przyjebią się do wszystkiego...
Teoretycznie niby na jakiej podstawie odmówili wypłaty? Był zarejestrowany? - był. Miał ważne badanie techniczne? - miał. Miał pełne ubezpieczenie w tym OC - miał. A pozwolenie czasowe? Co to w ogóle jest? I ten termin jego ważności? Dla czego nie 2 miesiące albo pół roku tylko 30 dni? Papierek, bo dowody rejestracyjne gdzie indziej drukują??
A jak by odebrał dowód rejestracyjny dzień po szkodzie i dopiero ją zgłosił to co? Liczyła by się data wystawienia czy odebrania DR? To od kiedy jest ważny DR od momentu odbioru czy druku? Śmieszny kraj i śmieszne prawodawstwo.

camillo8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Jeśli chodzi o OC to ciekawie wygląda Ubezpieczenie OC, AC, ubezpieczenie samochodu, ubezpieczenia komunikacyjne, ubezpieczenie auta, kalkulator OC, ubezpieczenie auta, pojazdu - AXA DIRECT można wejść i sobie policzyć. Trzeba tylko odhaczyć że auto będzie zarejestrowane w PL, za to nie pisze się kiedy to nastąpi i wykupuje się polisę na rok bez problemu. Nie wiem niestety jak z ich wypłacalnością. Moje obecne auto ubezpieczone jest w axa (nie anglik) więc to zupełnie inna historia...

shimano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Panowie przeczytałem cały ten temat 2razy i mam taki mętlik w głowie, że poezja... Nic nie wiem. Interesuje mnie tylko jedno... W razie dzwona w polsce jeżeli będę miał ubezpieczenie w uk na angielskie auto i będę jeździł nim po polsce przez okres jego trwania (jak również motu i taxu) to nie będę musiał płacić za samochód osoby z którą się zderzę? Czy trzeba wykupić ubezpieczenie w polsce? Bo szczerze ja już nic nie rozumiem w sprawie tego ubezpieczenia...

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Witam
Jeżeli twoje angielskie ubezpieczenie będzie na ciebie i wykupione na kraje unii to wystarczy na pewno. Mot da się obejść a tax w polsce nie jest potrzebny:szukaj:

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
opłacanie legalnie MOTU,TAXU oraz INSURANCE w angli przez rok będzie kosztowało co najmniej połowe tego co przekładka więc nie widze w tym żadnego sensu...

przemek5511

Początkujący
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
czy moja jazda jest w pełni legalna? jeżeli posiadam :
ważny MOT
dowód V5C na ojca
ubezpieczenie PL

przemek5511

Początkujący
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
jeszcze takie małe pytanko: jeżeli policja będzie wołała umowę to jaką mam pokazać ? Tą co ojciec dostał gdy kupował samochód? Czy Umowie zawartą miedzy mną a nim?

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Witam! ewentualnie umowa- użyczenie, między tobą a ojcem.Ale sądzę że nie będzie potrzebna.

cereleus

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Przemyśl
Troszkę inne pytanie : czy przesłanie do UK druczku o wyeksportowaniu auta jest równoznaczne z wyrejestrowaniem pojazdu, a dowód rejestracyjny traci ważność ? Czy tylko oznacza to, że nie trzeba dalej płacić Road TAX, ale można jeździć dalej w PL do czasu az MOT straci ważność i trzeba będzie zrobić przekładkę ? Załatwiłem akcyzę (mienie przesiedlenia), kończy mi się półroczny TAX, ale mam ważny MOT jeszcze pół roku - chce jeździć w PL jednocześnie szukam dobrego warsztatu na przekładkę (nie jest to takie hop siup i łatwe, a chcę zrobić dobrze). Dodam ze auto ubezpieczone również OC w PL. Co robić : wykupić dalej TAX i nie wysyłać jeszcze druku do DVLA o wyeksportowaniu pojazdu czy tez wysłać i nie płacić TAXU ? Ile czasu po wyeksportowaniu auta mam na wysłanie odcinka 11 (do DVLA) ?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
czy przesłanie do UK druczku o wyeksportowaniu auta jest równoznaczne z wyrejestrowaniem pojazdu, a dowód rejestracyjny traci ważność ?
Nie nic nie traci waznosci.
Ile czasu po wyeksportowaniu auta mam na wysłanie odcinka 11 (do DVLA) ?
Ile chcesz.

raadew

Początkujący
Punktów
0
Miasto
krakow
czy moge poruszac sie na angielskich blachach majac polski przeglad polskie ubezpieczenie angielski dowod nie na mnie jewsli tak to przez jaki okres?samochod oczywiscie przerobiony

Do góry Bottom