• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak długo anglikiem po Polsce

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
smooth napisał:
Ja parę dni temu pytałem u siebie w PZU i powiedzieli mi że nie mają takiego ubezpieczenia którego regulamin zezwala na ubezpieczenie anglika.

OC to ubezpieczenie obowiazkowe przepisy reguluje ustawa. Zadna firma nie ma prawa odmowic ubezpieczenia pojazdu, ale niektore powoluja sie na swoje regulaminy... w razie kolizji nawet im regulamin nie pomoze i sprawa w sadzie jest wygrana, tylko komu sie chce?

Mi w PZU ubezpieczyli bez problemu, nawet skan polisy wrzucalem na forum. Pelnoprawne ubezpieczenie.

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
voltra napisał:
smooth napisał:
Ja parę dni temu pytałem u siebie w PZU i powiedzieli mi że nie mają takiego ubezpieczenia którego regulamin zezwala na ubezpieczenie anglika.

OC to ubezpieczenie obowiazkowe przepisy reguluje ustawa. Zadna firma nie ma prawa odmowic ubezpieczenia pojazdu, ale niektore powoluja sie na swoje regulaminy... w razie kolizji nawet im regulamin nie pomoze i sprawa w sadzie jest wygrana, tylko komu sie chce?

Mi w PZU ubezpieczyli bez problemu, nawet skan polisy wrzucalem na forum. Pelnoprawne ubezpieczenie.

Jakiego prawa? Masz jakieś paragrafy, podstawy, że mają taki obowiązek ubezpieczenia auta niezarejestrowanego w Polsce a w UK?

wslawex

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Przemyśl

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
smooth napisał:
Wszytko fajnie, ameryki nie odkryłeś, tylko znajdź w Polsce firmę która ubezpieczy ci takie auto, a potem w razie czego wypłaci odszkodowanie.

WARTA ci ubezpieczy i w razie szkody nie odmowi wyplaty i nie jest to reklama tylko sprawdzony przypadek.

arkoman

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zamość
www.kyokushinzamosc.pl
slawekkawas napisał:
WARTA ci ubezpieczy i w razie szkody nie odmowi wyplaty i nie jest to reklama tylko sprawdzony przypadek.

Dokładnie tak jak @slawekkawas napisał, ja mam w Warcie OC już ponad rok czasu, przy przedłużeniu nie było problemu, pytali tylko czy mi się dobrze jeździ po prawej stronie :)

Pozdrawiam.

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
slawekkawas napisał:
smooth napisał:
Wszytko fajnie, ameryki nie odkryłeś, tylko znajdź w Polsce firmę która ubezpieczy ci takie auto, a potem w razie czego wypłaci odszkodowanie.

Możesz mi wysłać namiar na agenta na PW albo dać tu?

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
wejdz do najblizszego odzialu WARTY i popros o ubezpieczenie , zaden namiar nie jest ci potrzebny...jak juz to zrobisz opisz swoje dzialania.

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Na prawdę? Właśnie chodzi o to, że juz to robiłem i powiedzieli a nawet mi pokazywali ze regulamin ubezpieczenia im na to nie pozwala.

Punktów
0
Miasto
KIELCE
No dobra czyli kupuje auto w angli ( w moim przypadku z licytacji aut powypadkowych) załatwiam sobie tam MOT ( będę musiał załatwić bo mi legalnie nie dadzą bo auto będzie uszkodzone) Ściągam auto do polski opłacam podatek, ide do warty i wykupuje OC Na rok i jeżdze do woli w pełni chroniony ( w razie wypadku). A co z AC? Nie musi być pełne chodzi mi o ubezpieczenie od kradzieży. Rok temu miałem golfa IV z niemiec sprowadzonego i jeździłem nim 4 miesiące po czym mi go ukradli:( Więc teraz ubezpieczenie od kradzieży w moim przypadku jest obowiązkowe...

** Dodano: 12-03-2010, 12:09 **
Z tego co wyszukałem to raczej nie jest to możliwe. A nie wiecie jak z ubezpieczeniem od kradzieży w Anglii? Jest możliwe wykupienie OC w polsce a od kradzieży w anglii?

keenek

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kraśnik-Lublin
Widzę że temat zrobił się długi jak rzeka może czas na podsumowanie o co prosił bym Pana Admina Miśka:

1 Jakie "papiery" żeby jezdzić autem do 30 dni do czasu przekładki i w razie kolizji nie było problemów
2 Jakie "papiery" żeby jezdzić sutem powyżej 30 dni jeśli komuś tak pasuje lub brak gotówki na części

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Misiek napisał:
Jezeli masz auto normalnie zarejestrowane w UK to mozesz tak dlugo jezdzic jak dlugo masz je zarejestrowane.
Krotko mowiac, jezeli mozesz jezdzic w UK to mozesz i w PL

Jedynie jezeli chcesz zaoszczedzic na Road Taxie to mozesz wyslac do DVLA oswiadczenie SORN i wtedy nie bedziesz musial przez ten czas placic taxu w UK.
Chyba wszystko jest jasne...

przemek5511

Początkujący
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
mam taką sytuacje :
za tydzień kończy mi się przegląd nie mam możliwości udania się do Anglii w celu zrobienia MOT'u, czy mogę zrobić takowy przegląd w Polsce? Zaznaczam że auto nie jest na mnie zarejestrowane tylko na ojca.

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
przemek5511 napisał:
mam taką sytuacje :
za tydzień kończy mi się przegląd nie mam możliwości udania się do Anglii w celu zrobienia MOT'u, czy mogę zrobić takowy przegląd w Polsce? Zaznaczam że auto nie jest na mnie zarejestrowane tylko na ojca.

Nie.

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Ciekawe ... dzis 06.04.2010 konczylo sie moje AC , ktore mialem rok czasu w WARCIE, odwiedzilem tym razem siedzibe ALLIANZ w ŁODZI , poprosilem o AutoCasco , pani zadala kilka pytan odnosnie auta, zrobila kopie dowodu rejestracyjnego i innych dokumentow, wypelnila swoje druki, zainkasowala naleznosc ,zrobila 3 zdjecia pojazdu i wydala polise wazna na nastepny rok...

elcomo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Poznań
slawekkawas napisał:
Ciekawe ... dzis 06.04.2010 konczylo sie moje AC , ktore mialem rok czasu w WARCIE, odwiedzilem tym razem siedzibe ALLIANZ w ŁODZI , poprosilem o AutoCasco , pani zadala kilka pytan odnosnie auta, zrobila kopie dowodu rejestracyjnego i innych dokumentow, wypelnila swoje druki, zainkasowala naleznosc ,zrobila 3 zdjecia pojazdu i wydala polise wazna na nastepny rok...

Ciekawe czy Pani wypłaci kasę jak buchną Tobie samochód - czego oczywiście nie życzę :ke:
Taki przypadek z życia:
Kolega kupił auto - drogie - w DE przyjechał nim do PL na Niemieckich taflach - zrobił przegląd popłacił co trzeba i zarejestrował auto w PL.
Otrzymał tak zwany miękki dowód na 30 dni i tablice. Ubezpieczył auto full pakiet...
Po 34 dniach miał dzwona... nie dostał ani centa bo pozwolenie czasowe straciło swoja ważność... przegrał sprawę w sądzie :wack:
Więc wiesz, jak to jest z tymi ubezpieczycielami kasę zawsze chętnie wezmą ale nie zawsze wypłacą...

Do góry Bottom