• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaką markę auta kupić?

caliopeja

Nowy
Punktów
0
Miasto
Limerick, Irlandia
hej wszystkim, mieszkam w Irlandii od 6 lat chciałabym kupić tutaj autko i zabrać do polski, ponieważ dostaje oczoplonsu czytając forum postanowiłam napisać i zapytać jakie auto, jaką markę wybrać żeby później przekładka mnie nie zjadła, podobają mi się bmw 3 po 00 roku 1,8l , volvo s80 po 00 2l, saab 9-5 po00r, może vectra c, albo passat b5, a może golf 4 , sama już nie wiem , doradźcie coś bo nie wiem co kupić

vip-car

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Łódź
www.przekładki.pl
Zaczął bym od tego ile klient ma pieniędzy na całą operację zakup auta plus przekładka.Dlatego tak piszę bo np. przekładka vectry c jest przynajmniej o 100 % droższa niż golfa.I jeszcze druga sprawa pojemność silnika jest spora różnica w akcyzie.

caliopeja

Nowy
Punktów
0
Miasto
Limerick, Irlandia
akcyza chyba mnie nie dotyczy

Ustawa akcyzowa przewiduje również zwolnienia z płacenia tego podatku przez osobę fizyczną w przypadku sprowadzenia samochodu z krajów UE lub EFTA lub w przypadku importu spoza Unii - pod warunkiem spełnienia łącznie następujących warunków:

1. Samochód ten przeznaczony jest do użytku osobistego tej osoby;
2. Samochód ten służył do użytku osobistego tej osoby w miejscu jej poprzedniego pobytu w państwie członkowskim UE przez okres co najmniej 6 miesięcy, co zostanie przedstawione w postaci dowodu potwierdzającego właściwemu naczelnikowi urzędu celnego;
3. Samochód nie zostanie sprzedany, wynajęty lub w jakikolwiek inny sposób oddany do użytku osobie trzeciej przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia jego przywozu do kraju;
4. Samochód został nabyty lub wprowadzony do obrotu zgodnie z przepisami dotyczącymi opodatkowania obowiązującymi w państwie członkowskim UE, w którym osoba fizyczna mieszkała, a przy wywozie nie zastosowano zwolnienia od akcyzy lub zwrotu podatku

---------- Dodano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

do Polski zjeżdżam za kilka miesięcy, myślę o silniku nie większym jak 2 litry

vip-car

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Łódź
www.przekładki.pl
Dotyczy nie dotyczy to już nie moja sprawa po pierwsze tylko próbuje doradzić po drugie nie mam pojęcie kiedy kupisz auto i wracasz a po trzecie to w sumie najlepiej poczytaj posty tam jest kopalnia wiedzy.Miłej lektury

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
e46 - 6000 zł
s80 - 8500 zł
saab 95 - 6000 zł
vectra c - 10000 zl
b5fl - 6500 zł
golf 4 - 5000 zł