• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Instalacja BMW

bestb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrlandia
Jak sobie radzicie z instalacją elektryczna, czy ja rozpruwacie na czynniki pierwsze i zawijacie jeszcze raz?
Czy może wrzucacie inna z EU, ciężko trafić z na instalacje z takim samym wyposażeniem.
Odcinacie na scianie czy całość przekładacie?

Bumckfszzz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Mam ten sam dylemat. Warsztaty z którymi się kontaktowałem mówią mi że wkładają wiązkę europejską i ja dostosowują do wyposażenia w aucie jeśli się nie zgadza. A na forum dostałem odpowiedź by przerabiać angielska wiązkę...
Czyli dalej nie wiem nic. Chodź pewniejsze wydaje mi się dostosowanie europejskiej wiązki.
Wie ktoś może czy V8 E39 a R6 ma taką samą instalacje przechodząca przez grodź?

Melas

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Września
Skąd brać taką wiedzę to jest nierealne. Schematy się nieraz dopasowuje do auta chociaż podaję się wszystkie dane i też coś nie pasuje. Wiązka raz założyłem od EU w e39 i miałem disco później dochodzilem co i jak po schematach. Czasu to pochłania od groma. Nic nie tniemy w pakiecie pojedynczo przedłużać kable i koniec .

Bumckfszzz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Skąd brać taką wiedzę to jest nierealne. Schematy się nieraz dopasowuje do auta chociaż podaję się wszystkie dane i też coś nie pasuje. Wiązka raz założyłem od EU w e39 i miałem disco później dochodzilem co i jak po schematach. Czasu to pochłania od groma. Nic nie tniemy w pakiecie pojedynczo przedłużać kable i koniec .

Skoro nic nie tniemy to w jaki sposób przerabiasz ta instalacje?
Wiązki drzwi zamieniasz miejscami to się dowiedziałem. A reszta? Instalacja idzie od prawej do lewej (skrzynka) a ma się znaleźć po prawej ta skrzynka więc część przewodów będzie za długa a część za krótka i co wtedy? Jestem bardzo ciekaw i każda rada będzie przydatna.

bestb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrlandia
Ja jestem własnie w trakcie przekładki F21, rozbebeszyłem do instalacji, teraz mam mały dylemat, na plus mam to ze mam cala instalacje z takiego samego ( oczywiście EU).
Wiec chyba porównam na wtyczkach wszystkie kable i zobaczę co będzie. Jak się uda to wrzucę całą, a jak nie to przerabiam istniejącą.

Zastanawiam sie jeszcze nad kodowaniem z 12 na 11, czy kierunki same się zamienią miejscami, czy trzeba fizycznie zamienić przewody ?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
kierunki się nie zmienią

bestb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrlandia
ok, dzięki czyli samo kodowanie ma raczej wpływ na inne rzeczy np. na matę w siedzeniu i zamek w drzwiach.

bestb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrlandia
A wiec postanowiłem że cały przód instalacji wymienię i będę ciąć za fotelami ( instalacje mam od f20) auto f21. - Policzyłem ilość kabli na każdej wtyczce dla pewności. W ten sposób nie będę musiał przedłużać/ skracać tych wszystkich przewodów na ścianie, tylko kilka na progach...

Przy progach idą przewody od akumulatora w jaki sposob je połączyć ?- tulejkami i zaciskarką ?
Co zrobić z karbowanym przewodem od spryskiwacza na tył, jak go połączyć ?

Do góry Bottom