• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

hol sztywny a międzynarodowy transport auta

piotrasta

Nowy
Punktów
0
Witajcie
Na holu sztywnym ciągnąłem auto przez pół kraju bez problemów (policja zatrzymała mnie z powodu braku światła i nie miała innych problemów). Teraz jak się to ma do innych krajów unii i samej trasy anglia ->polska i ciągnięciu auta na holu sztywnym gdy nie ma kierowcy w aucie holowanym. Sposób holowania przez hol sztywny wyklucza używanie kierownicy i hamulców (auto samo skręca i "kierownica się sama kręci"). Ktos już próbował tak przetransportować auto?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
holowanie auta bez kierowcy ? .. hm......nie zapomnij owinąć głowy białą przepaską z czerwoną kropką tylko to upoważnia do misji samobójczych

piotrasta

Nowy
Punktów
0
źle się wyraziłem pisząc hol sztywny chodzi mi o takie coś

auto zachowuje się jak przyczepa tylko że ma przednią oś skrętną w polsce mogę legalnie tak ciągnąć sam auto (w pojeździe holowanym nie musi być kierowcy) jest taki warunek że całkowita masa auta holowanego nie może przekroczyć masy pojazdu holującego.

nie zapomnij owinąć głowy białą przepaską z czerwoną kropką tylko to upoważnia do misji samobójczych
nie uważam tego za misję samobójczą zresztą tak jest bezpieczniej niż na lawecie bo środek ciężkości auta jest "normalnie" a nie pół metra wyżej.

Spotkał się ktoś z takimi praktykami za granicą? Czy może w którymś państwie powiedzą że dalej tylko laweta? Wiadomo autobahn-em tak nie pojadę lecz czy pozostałymi typami dróg nie będzie problemu?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
coś w rodzaju "motylka" nie spotkałem się z czymś takim, pamiętaj że jeśli pojazd holowany dotyka choć jedna parą kół jezdni musi być ubezpieczony i mieć ważny przegląd

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Urządzenie bardzo pomysłowe i bardzo często spotykane na wyspach. Choć oficjalnie nie powinno być używane na autostradzie, angole się tym nie przejmują i ciągają auta gdzie się da, jak poza wyspami zostanie to potraktowane to nie wiem, często w Dover można spotkać kampery gdzie za pomocą takiego holu anglicy zabierają na urlop małe auto do poruszania się tam gdzie się udają (kamping służy do mieszkania;)).
Pamiętaj tylko o tym co Rysiu napisał, holowane auto musi mieć przegląd i ubezpieczenie

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
W Niemczech możesz tak holowac auto jeśli masz prawko na przyczepy, jest to traktowane jako sprzęg,czyli zespół pojazdów i można autostradą, nie wiem jak we Francji Belgii ale skoro gebelsy mogą...

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
we francji musi mieć OC i przegląd, traktowane jako holowanie , ale nieszczególnie lubiane. potrafią się czapiać o totalne pierdoły

Do góry Bottom