• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Export i polskie ubezpieczenie

ice44

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Mam takie pytanie a mianowicie jeżeli kupuje auto w UK i mam w zamiarze zwieźć je tylko do Polski to dogaduje się ze sprzedawcą że zostawiam mu tylko do wysłania druk że auto idzie na export resztę biorę no i tu pytanie czy data exportu musi być taka jak zakupu czy faktycznego opuszczenia kraju przez auto oraz czy mogę w tym momencie wykupić ubezpieczenie polskie na auto i poruszać się legalnie na nim po UK bo w/g tej stronki jest to możliwe http://www.mib.org.uk/Customer+Services/en/General+Cross+Border+Information/Police+CBC.htm

A drugie pytanie jak by się zdarzyło że auto nie ma road taxu druk na export wysłany i posiada polskie ubezpieczenie to jak to jest traktowane przez policje gdzie z góry wiadomo że auto opuszcza kraj?

vinetti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Zeby poruszac sie autem na kolach po angli musisz posiadac road tax, tak samo ubezpieczenie. Ubezpieczenie graniczne z PL dziala tylko w PL. Data powinna byc data opuszczenia kraju.

ice44

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Właśnie ubezpieczenie graniczne nie działa tylko w PL w/g ubezpieczalni PZU działa ono we wszystkich krajach poza tym w którym auto jest zarejestrowane stąd nawet właśnie ta nazwa graniczne i moje pytanie bo jak auto tam się zadeklaruje na export i w/g angielskich przepisów ma się 30 dni na przetransportowanie auta do swojego kraju czyli auto jest z anglii wyrejestrowane tym samym powinno działać polskie ubezpieczenie i w/g tej stronki której link podałem powyżej tak jest no i dodatkowo ciekawi mnie sprawa road taxu no bo tylko auta zarejestrowane w anglii muszą go mieć ale jak auto jest zadeklarowane na export tym samym wyrejestrowane to już nie powinien on obejmować czy się mylę? Proszę kogoś o wypowiedź jak to faktycznie w praktyce jest?

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
spox rozkmina , biore teraz właśnie wydruk tej stronki , bilet na prom, ubezpieczenie z pl(ewentualnie przetłumacze) i latam na kołach na spokojnie, raczej nikt ci na to nie odpowie co ma policja , wystarczy poczytać że cudaki niemieckie zjazdówki wykupują a jak nawet mnie zatrzymają to Twoje wątpliwości przedstawie jako moje atuty - a gdzie ja mam to tutaj napisane? itp

ice44

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
A wyrejestrowujesz auto? czy lecisz normalnie z całym V5C? Bo z tego co wynika ze stronki to lepiej wyrejestrować:p

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
jak auto nie na mnie to wyrejestruje bo to i tak przecież na miesiąc ,

Do góry Bottom