• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne zachownie climatronica i temperatury Audi A4 B6 sedan

adri

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Krosno Odrz.
w audi a4 model b6 wymienia się cały panel klimatronika dla poprawnego działania elektroniki klimy, wtedy wszystkie klapy w tym od obiegu zamkniętego działają prawidłowo i nie ma błędów w komputerze

iktorn_s

Gaduła
Punktów
0
Miasto
pomorskie
witam...a skad takie twierdzenie??? jakis dodow na poparice tej tezy ??? nie chcialbym kupic nowego klimatronica za 250PLN jezli to nic nie zmieni

iktorn_s

Gaduła
Punktów
0
Miasto
pomorskie
no to jak wytłumaczysz że pokazuje się błąd klapy w każdym angolu ?

wymiana Panela nic nie daje :( dzis to przetestowałem :(:( To musi byc zwiazane z klapami i silnikami choc "VAG nie pokazuje bledów klap oraz silników. Jeden bład co wyskakuje to :

00735 - Potentiometer in Positioning Motor for Air recirculation Flap (G143) 09-00 - Adaptation Limit Surpassed

jakies pomysły??? lub porady???

cyranek

Anglikomaniak
Punktów
9
Miasto
Wadowice
chodzi mi nie o Twój błąd, tylko po każdej przekładce A4 B6 (nie wymieniając panela)

iktorn_s

Gaduła
Punktów
0
Miasto
pomorskie
chodzi mi nie o Twój błąd, tylko po każdej przekładce A4 B6 (nie wymieniając panela)

nie rozumiem co masz na mysli ??? bład jest jak powyzej...ale czy to ma wplyw na dziwne zachowanie klimatronica??? a jak nie to jaki moze byc powod mojego problemu ??? A moze problem tkwi w czujnikach temperatury zamontoanych na koncach kratek nawiewu ??? moze one zle odczytuja temp wylatowai podaja zle dane i wtedy klinatronic szaleje.... co o tym myslisce??? a do czegow wogole sa te czujniki ???? pozdro

matik43

Użytkownik zbanowany
Punktów
6
Miasto
wolbrom
nie rozumiem co masz na mysli ??? bład jest jak powyzej...ale czy to ma wplyw na dziwne zachowanie klimatronica??? a jak nie to jaki moze byc powod mojego problemu ??? A moze problem tkwi w czujnikach temperatury zamontoanych na koncach kratek nawiewu ??? moze one zle odczytuja temp wylatowai podaja zle dane i wtedy klinatronic szaleje.... co o tym myslisce??? a do czegow wogole sa te czujniki ???? pozdro

pytałem cie wcześniej o czujniki temperatury stref czy zostały zamienione miejscami jeśli tego fachowiec nie zrobił to masz problem:gora:

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
to nie czujniki, wyskoczyl by inny nr. bledu

sprawdzales przewody do silnika

troszke inwencji musisz zastosowac
masz taki blad i trzeba szukac po bledzie a nie na czujnikach temp

iktorn_s

Gaduła
Punktów
0
Miasto
pomorskie
siemka :) Kazdy ma inna koncepcje na naprawienie mojego klopotu wiec moze wspolnie dojedizmy do roziwazania a przy okazji inni forumowicze beda mogli korzytsac z naszej konwesacji :) ...mi to specjalnie nie przeszkadza ale nie lubie jak cos nie dziala poprawnie..... a za co odpowiadaja czujniki temperatury umieszone przy wylotach nawiewu ????

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
masz dwu strefufke
czujniki odpowiadaja za odpowiednia temp w danej sterefir ( prawa , lewa )

wiec co ma do tego silnik wlotu powietrza ???

iktorn_s

Gaduła
Punktów
0
Miasto
pomorskie
masz dwu strefufke
czujniki odpowiadaja za odpowiednia temp w danej sterefir ( prawa , lewa )
wiec co ma do tego silnik wlotu powietrza ???

Dzis rozbrałem ponowanie schowek i sprawdizlem silniczki i dzialaja poprawnie zamykaja otiweraja itp itp.... wydaje mi sie ze jak mam ustaione na 18stop po obu stronach ....to po pewnym czasie jeden z silniczków...nie domyka klapy albo popuszczał.... i wtedy na 18stop leci mi cieple poniewaz klapa jest za bardzo otawarta..... Nie wiem jak mam roziwazac ten klopot.... Czy moj bład z VAG moze miec cos z tym wspolnego ???

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
to ja juz niewiem
masz blad silnika powietrza z zewnatrz

a teraz piszesz ze nietrzyma temp

przez neta nic ci wiecej niedoradze moze ktos Inny z tego forum ma jakis pomysl

cyranek

Anglikomaniak
Punktów
9
Miasto
Wadowice
ręce, cycyki i inne członki mi już opadają....
Podsumuj ten temat i napisz jak jest z tą temperaturą, wyłącz tryb auto i podnoś np. na lewej strefie temp. i daj znać co się dzieje. Jeżeli będzie działać w skrajnych (np jak dasz LO) i dopiero poleci zimne to problem z niezamienionymi termometrami stref.
Co do błędu kalpy to jest problem z potencjometrem w silniku od recyrkulacji, doszedł do jakiegoś limitu i po zabawie, zamieniałeś ten silnik ze starej nagrzewnicy ? wykasowałeś błędy z modułu HVAC ?

iktorn_s

Gaduła
Punktów
0
Miasto
pomorskie
ręce, cycyki i inne członki mi już opadają....
Podsumuj ten temat i napisz jak jest z tą temperaturą, wyłącz tryb auto i podnoś np. na lewej strefie temp. i daj znać co się dzieje. Jeżeli będzie działać w skrajnych (np jak dasz LO) i dopiero poleci zimne to problem z niezamienionymi termometrami stref.
Co do błędu kalpy to jest problem z potencjometrem w silniku od recyrkulacji, doszedł do jakiegoś limitu i po zabawie, zamieniałeś ten silnik ze starej nagrzewnicy ? wykasowałeś błędy z modułu HVAC ?

To jest to czego potrzenowałem cyranek!!!!! mam problem z niezamienionymi termometrami stref. :) Teraz pytanie..gdzie one sa sa , gdzie je szukac, gdzie je mozna kupic i czy duzy problem jest z wymiana???
A co do błedy klapy....nie zamienilem silnika(w sumie nie wiem) ale nie klopot zalatiwc drugi silnik. Gdzie sie on znajduje ?? czy łatwa jest wymiana ???

Jeszcze raz Dzieki za pomoc :):):)):

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
przed wylotami kratek bocznych jak odkrecisz schowek to spojz do od dolu do góry i go zobaczysz

iktorn_s

Gaduła
Punktów
0
Miasto
pomorskie
oki to wiem gdzie sa te termometyry :) Teraz pytanie...czy mam je rozłaczyc i zamienic stroanmi?? czy cała wizake zmienic stronami ?? Czy moze najpier kupic nowe termometry i zobaczyc jaka bedzie reakcja ??? jaki moze byc koszt nowych termometrów ???

cyranek

Anglikomaniak
Punktów
9
Miasto
Wadowice
o boshe.....
zamień wiązkę "termometrową" stronami i zobacz co będzie...

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
przedluz po jednym kablu z jednego term. do drugiego
jeden kabel jest wspolny
ps .
Ej cyranek ja zasowam przy scianie a ty masz imprezke, co????

Kriss-85

Początkujący
Punktów
0
Miasto
śląskie
To moze sie podepne do tematu, wiazke obrocilem o 180 stopni krzyzujac z tylu, piszecie ze trzeba zamienic czujniki stref ale kiedy ?, bo obracajac instalacje to zostaly juz zamienione i je tak zostawic czy dopiero po obroceniu je zamienic zeby zostaly na swoim miejscu czyli lewy na lewnym i prawy na prawym ?

Do góry Bottom