• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Decyzja NSA w sprawie rejestracji anglików w PL

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Artykuł: Decyzja NSA w sprawie rejestracji anglików w PL

[center:dab94fdf59]Decyzja NSA w sprawie rejestracji anglików[/center:dab94fdf59]

Dnia 27 stycznia 2010r. kilka minut po południu Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie ogłosił swoją decyzję dotyczącą możliwości rejestracji samochodów przystosowanych do ruchu prawostronnego w Polsce.
Decyzja ta jest negatywna.
Oznacza to, że w kwestii rejestracji anglików w Polsce nic się nie zmieniło i nadal nie można rejestrować ich w naszym kraju.
Wyrok ten jest sprzeczny z wytycznymi Komisji Europejskiej, która już raz upomniała Polskę za odmowę rejestracji anglików w Polsce.
Naczelny Sąd Administracyjny jest najwyższym organem w Polsce, który mógł umożliwić rejestrację aut z kierownicą po prawej stronie w związku z czym najprawdopodniej pan Grzegorz Dorobek (właściciel auta z kierownicą po prawej stronie który odwołał się do NSA) będzie kontynował swoją batalię w Trybunale Europejskim.

Załączniki

• 24179_178_156.jpg
    24179_178_156.jpg
    13,1 KB · Wyświetleń: 0

spike30

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Oldham/Sieradz
Wiedziałem, że taka właśnie decyzja zostanie wydana, w tym zacofanym kraju :cenzura: nigdy nic się nie zmieni! A wiesz może, jakie uzasadnienie swojego wyroku podał sąd?
Pozdrawiam

fazi

Nowy
Punktów
0
Miasto
swietokrzyskie
Wiedzialem... :(

Jak najbardziej jestem za rejestracja anglikow. Sam wrocilem do Polski na stale, mam samochod z 2004 od 3 lat wiec wiem, ze jest OK. Jezdzi mi sie nim dobrze, prawko zdawalem w UK, generalnie bardziej niebezpieczny jet dla mnie europejski samochod :) bo nigdy takim nie jezdzilem. Anglikiem jezdze ostroznie, bo zdaje sobie sprawe z jego pewnych niedogodnosci, ktore mozna zniwelowac ostrozniejsza jazda.
Chcialbym placic podatki w Polsce a nie moge, jezdze wiec na angielskich papierach. O przerobce nie chce slyszec. Samochod 'polski' jest o 10tys drozszy i oczywiscie kto mi da gwarancje, ze sie po 5tys km nie rozkraczy. Samochod kupilem z zona dla siebie, wiec dlaczego nie moge nim legalnie jezdzic w Polsce?

No ale NSA wie swoje....

konrad79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dolny Śląsk
Szkoda gadać

Ech, szkoda gadać/pisać. Wyrżnąć wszystkie urzędnicze prukwy do ostatniej biurwy, tylko to by pomogło :devil:

Rad79

Nowy
Punktów
0
Miasto
internet
Wiedzialem ze tak bedzie ,to bylo do przewidzenia u nas nic sie nie zmieni w tym temacie jeszcze przez kilka lat.wiem czym sie kierowal sad ,mysle ze tym co bylo by gdyby pozwolono na takie praktyki,a bylby prawdziwy naplyw samochodow z uk i masa sprzedawcow stracila by na tym w kraju.wiec mysle ze sad raczej chronil jakies lobby niz bylobjektywny jesli chodzi o unijne dyrektywy.Dziekuje

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Jakby politycy z własnej kieszeni musieli tę karę zapłacić to by można było już dawno rejestrować "angliki".

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
tu nieco szerzej
http://moto.onet.pl/1595917,1,decyzja-w-sprawie-anglikow,artykul.html
"..."Pojazd ma być, w myśl przepisów, tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego m.in. nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie narażało porządku na drodze, zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy i łatwe oraz wygodne posługiwanie się urządzeniami do kierowania, hamowania, sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu" - brzmiało uzasadnienie sędzi..."

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Hehehe no to zaczynamy zabawę od nowa :D Kupić przytargać przerobić sprzedać :D

Szkoda gadać nawet w Rosji można ten chłam rejestrować .

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
495
Miasto
łódzkie
"Kielecki WSA w kwietniu ub. roku orzekł jednak, iż prawo europejskie nie może stanowić podstawy do domagania się rejestracji tego typu pojazdu. "
czyli jak unia wymysliła ze trzeba miec 5 kranow 3 kible i strażaka na 10 pracownikow, to nasze małpy wprowadziły to od ręki ale jak coś dla ludzi to unijne prawo nie obowiązuje

konrad79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dolny Śląsk
rys00 napisał:
"Kielecki WSA w kwietniu ub. roku orzekł jednak, iż prawo europejskie nie może stanowić podstawy do domagania się rejestracji tego typu pojazdu. "
czyli jak unia wymysliła ze trzeba miec 5 kranow 3 kible i strażaka na 10 pracownikow, to nasze małpy wprowadziły to od ręki ale jak coś dla ludzi to unijne prawo nie obowiązuje

To mnie właśnie najbardziej "boly", ja rozumiem że można mieć uprzedzenia, sam jeszcze parę lat temu nie byłem do końca pewien czy powinno się zezwolić, ale życiowe doswiadczenie swoje zrobiło, no ale jakie doświadczenie mają urzędnicze pasożyty? Tylko głupio małpować i (we własnym mniemaniu) ułatwiać nam życie tysiącem bzdurnych i kurcze, ubezwasnowalniających przepisów.
A zresztą kak im w smak, będę po Polsce pruł ile fabryka dała i srał na speed kamery :lol: Tym chamskim ale pozytywnym akcentem kończę. Pozdrawiam

Punktów
0
Miasto
Niewiadów
Powiedzcie mi ile może kosztować Vectra 1,8 16v rok prod.2000 Anglik.? a co do anglików (aut) nadal mieszkamy w dużej d :cenzura: i tu tylko może konkretnie po śmierdzieć .Jesteśmy w kraju dużą grupą ludzi którzy posiadają angielskie auta,może pomożemy Panu Grzegorzowi .Jeśli ma ktoś kontakt z Panem Grzegorzem to proszę podać,może petycja nie wystarczy, może trzeba napisać coś więcej .. Działajmy bo to leży w naszym interesie ..Pozdrawiam cierpliwych

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Ja wygrałem w NSA i ciesze się że coś idzie do przodu 21.09.2010 byłem w W-wie na swojej sprawie o rejestracje RHD miałem głos w swojej sprawie i wykorzystałem go efektem jest wygrana.Jestem pewny że przynajmniej temu składowi sędziowskiemu powiedziałem całą prawdę o zakazie rejestracji.Smiesznym w tej sprawie jest to że poprzednie przegrane sprawy były uważam polityczne czyli zawisłość sądów jest udowodniona w tym temacie.Każdą sprawe sąd uzasadnia tak samo jak minister infrastruktury mam na to dowody jakimi są decyzje ministra w mojej sprawie identyczne wypisują sądy w swoich uzasadnieniach.I tu cała władza jest w dupie.Dlaczego ciągle nas okłamują i robią w balona władza która powinna być za obywatelem zachowuje się jak największy wróg demokracji może ktoś potrafi to logicznie wytłumaczyć.

Do góry Bottom