• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czy potzebne tłumaczenie dowodu do rejstracji anglika

rafal5657

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
woj.Lubelskie
witam

czy trzeba robić tłumaczenie dowodu do rejstracji samochodu z angli (bo słyszałem że od 16 lutego miało być już bez tłumaczenia) i czy vat-24 musze opłacić w jakimś określonym czasie (tak jak jest np z akcyzą 14dni) bo zrobiłem już przeglą akcyze opłaciłem i mam zamiar sprzedać auto

pulpa

Nowy
Punktów
0
Miasto
lódzkie
Koniec tłumaczenia dowodu rejestracyjnego
9 lutego 2010
ms / Dziennik Gazeta Prawna

--------------------------------------------------------------------------------
Od 16 lutego nie będzie wymagane tłumaczenie dowodu rejestracyjnego przy rejestracji samochodu sprowadzonego z innego kraju UE lub Szwajcarii - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
Do tej pory osoba zamierzająca zarejestrować w Polsce auto sprowadzone z innego kraju UE musiała przedstawić również tłumaczenie wszystkich obcojęzycznych dokumentów, co podnosiło koszty i wprowadzało dodatkowe niedogodności.

Zmiana rozporządzenia w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów, która zacznie obowiązywać już 16 lutego, likwiduje konieczność dostarczania tłumaczenia dowodu rejestracyjnego, który jest obecnie ujednolicony dla wszystkich krajów Unii.

Sprawa dotyczy jednak aut z nowym wzorem dowodu. Dla starszych pojazdów tłumaczenie będzie nadal konieczne. Dowód zakupu - umowa lub faktura - również musi być tłumaczony.

MoBart

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Huntingdon / Gryfino
Tak, tylko że tłumaczenia nie wymagają Wydziały Komunikacji ale w Urzędzie Skarbowym musisz niestety mieć przetłumaczone zarówno umowę/fakturę i dowód rej. - jak zwykle absurd w PL - kilka dni temu to przerabiałem. Jedyne co, to pogratulować pomysłodawcy - WELL DONE !!!

marrokubus

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Witam mam pytanko dotyczące właśnie tłumaczenia V5 w Komunikacji mówią ze musi być bo jest stary V5 jeszcze przed ujednoliceniem też jeśli chodzi o tłumaczenie mam pytanko zakupiłem Sprintera od polaka mieszkającego w UK.Samochód zarejestrowany jest na anglika ale w punkcie 6 i 10 są dane właśnie jego nie przerejstrował na siebie tylko odsprzedał dalej .To mam tłumaczyć cały dowód v5 razem z tym punktem 10 bo u tłumaczam mówi mi że nie trzeba tego punktu 10 bo jest on w punkcie 6. A przy okazji zapytam o umowę kupna sprzedaży mam ja w języku polskim bo zakupiłem auto od polaka.Prosze o poradę może ktoś dopowie ??????

Deco

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Z daleka
MoBart napisał:
Tak, tylko że tłumaczenia nie wymagają Wydziały Komunikacji ale w Urzędzie Skarbowym musisz niestety mieć przetłumaczone zarówno umowę/fakturę i dowód rej. - jak zwykle absurd w PL - kilka dni temu to przerabiałem. Jedyne co, to pogratulować pomysłodawcy - WELL DONE !!!
Widzę co miasto to jest inaczej:) U mnie w US i UC nic nie musisz tłumaczyć, jedynie w WK dowód.

Witam mam pytanko dotyczące właśnie tłumaczenia V5 w Komunikacji mówią ze musi być bo jest stary V5 jeszcze przed ujednoliceniem też jeśli chodzi o tłumaczenie mam pytanko zakupiłem Sprintera od polaka mieszkającego w UK.Samochód zarejestrowany jest na anglika ale w punkcie 6 i 10 są dane właśnie jego nie przerejstrował na siebie tylko odsprzedał dalej .To mam tłumaczyć cały dowód v5 razem z tym punktem 10 bo u tłumaczam mówi mi że nie trzeba tego punktu 10 bo jest on w punkcie 6. A przy okazji zapytam o umowę kupna sprzedaży mam ja w języku polskim bo zakupiłem auto od polaka.Prosze o poradę może ktoś dopowie ??????
Tłumaczysz tylko kartkę dowodu (2 strony), a resztę dowodu zachowaj sobie na pamiątkę :) Co do umowy to zawierasz ją z ostatnim właścicielem (w twoim wypadku jest to osoba z punktu 6)

marrokubus

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
oki serdecznie dzięki za podpowiedż bo właśnie Polska to taki dziwny kraj .....

Do góry Bottom