• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

co zrobic jezeli nie mam umowy kupna

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
To dlatego żądają oryginału faktury. Musi być ciągłość umów. Polak sprzedający Ci to auto powinien dać Ci oryginał faktury. Idź do kierownika wydziału komunikacji i poproś grzecznie aby Ci zarejestrowali na xero tej faktury. Może się uda.

Ewka

Nowy
Punktów
0
Miasto
małopolska
kontaktowałam się z polakiem w sprawie oryginału, on dostał ksero, oryginał posiada ta firma w której kupił samochód. samochód zakupił w styczniu tego roku tam i poruszał się nim aż do września tego roku, sprowadził go tutaj do sprzedaży, oprócz tego ma jeszcze inne dwa samochody i tez posiada ksera faktur. jak się nie dogadam z urzędasami to nie wiem co zrobię. Uparli się na oryginał i koniec kropka!!!!!

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Dziwne bo oryginał zawsze dostaje kupujący.

pawelsky

Nowy
Punktów
0
Miasto
nikad
Witam,
a co zrobić jeśli w dowodzie V5c nie ma właściciela...to znaczy imienia i nazwiska właściciela tylko jakas firma..grupa... od której kupiłem... a dokładnie: THE BSS GROUP PLC
umowe (na kartce, odreczna) mam spisaną z człowiekiem od którego kupiełem...ale tam sa tylko numery tablic oraz za ile i komu sprzedał...
rozmawialem z czlowiekiem, że to może nie przejść w wydziale komunikacji bo nie mam numerów nadwozia...
tak wiec lepiej spisać nową umowę z danymi które sa na dowodzie i taka przetłumaczyc i dopiero wtedy udać sie do wydziału k.?

krzywy105

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gorlice
Witam wszystkich.
Mam pytanie dotyczące umowy kupna. Z tego co czytam to jest ona potrzebna do zarejestrowania auta i opłacenia akcyzy. Ja mam tylko dowód rejestracyjny angielski na moje nazwisko. Jak to zrobić (przejść przez formalności) w tym przypadku najprościej. Czy mogę spisać umowę z osobą widniejąca w punkcie 2 V5C jako poprzedni właściciel (podczas gdy dowód rejestracyjny jest już na mnie).
I druga sprawa w jaki sposób mogę dodać druga osobę na współwłasciciela przy rejestrowaniu już w Polsce.

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
umowę warto sobie zrobić samemu takie są realia ... :| Polska ...

krzywy105

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gorlice
Tak tylko czy ta umowa musi być z osobą widniejącą w V5C jako właściciel (bo tam jestem ja i chyba nie powinienem zpisywac umowy sam ze sobą) czy moge podać byle kogo i nie bedzie z tym problemow.

A i druga sprawa jak wygląda pierwszy (zerowy) przegląd w kraju, czy jest to jakiś większy druk z większą ilościom danych czy poprostu zwykły przegląd?

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Na v5 masz dane poprzedniego właściciela . "spisz " z nim umowę i będzie okey. Co do przeglądu to jest to już co roczny normalny przegląd .

krzywy105

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gorlice
Dzieki. Czyli to zwykly przeglad tylko z numerem nadwozia jaki moze wystawic kazda stacja diagnostyczna tak? Jaki jest obecnie koszt takiego przegladu?
I jeszccze jedna sprawa czy do oplacenia aqkcyzy potrzebuje przetlumaczonego dowodu rejestracyjnego V5C?

Do góry Bottom