• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

co zrobic jezeli nie mam umowy kupna

Oliverr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
śląsk
nie nie napisze lewej umowy :) bede się upierał żeby mi zarejestrowali bo mam dokument
V5C, i nie logiczne jest żądanie umowy w tym przypadku...tylko teraz jak naliczyć akcyzę ??
jak policzą według eurotaxu to trochę stracę...auto kupione za 2000f dwa lata temu, wyliczą akcyzy 700-525zł a nie 315zł...chyba żeby zlecić wycenę auta....

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Umowe musisz posiadać w/g naszego prawa jest potwierdzeniem legalnego nabycia pojazdu,odszukaj dane poprzedniego właściciela przecierz napewno masz jakiś MOT czy na V5 poprzedniego właściciela i napisz umowe

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
tez mam taka sytauacje auto jest na mnie, jestem na dowodzie od 2007 r , przeszło w celnym , w komunikacji tez nie beda robic problemu .
Problem zaczal sie w skarbowce , do wydania pisma trzeba umowe , czy jest tam jakis zapis o tym odstepstwie, pokazywal mi jakis tam przepis i tam jest napisane o tym ze ma byc umowa , delikatnie mowiac facet w skarbowce byl cholernie niemiły nawet 2 czesci dowodu zazadal bo niby auto moglem sobie na złom wysłac

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
u mnie np. w skarbowce nierobili problemu powiedzieli że jesli WK przepuści to oni też (miałem tylko dowód wydania aua bez napisu umowa lub rachunek)

Oliverr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
śląsk
Gumiś i jak przeszło to dalej bez umowy ?? czy jesteś jeszcze w trakcie ?

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Prawo polskie wymaga umowy. Jeśli macie urok osobisty lub znajomości to powinno wystarczyć oświadczenie. :wack:

surus10

Nowy
Punktów
0
Miasto
wawa
witam.mam pytanie otoz kupilem motocykl od posrednika w polsce i powiedzial on zebym napisal umowe miedzy mna a anglikiem a w dowodzie mam przeciez tylko imie nazwisko i adres a niemam peselu ani numeru dowodu itp co mam zamiast tego wpisac?czy bez peselu umowa przejdzie?i czy jesli na v5c niemam podpisanej rubryki 8 przez sprzedajacego i moich danych wpisanych w rubrykach chyba 6-7 a dowod juz przetlumaczony to umowa kupna starczy czy trzeba jeszcze raz tlumaczyc dowod?oraz jak to jest z tym przy kradzierzy motocykla??czy moga byc problemy prawne dla mnie?ma sie to tylko w przypadku ac?przy kolizji i sciagania ubezpieczenia z oc to nie wystepuje?
przepraszam za bledy ale niemam polskich znakow jeszcze oraz przepraszam za odgrzewanie kotleta ale lepiej napisac tutaj nizeli nowy temat ciagnac pozdrawiam i z gory dziekuje serdecznie za pomoc

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
To w takim razie sprzedajacy namawial Cie do popelnienia przestepstwa, umowe sie spisuje z tym od kogo sie kupuje auto. Co do dowodu to nie musisz miec podpisanej rubryki 8 a w pola 6 i 7 mozesz wpisac sobie nawet "Robert Kubica" bo wazne jest to co jest wydrukowane a nie napisane. Co do kradziezy motocykla to nie zrozumialem pytania, znaczy ze kradziony kupiles czy ze chcesz ukrasc?

surus10

Nowy
Punktów
0
Miasto
wawa
nie nie chodzi mi oto jesli ukradna mi ten motocykl i bede mial ubezpieczenie obowiazkowe oc czy jest dochodzone z wysylaniem listow do angli?no coz mam zrobic z tym dowodem?tzn co wpisac w miejsce dowodu torzamosci

surus10

Nowy
Punktów
0
Miasto
wawa
tzn rubryke w umowie polsko angielska numer dowodu torzsamosci zostawia pusta??czy bez tego przejdzie?bo u mnie jest chory wydzial komunikacji

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Skoro chcesz napisac umowe kupna - sprzedazy od anglika widniejacego w dowodzie V5 to nie napiszesz jego numeru PESEL oraz NIP , bo oni ich nie maja ,wiec nie ma sie do czego przyczepic nawet najbardziej problematyczny pracownik wydzialu komunikacji, tylko imie nazwisko i adres ,natomiast jak uzyskasz umowe od kolesia z Polski to powinien Ci podac PESEL i NIP.
Wiec masz 2 wyjscia , albo umowa zl lewym podpisem anglika, albo prawdziwa umowa z Polakiem , ktory Ci pojazd sprzedal.

Ewka

Nowy
Punktów
0
Miasto
małopolska
mam pytanko. kupiłam samochód anglika po przekładce od polaka posiadam od niego takie dokumenty; akcyzę, opłacony recykling, vat-25, zrobiony przegląd, spisałam umowę kupna sprzedaży po polsku i posiadam fakturę kupna tego samochodu przez polaka w Anglii. WK przyczepił się ze ta faktura to jest ksero i wymagają oryginału. Skąd ja mam im to wziąśc jak firma sprzedająca ten samochód w Anglii polakowi raczej mi jej nie da. Urząd celny nie wymagał oryginału przy akcyzie a oni się uparli. co zrobić w takiej sytuacji. czy oni maja racje skoro Anglicy wystawiają tylko faktury.

Ewka

Nowy
Punktów
0
Miasto
małopolska
dowód rejestracyjny też jest, nawet już przetłumaczony, ta faktura też jest przetłumaczona na polski.

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
A na dowodzie są dane tego człowieka od którego kupiłaś auto?

Do góry Bottom