• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto z kat C procedura, koszt VIC

traul

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BIALYSTOK
stunt125 napisał:
auto chce zarejestrowac w Polsce czyli lepiej tam anglika wpisac ? i jedno autko mam kat C w urzedzie na dzien dzisiejszy mi powidzano ze V963 i V561 rejestruja u mnie w miescie

Jeden z modow jak dobrze pamietam Marlena wspominala ze w Rawie Mazowieckiej da sie rejestrowac na V963 dzwonilem, zajechalem osobiscie i niestety nie dalo sie. Proponuje zebys wydrukowal sobie z netu (jesli nie masz jeszcze orginalow) V963 i V561 pokazlal to w swoim WK zeby nie bylo niespodzianki.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
traul napisał:
Podaj mi numer rejestracyjny i VIN odzyskam i ci dowod i bede czekac na oscara
jeszcze nie wyslalem na skuterek z kat. c. rozumie ze na motor i skuter zalatwisz papier bez kasy?
jezeli tak to puszcze ci dane pw. i nie chodzi mi o eksportowy papier tylko v5c

stunt125

Gaduła
Punktów
0
Miasto
PRZ
to w keeper details lepiej wpisac dane kolegi i z nim spisac umowe ? nie bedzie musial placic zadnych oplat ? myslalem ze w V5C sa dane poprzedniego wlasciciela

traul

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BIALYSTOK
guzik0802 napisał:
traul napisał:
Podaj mi numer rejestracyjny i VIN odzyskam i ci dowod i bede czekac na oscara
jeszcze nie wyslalem na skuterek z kat. c. rozumie ze na motor i skuter zalatwisz papier bez kasy?
jezeli tak to puszcze ci dane pw. i nie chodzi mi o eksportowy papier tylko v5c

wyslalem ci wiadomosc na pw

** Dodano: 04-12-2009, 17:36 **
stunt125 napisał:
to w keeper details lepiej wpisac dane kolegi i z nim spisac umowe ? nie bedzie musial placic zadnych oplat ? myslalem ze w V5C sa dane poprzedniego wlasciciela

w new keeper details mozesz wpisac co chcesz siebie, kolege(nie bedzie musial za nic placic)
lub wymyslona osob.

jesli wpiszesz swoje dane do new keeper details (V5 bedzie na ciebie) to przy skladaniu dokumentow w WK bedziesz musial przedstawic umowe kupna/sprzedarzy miedzy toba a osoba od ktorej kupiles auto(dane poprzedniego wlasciciela sa na V5C pod punkten nr2 )

jesli dowod bedzie na kolege to piszesz umowe z nim

stunt125

Gaduła
Punktów
0
Miasto
PRZ
czy dokument wypelniony v62 moge oddac do biura DVLA czy musze go wyslac na podany adres ?

Punktów
0
Miasto
Anglia
VIC

Witam. Mam pytanie odnośnie badania VIC. Otóż wysłałem dokumenty do VOSA i czekam na ustalenie spotkania. Niestety dosyć długo nie mam odpowiedzi. Poza tym kończy mi sie MOT niedługo i nie będę mógł tym autem jechać na to badanie. Wiem że należy uiścić zapłatę za to badanie VIC tylko nie bardzo wiem jak to zrobić. Na formularzu zaznaczyłem gotówkę bo myślałem że płaci się u nich. Z góry dziękuję za pomoc :)

traul

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BIALYSTOK
Re: VIC

Tomek i Ewa napisał:
Witam. Mam pytanie odnośnie badania VIC. Otóż wysłałem dokumenty do VOSA i czekam na ustalenie spotkania. Niestety dosyć długo nie mam odpowiedzi. Poza tym kończy mi sie MOT niedługo i nie będę mógł tym autem jechać na to badanie. Wiem że należy uiścić zapłatę za to badanie VIC tylko nie bardzo wiem jak to zrobić. Na formularzu zaznaczyłem gotówkę bo myślałem że płaci się u nich. Z góry dziękuję za pomoc :)

Zaznaczasz gotówka tylko w wypadku jeżeli osobiście składasz dokumenty i wtedy płacisz na miejscu.
Najlepiej do nich zadzwonić i spytać co zrobili w tej sprawie 0300 123 9000 ale jeśli zaznaczyłeś gotówka to nie sadze zęby jakikolwiek termin ci ustalili.

Formę można wypełnić online:

VOSA TEST

Zaznacz płatne karta a oni sami już się z tobą skontaktują o dane z karty.
To będzie najszybszy sposób bo niestety bez MOT nigdzie nie pojedziesz zostanie ci tylko laweta.

Punktów
0
Miasto
Anglia
Dziękuję za odpowiedź :) Słyszałam że podobno MOT można zrobić nie mając dowodu rejestracyjnego (V5) i tak samo można kupić TAX ROAD czy to prawda??? Bo gdyby się mi udało zrobić MOT i kupić TAX ROAD to mogę czekać bez problemu na termin VIC. Bo chyba bez tego czeka mnie naprawdę laweta :(

traul

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BIALYSTOK
Tomek i Ewa napisał:
Dziękuję za odpowiedź :) Słyszałam że podobno MOT można zrobić nie mając dowodu rejestracyjnego (V5) i tak samo można kupić TAX ROAD czy to prawda??? Bo gdyby się mi udało zrobić MOT i kupić TAX ROAD to mogę czekać bez problemu na termin VIC. Bo chyba bez tego czeka mnie naprawdę laweta :(

Żeby kupić road tax możesz nie mięć V5C ale musisz mieć New Keepers Supplement(taka mała karteczka z V5C dla nowego właściciela) ważny MOT i ubezpieczenie.

Jeśli chodzi o MOT to mogą cie poprosić o V5C ale jak masz stary certyfikat to nie będzie problemu. Tak naprawdę to im nic nie potrzeba oprócz auta bo wszystko jest sprawdzane droga elektroniczna po nr. VIN i nr. rejestracji ale stary MOT ułatwi im sprawę.

Pamiętaj na dojazd i drogę powrotna na VIC nie musisz mieć road taxu. Musisz mieć ubezpieczenie i MOT.

dendex

Bywalec
Punktów
0
Miasto
uk
witam serdecznie szanownych kolegów

otóż mieszkam w angli już ponad 5 latek i wiele miałem przypadków z autami, otóż czasem jest tak że autko ma kat c i nie trzeba robić vic testa ale w 80 % jest inaczej i nie ma innej opcji jak autko musi sie znależć na stacji vosa , vic trwa 10 min , na dojazd albo laweta i wtedy bez niczego albo mot i insurance, jeden dzień koszt ok 15 funa , bez road taxu mozna na stacje i ze stacji , na aplikacji musi byc angielski adres inaczej nie ma opcji by wydali v5c, koszt 41 lub w sobote 50 funa , nie robia tego z marszu, :siema:

czolo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Uk
Witam! Chce kupić auto z kat c. z wystrzelonymi poduszkami. Problem w tym, ze nie wiem w jakim stanie technicznym musi byc auto, co musze zalatwic i jakie sa procedury. Auto chce dostarczyc na przekładke do Polski i z tego tytułu mam kolejne pytanie:
Czy jest opcja bym przejechal tym pojazdem przez europe osobiscie (bez tych poduszek skoro i tak bedzie przekladka i auto otrzyma nowa deske itp)?

Pozdrawiam

sylwia

Nowy
Punktów
0
Miasto
uk
Witam kupilam auto bez zadnych papierow z kat c dalam kolsiowi kase i wzielam auto i niewiem co mam zrobic. prosze o pomoc dzieki

kengur.pl

Nowy
Punktów
0
nawet jak autem jedziesz na vic to nie musisz miec taxu bo jak go kupisz bez v5c, tak mulatwiaja.

Kupiłem 3 busy kat C bez v5 i stoją już na granicy -Polsko -Ukraińskiej.Jak sprawdzić w DVLA czy są wyrejestrowane?Podobno jak nie są to mogę wystąpić o duplikat v5 o ile ma angielski adres?Prawda czy nie?Pomóżcie bo parking bije ;D

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
dostales link w swoim temacie
przeczytales ??

Kurzy1981

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sundon Park
Na busy tak samo jest vic test jak na inne

Ja osobiscie robilem vic testa kilka razy ale w wiekszosci przypadkow dawalem kolesiowi 50funa I sam zawozil autko na lawecie do Watford na test.
Jak ktos potrzebowal by numeru do laweciarza co to robi walcie prv.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
jeszcze raz napisze NA BUSY NIE MA VIC v5 wydaja bez zbytecznych kosztow. a jezeli dajesz kolesiowi za busa 50 funtow to przeplacasz, ja to zrobie za 20 i busa nawet nie rusze z twojego parkingu.

Do góry Bottom