• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto starsze niż 1984 może mieć kierownice po prawej?

kantor_d

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wawa
Witam wszystkich. Moj problem jest nieco odmienny od ogólnie poruszanego na tym forum. Noszę się z zamiarem importu z anglii samochodu zabytkowego (1962r.). Wiem że samochód zabytkowy może mieć kierownice po prawej stronie ale...

1) Nawet jeśli auto spełnia wymóg 25 lat (wiek( to konserwator może odmówić rejestracji pojazdu. Po prostu może i tyle a wtedy zamyka sie dla mnie taka droga rejestracji pojazdu.

W związku z tym że moge nie dostać "żółtych" tablic, chciałbym mieć pewność, że będę mógł rejestrować nawet na białych tablicach nie przerabiając auta. Z pomocą przychodzi mi

"Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"

w którym czytamy: Dział III Warunki techniczne pojazdu samochodowego i przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami:

" 2. Kierownica w pojeżdzie o liczbie kół większej niż trzy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40km/h nie powinna bć umieszczona po prawej stronie pojazdu"

Dalej czytamy jednak

Przypist ust. 2 (wyżej) stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984"

Na mój chłopski rozum mogę zarejestrować samochód wyprodukowany w latach sześćdziesiątych (i zarejestrowany) bez problemu nawet jeśli ma "angielską" kierownice? Czy ktoś próbował to zrobić w ten sposób? Będe wdzięczny za Wasze uwagi i doświadczenia.

Pozdkreślam że bede próbował rejestrować jako zabytek, ale jeśli to nie wypali z jakiegoś powodu to chce miec pewnosć że normalne tablice dostane.

Pozdrawiam

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Normalnych (białych) tablic w Polsce na chwilę obecną nie dostaniesz jeśli nie przełożysz autka.
Najlepiej zadzwoń do swojego Wydziału Komunikacji i się zapytaj co jest potrzebne do zarejestrowania takiego autka. Bo w Polsce co wydział to inne zasady.
Powodzenia.

kantor_d

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wawa
Mam zamiar sie udać do urzędu ale wiadomo ze z tymi wałkami trzeba twardo rozmawiać i najlepiej skonczyć prawo i mieć z niego profesure ;-( Wiem że samochodu kilku - kilkunastoletniego nie zarejestruje ale to że staruszka moge miałoby sens- nie wyobrazam sobie warsztatu który byłby w stanie przerobić 45 letni samochód... choćby z braku deski rozdzielczej i części ogólnie.... JAKIEŚ INNE OPINIE?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Tak jak pisze Marlena, idz osobiscie do Urzedu Komunikacji i od razu wal do kierownika/naczelnika. Z tymi biurwami w okienkach nawet nie rozmawiaj bo nei masz o czym. A jak bedziesz rozmawial z kierownikiem/naczelinikem to powoluj sie wlasnie na to rozporzadzenie ktore przytoczyles w pierwszym poscie.
Powodzenia i napisz jak sprawa sie potoczy dalej

kantor_d

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wawa
Wydziały komunikacji to chyba najgorsze urzędy, jak sobie przypomne jakie problemy robili z zarejestrowaniem nowego auta boje sie pomysleć jakie będą z takim "anglikiem". :-/ i NIKT NIC NIE WIE? ;-)?

** Dodano: 22-06-2009, 11:07 **
Vyłem w wydziale komunikacji gdziue oczywiście stała śwpiewka "nie nie można mieć samochodu z kierownicą po prawej stronie" ale pani na odchodne rzuciła mi propozycją żeby udać się do diagnosty i zapytać.

Miły pan diagnosta powiedział że spokojnie można rejestrować samochód z kierownicą po prawej stronie o ile pierwsza rejestracja nie była wykonana później niż w 1984 r. Przy czym przez "rejestracja" rozumie sie te pierwszą rejestracje wykonaną w Anglii a nie w Polsce. Tak wiec są dwie drogi dla starych aut: zółte i białe tablice (te drugie dostaniemy bez problemów).

Pozdrawiam

pawcio1978

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Polska, Slask
Czy w Anglii trzeba zalatwiac specjalne dokumenty by legalnie wywiezc stare autko (starsze niz 25lat) do innego kraju UE??

Jesli tak to jaka jest procedura?

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Nie sądzę, że jest coś takiego . Tak jak ze zwykłym autem . Kupujesz - pernament export z V5 i jazda do PL :D

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
pewnie ze tak Nie liczy się wiek samochodu w OC . tylko przeglad i wiek kierowcy .

pawcio1978

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Polska, Slask
Tak. Ale zauwaz ze na przyklad w Niemczech i Polsce sa inne zasady ubezpieczania tak starego auta.
Wiec stad moje pytanie.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Ale Anglia to nie niemcy :]

pawcio1978

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Polska, Slask
Tylko ze np w Niemczech mozesz wykupic jedno ubezpieczenie na zabytkowe autko i uprawnia cie to do jazdy innymi samochodami zabytkowmi (o ile jestes ich wlascicielem).

Do góry Bottom