• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

autem z UK, jest MOT, jest TAX a ubezpieczenie z polski ?

pawel240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Witam jestem w UK i jutro bede kupował samochód, ma ważny MOT i TAX
chce kupić ubezpieczenie w polskiej firmie np warta czy PZU
potrzebuje je ubezpieczyc na dłuzej niz 24h dlatego chce to zrobić w polsce,
czy podczas jazdy przez UK i ewentualnej kontroli policja nie będzie robić problemów ?
dodam ze do przejechania przez samą UK mam ok 400km i bede jechał nocą

matik43

Użytkownik zbanowany
Punktów
6
Miasto
wolbrom
Na teren angli musisz mieć wykupione ubezpieczenie angielskie krótko terminowe a nie w polskiej firmie w przeciwnym razie zkończysz na lawecie i parkingu policyjnym,po stronie francuskiej możesz mieć polskie

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
dokładnie tak jak kolega napisał, tylko w UK wymagają "swojego ubezpiecznia" po za granicami UK możesz mieć np graniczne wykupione w PZU za 99zł na miesiąc. Znam osoby, które jeździły do PL bez oc ale to już musi być fart a tak na marginesie to ja bym się na to nie pisał.

dendex

Bywalec
Punktów
0
Miasto
uk
koledzy przecierz polskie ubezpieczenie jest chonorowane w calej europie znajomy jezdził tak pare razy , jedyne co to moga go kamery policji namierzyc i bedzie tlumaczenie ale nie maja prawa mu zabrac auta gdyz ma ubezpieczone ,

pawel240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
kurcze nie wiem teraz co robic ;/ mam i tak juz polise z polskiej firmy ubezpieczeniowej
potrzebuje ubezpieczenia na 3 dni łacznie z dojazdem do polski i kupiłem polise w polskiej firmie na 6 m-cy za 200 zł, myślałem o tym zeby kupic na stronie avivy jeszcze jedno ubezpieczenie na przejazd przez anglie

a znajomy mial moze styczność z policją jak jechał na polskiej polisie ?

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
miałem podobną sytyację kiedyś szwagier kupił mi auto w UK i trzeba było je ubezpieczyć, więc kupiliśmy normalną polisę na pół roku w pzu (kiedyś było można) teraz jedynie na 30dni i przesłałem mu papiery a on na nich wrócił do Polski - -nie miał ubezpieczenia angielskiego.

pawel240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
auto juz w PL
nie mialem zadnych kontroli tak ze dotarłem bez problemu
teraz bede jezdzil po polsce kilka miesiecy tym autem na polskiej polisie, mam nadzieje ze nie bedzie problemów

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
ubezpieczenie angielski jest tylko wymagane przy zakupie angielskiego road taxu, jak jedziesz autkiem do pl to jak najbardziej jest polskie honorowane jestesmy w unii europejskiej

polske ubezpieczenie jest honorowane w angli na auto zarejestrowane w polsce, mozesz ubezpieczyc anglika w polsce i jechac nim po m25 i masz 30 na 70% ze jak cie zaczymaja to bedziesz mial problemy. sam to przerabialem i mialem problemy.

crony

Nowy
Punktów
0
Miasto
london/chelm
czyli jak to wreszcie jest, mozna jezdzic po UK autem RHD zarejestrowanym w UK a ubezpieczonym w polsce? guzik jakie miales problemy jesli mozna wiedziec, chodzi mi o to czy ci odpuscili po wyjasnieniu wszystkiego, czy nie? ponosiles jakies konsekwencje/mandat/konfiskata auta?

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
sprawa w sadzie i 300funtow kary, a jezeli masz angielskie prawo jazdy to i punkty beda. trzeba pamietac ze jazda bez ubezpieczenia w uk jest PRZESTEPSTWEM nie wykroczeniem. wiaze sie to z tym ze po sprawie w sadzie i ukaraniu jestes juz notowany,

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
po pierwsze w uk wszystko jest w systemie i policja tylko skanuje tablice. bedziesz jechal z polski ubespieczeniem zeskanuja ci tablice i wiadomo ze w systemie bedziesz mial ze nie ubespieczony to zaczna sie problemy i bedziesz mial lipe

Do góry Bottom