• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Anglikiem w Polsce (papiery)

Nemus

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich.
Od dawna obserwuje tutaj forum i przeglądam tematy, lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, więc postanowiłem je zadać.
Mam anglika, który zarejestrowany jest i opłacony w Anglii. Samochód należy do mojego brata, lecz teraz znajduje się w Polsce i jest do użytku mojego. I tutaj jest moje pytanie. Czy potrzebuje jakiekolwiek dodatkowe dokumenty, abym mógł spokojnie jeździć nim po Polsce, np:. dokument kupna/sprzedaży lub coś podobnego? Czy wystarczy dowód rejestracyjny, przegląd i ubezpieczenie czyli to co posiadam?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Musisz być dopisany do polisy i możesz jeździć

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
warto mieć odręcznie napisane przez właściciela że zezwala tej i tej osobie korzystać z pojazdu ;)

Nemus

Początkujący
Punktów
0
Rozumiem... Tylko, że z tym ręcznie napisanym zezwoleniem może być niewielki kłopot gdyż brat jest w Anglii a ja jestem w tym momencie w Polsce. Chyba, że wyśle pocztą, lecz trochę to potrwa :)

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
warto mieć odręcznie napisane przez właściciela że zezwala tej i tej osobie korzystać z pojazdu ;)
tylko w przypadku zbyt upierdliwego policjanta, większość wie, że jeśli osoba jest w polisie może śmigać.

Nemus

Początkujący
Punktów
0
tylko w przypadku zbyt upierdliwego policjanta, większość wie, że jeśli osoba jest w polisie może śmigać.
Rozumiem. Czyli zezwoleniem nie trzeba się przejmować aż tak? Ok...
Dzięki wielkie za odpowiedź :)

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Musisz być dopisany do polisy i możesz jeździć
czy aby na pewno? wiem że zanim wstąpiliśmy do UE taki wymógł był,jadąc ciężarówką do GB musiałem być wpisany w polisie z imienia i nazwiska jako użytkownik,teraz nie ma systemu zielonej karty i nie jestem pewien czy masz rację ale sprawdzę to jutro u agenta.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Mowa przecież o polisie angielskiej, jeśli nie będzie wpisany w ubezpieczenie jako drugi kierowca to jeździć może tylko jego brat.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
Nemus napisz sobie sam to upoważnienie/pozwolenie i tyle. przecież pieski z drogówki to nie grafolodzy

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Pewnie, nie jest powiedziane przecież że nawet będą wołać, jak już wspomniałem wszystko zależy od humoru pana policjanta :)

mateo9300

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Manchester
Wszystko może być ok. do czasu kiedy nie będzie stłuczki, a wtedy brat nie dostanie nic z ubezpieczalni bo nie było Cię w polisie jako osoby która może jeździć tym autem
więc jeśli chcesz sprawdzić jak dobre masz relacje z bratem to szerokiej drogi.

Nemus

Początkujący
Punktów
0
No relacje mam w miarę dobre :) Dzięki za odpowiedzi.
A mam jeszcze pytanko czy wiadomo może coś o nowelizacji tych przepisów dotyczących rejestracji RHD? Bo szukam i jakoś znaleźć nie mogę nic nowego... Niby ma wejść w II kwartale 2013 roku.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
Nemus na razie żadnego terminu niema. odwlekają mendy ile się tylko da :/

na dziś dzień jedyny sposób na jeżdżenie RHD'kiem po polsce to ważne zagraniczne tablice i OC.

wyjątek to anglik który ma być przełożony. wtedy kupujemy OC na rok na angielskie blachy i pierwsze 30 dni mamy na zrobienie przekładki oraz rejestrację. później musimy podać polski nr rejestracyjny w aneksie w ubezpieczalni. inaczej ubezpieczenie OC przestaje obowiązywać i ewentualne wypłacenie lub nie w razie stłuczki leży tylko w gestii dobrej woli ubezpieczyciela

Nemus

Początkujący
Punktów
0
Ehh... Wprowadzili by już te zmiany i byłby spokój a nie... No jak na razie to tak właśnie jeżdżę z angielskimi tablicami.
A przekłada to nie wchodzi w grę, za drogo by wyszło :) Zbyt dużo przekładania. No nic to pozostaje nadal czekać... :)
hopila a powiedz mi jakim cudem zarejestrowałeś RHD? Bo widzę w Twoim opisie, że masz zarejestrowanego RHD-ka?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Może Twój ubezpieczyciel tak ma że trzeba zgłosić najczęściej w polisie jest wszystko napisane o wyjazdach z UK, np. w mojej jest uwzględnione że mogę wyjechać na czas x miesięcy (nie pamiętam dokładnie ile a nie chce mi się lecieć do auta) a i tak mi nikt nie udowodni kiedy z UK wyjechałem. Tak więc nie siej zamętu

nowy-walia

Bywalec
Punktów
5
Miasto
porthmadog/kielce/tychy
zależy to od tego jakie ma wykupione ubezpieczenie.musisz być wpisany w insurance jako drugi kierowca i wtedy w legalu śmigasz po całej europie.a a z tym udowodnieniem kiedy sherves niby wyjehał z UK to nie ma problemu.mają kamery i wiedzą k..................a wszystko.AUTOPSJA.Byłem i widziałem.

Do góry Bottom