• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Anglik a przełącznik kierunkowskazów

dolchus

Początkujący
Punktów
0
Witajcie!
My, ludzie z kraju ucywilizowanego pod względem strony poruszania się po jezdni, jesteśmy przyzwyczajeni do wygodnego kręcenia kierownicą i przełączania kierunkowskazami tą samą ręką, mając drugą rękę wolną do zmiany biegów. Tym samym odkryłem dlaczego angole jeżdżą jak debile i niechętnie używają migaczy.
Jak z pewnością zauważyliście praktycznie wszystkie auta przystosowane do ruchu lewostronnego mają przerzuconą kierownicę bez zamiany miejscami przełączników za kierownicą. Jednak!
Znalazłem na allegro przełączniki na prawą oraz na lewą stronę kierownicy do Hyundaia Coupe. Znalazłem też wątek na angielskim forum odnośnie Toyoty GT86 gdzie gościu pisał że jest po złej stronie :D.
Jakie jeszcze znacie auta RHD które mają przerzucone również przełączniki za kierownicą? Na ile jest możliwa zamiana przełączników we własnym zakresie? Domyślam się że to nie łatwe ale wiem że Polak potrafi :)

Pozdrawiam

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
W UK obecnie mam Mitsubishi Shoguna Sport (u nas to się nazywa Pajero Sport) i kierunki również ma po prawej stronie. Sporo japończyków tak ma (zwłaszcza importy), w sumie wielkiej różnicy to nie robi, na początku trochę dziwnie, później nie zwracasz na to uwagi

Na ile jest możliwa zamiana przełączników we własnym zakresie?

Podejrzewam że kolumna jest do wymiany ale na tyle głęboko nie rozbierałem żeby to potwierdzić. Coś w tym musi być bo gdyby wystarczyło wymienić manetki to by każdy tak robił i po kłopocie :)

dolchus

Początkujący
Punktów
0
O widzisz :) Chciałbym kupić RHD z kierunkami po prawej bo z pewnością będzie wygodniej. Oczywiście na początku będzie dziwnie. Jednak wygodniej więc i bezpieczniej. Szczególnie dla aut z manualną skrzynią. Nawet z automatem mógłbym się wtedy oprzeć o środkowy podłokietnik czy złapać za cudze kolano zamiast przerzucać wajchą kierunków ;P Skoro większość japończyków więc nie wszystkie. Jakie auta jeszcze znacie?

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
mase azjatyckich aut tak mialo, w starszych rocznikach jak carina e to bylo chyba normalne, sherves tobie to nie przeszkadza??? ja zawsze wycieraczki wlanczalem

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Wiesz co guzik na początku faktycznie trochę głupio, zdarzało się uruchamiać wycieraczki, później jest tak że jak wsiadam do auta z "normalnymi" manetkami to operuję kierunkami po lewej a jak wsiadam to terenówki to po prawej i wcale nie trzeba nad tym myśleć, kwestia przyzwyczajenia po prostu, dodatkowo dużym plusem jest to o czym pisał kolega wyżej - masz jak w aucie lhd jedną ręką zmieniasz biegi a drugą kierunki w tym samym czasie (wyjątkiem jest automat ale powyżej również masz przykład do czego można użyć wolnej ręki :))

Do góry Bottom