• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
musisz udowodnic ze w tym czasie przez rok byłeś w Anglii, ja przedstawiłem swoje payslipy i to wystarczyło ,
miałem jeszcze przetłumaczony dowód oczywiscie Ty musisz byc na ni wpisany
do tego składasz normalny wniosek jak za normalne auto , no i kazali napisac oswiadczenie o braku umowy w moim przypadku , i ze nie sprzedasz go przez rok.
Po tm wszystkim wypisuja papier o zwolnieniu
Co do skarbówki to inna sprawa trzeba dostac VAT25 ale ja mam u mnie jazdy bo nie mam umowy

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
tak dla jasności to 30 dni jest na zaplacenie podatku akcyzowego, czyli dosłowne uiszczenie kwoty tym złodziejom, natomiast mamy 14 dni na zlożenie u nich deklaracji, nie pojawiłem sie w 14 dniach ale zdazylem w 30 i co ? Bez kary sie nie obeszlo, dostałem wezwanie ze w ciagu kilku dni mam sie stawic, dzwonilem juz wyjasnic chodzi o to ze spoznilem sie z deklaracja :) Takze jest 14 a nie 30 dni :) Pozdro

walec

Nowy
Punktów
0
Miasto
katowice
Jerzyk napisał:
Odnośnie podatku akcyzowego- jeżeli kupujemy auto od Polaka należy zwrócić uwagę na jego adres zamieszkania w umowie kupna-sprzedaży. Jeżeli jest to adres na terenie Polski, obowiązek zapłacenia akcyzy spoczywa na sprzedającym, jeżeli w Anglii, akcyzę opłaca kupujący. Nie wiedziałem o tym w czasie zakupu samochodu i kiedy pojechałem do Urzędu Celnego, poinformowano mnie, że nabyłem pojazd nieprawnie.Zmieniliśmy dane adresowe w umowie i teraz jest o.k.

Tak więc jeśli kupuję samochód od Polaka w Polsce (który sprowadził samochód, więc on ma obowiązek zapłacenia akcyzy) dlaczego problem mam miec ja - kupujący jeśli akcyza nie była opłacona.

załóżmy że sprzedający nie chce płacić akcyzy bo przyjechał autem chce się go pozbyć i ma dodatkowe opłaty w... poważaniu.

gelu4

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Radom
Akcyza od busów

Witam. Mam takie pytanie może dla niektórych banalne. Jak naliczana jest akcyza za samochód dostawczy? Czy na takich samych zasadach jak za osobówkę czyli dwie stawki 3.1% i bodajże 13% czy może jakoś inaczej może od nacisku osi czy coś?

_Kasia_25

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Mam pytanie następne z banalnych ale prosze zrozumieć kobitkę :)
Mąż kupił samochód w Anglii jakiś miesiąc temu, w polce jesteśmy od 2 tygodni(dzisiaj mija)
auto będzie przekładane prawdopodobnie jutro i nie bardzo rozumiem z akcyzą
właścicielem jest mąż (wysłał papiery i zdążył je otrzymać jak jeszcze byliśmy tam)
kiedy mam zapłacić akcyzę, teraz czy dopiero po przekładce ?
wspomnę że obecnie męża nie ma w mieście i nie może tego zrobić osobiście w tym momencie (chyba że zrobi to gdzieś w pl )
Proszę o zrozumienie
Pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
daty w kalendarzu i na umowie musze lecieć rownolegle

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
Witam,
tak sobie czytam o tej akcyzie i sie zastanawiam jak to jest z naliczaniem tej wartości pojazdu do obliczenia akcyzy.
Samochody w UK są bardzo tanie i kupując np.: Audi A4 99r za ok 6tys zł i wiadomo ze jest on z kierą po prawej stronie i chcę zapłacić akcyzę to podatek policzą mi od wartości rynkowej w polsce jakby auto było z kierą po lewej? a wartość takiego auta np 16tys zł
Dla mnie trochę bezsens ponieważ auto z kierą po prawej w PL też dużo taniej chodzą.

Ktoś zna temat, ktoś przerabiał to ? Proszę o wypowiedzi w temacie.
Ps. mam silnik powyżej 2 litrów :(

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Auto-Miś napisał:
Podatek akcyzowy płaci się od ceny z Eurotaxu (średniej wartości danego auta na rynku polskim) a nie od ceny z umowy.
Kazdy wie ze to jest bezsens, tak samo jak tysiace innych rzeczy w polskim prawie.

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
Mysle ze ta Pani mogla by zmienic, przepisac umowe, tak zeby zachowac 13 dni, i w deklaracji jaka bedzie skladac w swoim urzedzie celnym podac date przekroczenia granicy taka aby nie przekraczala 14 dni (pamietajcie ze weekendy tez sie licza). Moje spoznienie wynosilo 24 h i zaplacilem 200 zl - najnizszy mandat :) Pozdrawiam

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
dokladnie, druk takowej gdzies na forum chyba byl :) Polska angielska umowe stworz zeby tlumacz ow dokumrntu juz nie musial tlumaczyc :) Powodzenia

kakti_88

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
A ja mam takie pytanie czy Waszym zdaniem przeszedł by taki numer, że diagnosta wydaje mi dokument że pojazd nie spełnia warunków do poruszania się po drodze i w umowie w uwagach mam wpisane uszkodzenia silnika czy też np zawieszenia i kwota zakupu była by np 500 GBP i od niej wyliczyli by mi?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jest taka mozliwosc z tym ze uszkodzenie auta i obnizenie wartosci musi stwierdzic rzeczoznawca a nie diagnosta.
Po wycenie rzeczoznawcy Urzad Celny bierze swojego rzeczoznawce i jezeli rzeczywiscie pojazd jest uszkodzony to wtedy placisz akcyze od jego wyceny.

Do góry Bottom