• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

paenitens

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
www.zabraneprawko.pl
Ja też się wczoraj zalogowałem, ale widać Ty zupełnie nie przeszukałeś forum prawda?
Nie prawda. Spędziłem 5h na czytaniu podobnych postów. Głównie chodzi o to że niektóre posty były np z 2007 roku i dane mogły być nieaktualne jak np akcyza na samochody o pojemności powyże 2.0 w wysokości ~11% a nie ~18%. Dzięki bardzo za odpowiedzi.

Jeszcze tylko kwestia:
2) WIęc generalnie musiałbym poprosić go o podpisanie umowy bez moje imienia i nazwiska i bez mojego podpisu (tak więc umowa 'huba-buba' która jest nie wiążąca ;) - dopiero jak znajde klienta to on sklada na tej umowie podpis i jest git) ale ok, to rozumiem i nie wszystko musi byc tak perfekt ;) Natomiast pytanie, czy angol nie bedzie o takie cos dymil? Czy on kopii umowy tez gdzies nie przedstawia?
7) Znalazłem dwóch ubezpieczycieli. Ale czy to nie jest tak że nie działa to w przypadku auta na handel? W sensie, musiałbym po okresie czasowego ubezpieczenia (30dni) albo przedłużyć ubezpieczenie u nich albo okazać kwitek że ubezpieczyłem u kogo innego. A ja chce tylko przywieźć i bez ubezpieczenia niech autko czeka na nowego właściciela. Any ideas?

8) Głupie pytanie ale... GDZIE się płaci akcyzę? :D

Dzięki !

irtyko

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Podlaskie
Witam!
nie wiem czy w dobrym dziale, ale zapytam
kupiłem anglika w Polsce od polaka, który kupił ją w Anglii
i tak dowód V5C jest na niego, z tym że w punkcie 5 Registered Keeper jest jego imię i nazwisko (c.1.1)
a w podpunkcie c.1.3 jest podany adres 33 Albert Road Stamford.
A umowę kupna sprzedaży mam podpisaną z nim , jest jego imię i nazwisko tak jak w V5C z tym że adres jego zamieszkania jest polski, spisany z dowodu osobistego , i pytanie jest takie czy w UC nie będą robili z tego powodu problemów ?

paenitens

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
www.zabraneprawko.pl
Witajcie wszyscy. Mam kilka pytanek.

1. Zakupiłem pojazd od anglika dnia 28 wrzesnia 2012. W dokumencie V5C wypisałem punkt 11 ktory zabral stary wlasciciel i powiedzial ze wysle do DVLA (tam zdaje sie pisalem swoj adres zamieszkania jako nowy wlasciciel itd). Wypisal on (stary wlasciciel) tez punkt nr 8 'Declaration - You must sign, date and return the pate to DVLA, ... WHEN YOUR NOTIFY ANY CHANGES' tzn dokladniej mowiac podpisal sie imieniem i nazwiskiem ze wszystkie informacje jakie przekazal sa na maksa prawdziwe. No i wlasnie. Samochod sprowadzilem na sprzedaz, wiec chcialbym pominac siebie, sprzedac samochod jako 'do oplat'. Czy wiec istotne czy wytne ten 8 punkt, podpisze go i wysle do dvla zeby wyrejestrowali samochod, czy tez nowy wlasciciel to sam wysle (tylko tak jak mowie stary wlasiciel podpisal sie imieniem i nazwisko I DATA w punkcie 8. wiec jak rozumiem miesiac jest od tej daty na poslanie to do DVLA?)Generanlie rozumiem to tak ze stary wlasiciel punkt nr 11 z V5C wyslal do dvla, a zeby samochod byl wyrejestrowany w pelni to ja musze poslac druga czesc (punkt nr 8.) do DVLA. ALe co jesli posle ta czesc (inne dane) osoba o innym imieniu i nazwisku niz swistek nr 11. ktory ja wypisalem? Wiem ze sie rozpisalem, ale maksymalnie chcialem to ujac trafnie.

2. Mam troche dziwnie ten V5C wypisany. Mam nr VIN ale nr silnika jest nieznany a typ samochod HATCHBACK choc nie ma opcji ze taka fura byla kiedykolwiek w takiej wersji. Kazdy taki samochod jest w wersji Sedan. Co w takim przypadu jesli chodzi o akcyze? W bazie napewno taki model nie istnieje, na jaka tabele wiec beda patrzec w urzedzie wyceniajac wysokosc akcyzy?

3. Od dnia 28 wrzesnia br. mam ubezpieczenie tymczasowe na miesiac. Czy po jego wygasnieciu moge w tej samej lub innej firmie ubezp. wykupic kolejne?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
wiele byś wyjaśnił pisząc o jakie auto chodzi

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
taki rocznik to na 99,99% mają w katalogu. dowalą ci od średniej ceny , możesz się targować , bo do 20% mogą zjechać z tej kwoty katalogowej

paenitens

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
www.zabraneprawko.pl
taki rocznik to na 99,99% mają w katalogu. dowalą ci od średniej ceny , możesz się targować , bo do 20% mogą zjechać z tej kwoty katalogowej
Oczywiście że rocznik taki jest. Jednak daewoo lanos hatchback a sedan to spora różnica. Czy aby napewno więc tak to działa w takim przypadku, że przypasowują wedle uznania do najbliżej pasującego?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
biorą model , rocznik i szukają. ewentualnie pytają o pojemność jeśli w papierach są nieścisłości. chociaż w tym wypadku może się nie obejść bez opinii rzeczoznawcy

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
no co do ubezpieczenia to zależy od agenta. mój agent ma kilka firm i nie mam problemu żeby np pół roku jeździć autem co miesiąc oc kupując , ale człowiekowi z ulicy takich rzeczy się nie robi. co do V5c to się nie wypowiem bo ja takowych problemów nie miałem

woojtas1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Malbork
Witam. To moze uda sie komus pomoc w jakis sposob z moim problemem. Mieszkam w Anglii od 8lat i niedawno (3mc)temu zakupilem auto i auto zarejestrowane w UK mam na siebie. Po 3tyg wrocilem do Polski i zostawilem auto w Polsce. Czy lapie sie w jakis sposob na mienie przesiedlencze i co w takim przypadku zrobic z akcyza? czy mam we wniosku wpisac,ze auto wjechalo do Polski kilka dni temu?
I teraz 2 kwestia: przekladke chcialbym zrobic za kilka tygodni bo znowu nie mam mnie w PL. No i czy mozna sie poruszac takim autem po naszych drogach jezeli juz jakos uda sie ta akcyze oplacic? Jak to wszystko poskladac do kupy tak aby jakis smiesznych kar nie placic za to iz wlasnym samochodem przyjechalem do Polski i poruszam sie nim legalnie po drogach. Wczesniej po prostu nie myslalem o kombinacjach z przekladka,a teraz wydaje sie to calkiem pomyslowe ale juz widze,ze latwo nie bedzie. Moze i brzmi to banalnie ale handlarzem nie jestem i jest to dla mnie nowy, nieznany jeszcze dobrze temat.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
musisz miećto auto minimum pół roku na siebie z tego co czytałem wyżej , a jeździć możesz po polsce jak masz ważny mot , ubezpieczenie i podatek drogowy

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
procedura rejestracji na mienie nie jest taka prosta i tania, ma to sens gdy auto jest wiekszej wartosci lub poj.silnika przekracza 2l

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
nawet nie koniecznie wielkiej wartości , ale ta pojemność .

Snoopers

Początkujący
Punktów
0
Witam! Chce kupic anglika,po kupnie bede mial umowe,maly zielony swistek z v5 z moimi danymi(pelny dowod sprzedajacy odesle do dvla) oraz przeglad (MOT) Czy to wystarczy do rejestracji? Musze czekac na pelne v5? Chcialbym to zalatwic jak najszybciej,poza tym gdzie to v5 mialoby mi przyjsc skoro juz nie mieszkam na wyspie. na PL adres? to moze trwac bardzo dlugo lub znajac mozliwosci poczty nigdy nie dotrzec. Rowniez zastanawiam sie co sie stanie jesli sprowadze juz auto,zloze deklaracje w 1wszym dniu,teoretycznie zostanie mi 29 na oplacenie skarbowki,w tym czasie ukradna mi auto lub bede mial wypadek i auto straci na wartosci lub nawet bedzie do kasacji. wciaz bede musial zaplacic od niego akcyze? Prosze o jakas podpowiedz. Z gory dziekuje !

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
blad
sprzedajacy ma wyslac do DVLA export part a nie caly dowod
dowod zostaje dla Ciebie
na swistek nie zarejestrujesz auta w PL
chyba ze dostaniesz w UK dowod na siebie
na to trzeba poczekac i miec adres w UK na jaki to wysla ,do PL nie wysylaja
tak to sie robi drogi kolego

a co do akcyzy
wypadek czy kradziez nie zwalnia z platnosci
Ty jako osoba wprowadzajaca towar na rynek placi za to akcyze
co sie stanie z autem w tym czasie to juz nie ich problem
od tego jest ubezpieczenie auta
a mozesz je ubezpieczyc bez problemu
z tym ze po 30 dniach musisz podac w ubezpiecalni polskie numery
czyli zarejestrowac je w tym czasie w PL

Snoopers

Początkujący
Punktów
0
ok,czyli ja zatrzymuje v5 a on wysyla pomaranczowy bodajze swistek o exporcie. czyli mam rozumiec ze w razie kradziezy lub wypadku zakladajac ze auta prostu juz nie ma ( kradziez) lub jest uszkodzone na tyle ze nie bede go rejestrowal tylko zezlomuje to i tak bede musial zaplacic akcyze. nic z tego nie zwalnia? nawet papier jesli pojazd zostal zezlomowany? rozumiem ze kwestia kradziezy czy pokrycia szkod zwiazanych z wypadkiem to kwestia ubezpieczalni,zastanawiam sie tylko dlaczego wciaz musze zaplacic akcyze za cos czego juz nie ma ani nigdy nie zostanie zarejestrowane i jeszcze bede musial pokryc koszty zlomowania,lekka paranoja. nie da sie tego obejsc w zaden sposob ? pogoda jest jaka jest i widze kilka wypadkow dziennie,wszystko sie moze zdarzyc i wyglada na to ze majac wypadek zostaje sie na lodzie.rozumiem ze juz oplacilem akcyze,zarejestrowalem auto,jezdze na polskich blachach,mam wypadek no to moja strata lub nie (zalezy od wyceny rzeczoznawcy z ubezpieczalni) ale przed rejestracja powinna byc jakas opcja nie placenia.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
jest opcja. nie zgłaszasz auta i rozbierasz je od razu na części, nikt o nim nie wie i wszyscy są happy. jak już złożysz deklarację i przywalisz to ratuje cię tylko obniżenie wartości jeśli jakiś rzeczoznawca ci podpisze że w dniu sprowadzenia było uszkodzone.
jednym słowem legalnie się nie da

Snoopers

Początkujący
Punktów
0
nawet jak znajde takiego rzeczoznawce to wtedy ubezpieczalnia mi nie wyplaci skoro bylo juz uszkodzone w dniu sprowadzenia,jednym slowem i tak i tak w plecy.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
jednym słowem nie jeździj dopóki nie zarejestrujesz , a nie będziesz miał dylematu

Do góry Bottom