• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

inarusbox

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rz-ów
witam
ja mam pytanie odnośnie opłacenia akcyzy za samochód
jakich dokumentów potrzebuje aby ją opłacić? samochód już jest na mnie zarejestrowany i mam V5C już z moimi danymi, więc tylko to wystarczy czy potrzebuje jeszcze umowy kupna? na umowie nie mam wpisanej kwoty ale zastanawiam się ile w razie potrzeby wpisać, samochód mercedes c klasa w203 220CDi

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
witam potrzebne ci beda v5 i napisz oswiadczenie ile dales za samochod

inarusbox

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rz-ów
jak powinno wyglądać takie oświadczenie? wg eurotaxu wychodzi 23500zł czyli po przeliczeniu na funty 4700, o ile mogę obniżyć kwotę żeby było ok? zapłaciłem za niego 2700, więc nie wiem czy mogę wpisać mniej?

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
tylko i wylacznie zanizac akcyze jak dla siebie.przelicz 2500 funa z daty zakupu i bedzie mail wartosc.
i napisz takie oswiadczenie
oswiadczam ze kupilem dnia _________________ samochod marki ____________model_________ rok_________ vin_________________________________________ i zaplacilem za ten pojazd kwote __________________we zlotowkach przeliczone 2500 funa z tabeli nbp z dnia zakupu. Umowy kupna nie posiadam bo w uk nie ma obowiazku sporzadzania takowej.
potem idz to skarbowki i zalatwiaj sobie papiry w tych dwoch urzedach jednoczesnie bo skarbowka lubi tez sie dluzyc

inarusbox

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rz-ów
ale jaka jest różnica między tym oświadczeniem a umową na której widnieje ta sama kwota, czyli w tym przypadku 2500 funtów?

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
ak masz umwe kupna to oki myslalem ze nie masz takowej i bedziesz musial sporzadzic oswiadczenie

inarusbox

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rz-ów
umowę mam i chciałbym wiedzieć czy kwota 2500 funtów będzie ok od tego samochodu, żeby mi nie naliczyli więcej.. bo z tego co wyczytałem jeśli kwota jest za mała to mogę podać mi kwotę z eurotaxu czyli 23500zł czyli 4700 funtów..

autobus

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Devizes - UK
Mam takie pytanie za dwa miesiące kończę przygodę z anglią posiadam tutaj auto i chciałbym je przerobić w PL. Papiery wszystkie posiadam na siebie czyli V5C umowę kupna sprzedaży mam tylko w języku anglielskim auto kupiłem w komisie na takiej zasadzie że oddałem mój wcześniejszy samochód i dopłaciłem brakującą kwotę do tego auta co teraz posiadam oraz dodam że na umowie nie ma numeru VIN auta jest tylko marka, rok, pojemność, model oraz przebieg i kolor. Auto kupiłem we wrześniu tego roku i co teraz zrobić.

autobus

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Devizes - UK
Złożyć deklarację AKC-U w terminie 14 dni od dnia nabycia wewnątrzwspólnotowego - art. 106 ust. 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym ( tekst jedn. Dz. U. z 2011 r. Nr 108 poz. 626 z póżn. zm. ).

Tylko że ja nabyłem te auto we wrześniu tego roku a deklaracje będę składał przypuśćmy w marcu bo wtedy mam wracać do PL.

inarusbox

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rz-ów
Przeczytaj jeszcze raz z uwagą temat który Ci podałem i się dowiesz.

Jeśli dalej nie będziesz wiedział to przeczytaj jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz, aż dojdziesz do punktu:

"7. Gdy auto przejdzie przegląd to zaczynamy wędrowke po urzędach.
Na pierwszy ogień idzie Urząd Celny i podatek akcyzowy (akcyza).
Na opłacenie akcyzy mamy 30 dni od dnia zadeklarowania sprowadzenia auta do Polski. Na zadeklarowanie sprowadzenia auta mamy 14 dni od dnia przekroczenia granicy RP czyli sumując czas na zadeklarowanie sprowadzenia auta i opłacenie akcyzy mamy 44 dni na zaplacenie podatku akcyzowego. Trzeba pamietać, że najpierw trzeba uiścić opłatę za akcyze a dopiero potem zarejestrować auto - nie odwrotnie."

szkot

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
a czy jest mozliwosc oplacenia akcyzy bez przekladki ? tak zeby oplacic akcyze w wymaganym terminie 44dni i niech autko sobie czeka na lepsze czasy z rejestracja (moze np pozwola na rejestracje bez przekladek)
bo z tego co czytam to zeby odebrac zaswiadczenie o oplaceniu akcyzy jest wymagany przeglad, a wiadomo ze autko bez przekladki przegladu nie przejdzie i robi sie bledne kolko

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
do celnego przegląd nie potrzebny

szkot

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
czy ktos moze mi w takim razie napisac jakie dokumenty sa potrzebne do oplacenia akcyzy ?
i czy potem autko moge sobie postawic do garazu w oczekiwaniu na lepsze czasy, czyli mozliwosc rejestracji bez przekladki ?
w kilku miejscach w internecie spotkalem sie z informacja ze do okazania w UC jest wymagany dowod wykonania przegladu w pl, aby odebrac potwierdzenie oplacenia akcyzy
czy jest jakis limit czasowy/dniowy na zarejestrowanie pojazdu w urzedzie komunikacji ?
nie mieszkam w polsce i stad te pytania

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl

szkot

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
czyli moge wykonac manewr w takim rodzaju ze zjezdzam autkiem z uk, oplacam akcyze, ale nie robie przegladu ani przekladki i sobie czekam 3-4 miesiace (liczac na to ze zalegalizuja mozliwosc rejestracji bez przekladki), autko oczywiscie do garazu bo wyrejstrowane juz w uk ale jeszcze nie zarejestrowane w pl - czy to ze wpada w taka dziure ze nigdzie nie jest zarejestrowane nie jest jakos usankcjonowane ?
ktos mi moze prosze wypisac liste dokumentow wymaganych przez UC do oplacenia akcyzy ?? z gory dzieki

na stronie izby celnej z mojego miasta znalazlem taki dopisek w dziale informujacym o oplacie akcyzowej

"Po wykonaniu w/w czynności, należy zarejestrować pojazd w terminie 30 dni od dnia wprowadzenia go do Polski. "

Do góry Bottom