• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

ANNA 29

Nowy
Punktów
0
Miasto
WROCLAW
PRACUJE ZA GRANICA

Pracuje za granica we wloszech na kontrakcie jak wyglada sprawa akcyzy
w przypadku checi kupna samochodu w italii.

Z pozdrowieniami anna

vip-car

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Łódź
www.przekładki.pl
Jak pracujesz w unii to nie ma znaczenia gdzie zasady obowiązują takie same .Poczytaj tematy wcześnie i na pewno wszystko zrozumiesz.Pozdrawiam

marecki_86

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam!Mam pytanko. Jeśli auto jest przywiezione z angli i kupione np. za 30tyś zł a w polsce takie auto wedlug eurotax jest warte 60tyś. Pojemnośc silnika to 2.7 wiec akcyza to 18,6 %. Pewnie znajac zycie w celnym wezmą cene auta z eurotaxu a nie z umowy kupna-sprzedazy. I akcyza bedzie bardzo wysoka. Czy mozna jakos zaniżyc wartość auta? np opinia rzeczoznawcy ? Zaznaczam że auto jest w stanie bardzo dobrym, zaarowno lakier jak i reszta.
Na czym moze rzeczoznawca zaniżyć wartośc auta? czy może na tym że ma kierownice z drugiej strony? Czy moze zrobic wycene podczas przekładki? jak auto jest rozebrane?
I gdzie szukać rzeczoznawcy z "jajami" ??
Jestem z Krakowa.

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Wszystko można wycena przez rzeczoznawce ok350zł ale urząd celny nie ma obowiązku się do niej przychylić

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
Kolego ja sie troszkę pokłóciłem i zaoferowała mi rzeczoznawce z urzędu od nich i powiedziała ze jeżeli wyceni tak jak na umowie to nie będę pokrywał dodatkowych kosztów ale jeżeli wycena będzie niewiele odbiegać od katalogowej to dojdą mi dodatkowe koszty rzeczoznawcy + cło od kwoty katalogowej :( cale szczęście ze nie wyceniają z Eurotaxu bo wtedy to dopiero by była masakra
zapłaciłem tylko 2 x tyle co wyszło z umowy :) przeżyje to jakoś :)

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Wszystko zależy od dobrej woli urzędasów , dzwoń do swojego ośrodka pzmot ... u mnie jest gość który jarzy o chodzi . najlepiej zrobić foto podczas przekładki do tego powyciągać trochę elementów , tylko czy warto ?

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Chodzi mi o to że wydasz 350zł stracisz czas na rozbieranie auta a urzędasy staną okoniem i i tak wybulisz

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
kolego powykrencaj drzwi maske lampy blotniki wnetrze cale i wtedy rzeczoznawca pokarz cene tych gratow w aso i po sprawie. kumpel zrobil tak z bmw 530 i zaoszczedzil kupe szmalu po zaznaczyl ze kupil niekompletne i powypadkowe.
pozdrawiam rysiek

matek180

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KROSNO
Witam, czytam i czytam ten temat , i im więcej przeczytałem tym mniej rozumiem ;). Co w przypadku gdy zakupilem auto w komisie w UK i V5C dostalem napisane na poprzedniego własciciela który oddał je biorąc nowe. Do tego mam umowe dwujęzyczną ale z komisem a nie z tymże właścicielem będzie to jakis problem przy rejestracji, dokonywaniu opłat, czy lepiej przerejestrować V5C na siebie i potem dopiero wysłać odcinek o exporcie ? No i co do akcyzy - właśnie na umowie dwujęzycznej date zakupu mam 03.09.11 no ale w Angli jestem jeszcze 2 tyg i auto wywożę około 18.09.11 ,a przekładki zamierzam dokonać jeszcze w późniejszym terminie (pazdziernik) Czytając info na forum rozumiem ,że w moim przypadku najlepiej będzie zgłosić deklaracje odrazu po przyjezdzie do polski a zapłacić jak dokonam przekładki (w terminie do 30 dni oczywiscie) ?? I jak sprawdzić wartość auta z eurotaxu ? znalazlem jakąś strone polska ale chcą kase za wycene ?:O

matek180

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KROSNO
Prosciej moze, nie wiem tylko czy papiery zdążą przyjsc na czas, a w przypadku gdybym zabral V5C z danymi poprzedniego własciciela i umową z komisem to mogą być problemy w Urzędzie Celnym / Komunikacji ?

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
w przypadku gdybym zabral V5C z danymi poprzedniego własciciela i umową z komisem to mogą być problemy w Urzędzie Celnym / Komunikacji ?

a w V5C masz podpisane przez sprzedawce z komisu i przez ciebie ?? rubr nr 8 to czerwone pole ??

wpisz swoje dane do V5C rubryka nr 6 datę wpisz tak jak na umowie z komisem i to ci wystarczy do przerejestrowania :) ja tak miałem i żadnych problemów nie robili auto juz mam na PL blachach a co do zgłoszenia w celnym to masz sporo czasu ja czekałem 6 mies zanim zgłosiłem :d (liczy sie data przekroczenia granicy- nikt ci nie udowodni kiedy ją przekroczyłeś )
tak ze spokojnie przerób zrób przegląd i dopiero do celnego

matek180

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KROSNO
No u mnie była sytuacja troche inna gdyż były własciciel mial private plate (czyli tablice indywidualne) które podczasy gdy auto było w komisie zabrał sobie do nowego samochodu a moj dostał nowe juz normalne numery oraz nowy V5C ale też z danymi tego starego własciciela. Także sekcja 8 jest pusta nie podpisana przez nikogo ;)

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
8 musisz miec podpisana przez sprzedawce komisu i przez ciebie (on musiał wysłać do DVL bodajże zielony odcinek z 2 kartki ) przynajmniej tak u mnie bylo

matek180

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KROSNO
Hmmm to sprawdze jeszcze to, a jest jakiś określony czas od kupna na zarejestrowanie nowej osoby na V5C bądź zgłoszenia exportu ?

bleq

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Akcyza - prosze o pomoc

Witam
Sprawa wyglada nastepujaco
Autko juz po przekladce, przegladzie. Czas na akcyze... wiem ze troche na odwrot ale niestety pojawily sie problemy finansowe po drodze...

Zakupilem auto od polaka w lipcu .
Auto oczywiscie nie oplacone.
Mam umowe kupna-sprzedazy z data kwietniowa.
Jednakze gosc od ktorego kupilem auto , kupil je wczesniej od innego polaka ktory to auto przywiozl z uk do polski
I mam rowniez ta umowe pomiedzy gosciem ktory przywiozl auto z uk a tym ktory je kupil przede mna....

Sumujac
Teoretycznie moglbym zwalic zaplate akcyzy na poprzedniego wlasciciela poniewaz jezdil tym autem 4 miesiace w pl...
Ale wiadomo jak sie zazwyczaj robi...
Stad moje pytanie jak rozwiazac ta sprawe ???

Na dowodzie v5c sa dane polaka, tego ktory przywiozl auto do pl
Nie wyslal tej sekcji 11... mam ja w dowodzie z wbita jakas data 5 kwietnia 2011
Ale ta data jest nadrukowana tak samo jak wszystkie inne dane w v5c wiec nie jest to chyba data deklarowanego opuszczenia terenu uk...
a data sprzedazy auta w polsce poprzedniemu wlascicielowi to 12.04.2011

z gory dziekuje za pomoc

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
wyslij sekcje 11 a w skarbowce powiedz ze auto zosalo sprowadzone tydzien temu. nie pokazuj umowy kupna sprzedarzy tylko sporzadz deklaracje ile dales za auto

Do góry Bottom