• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

robert17111980

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warka
dzieki za info...a mam jeszcze pytanie bo slyszalem ze mimo tego iz cla na busy sie nie oplaca to i tak musze tam jechac i zglosic ze sprowadzilem auto?czy najpierw musze jechac do celnego a potem do skarbowki?dzieki

vip-car

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Łódź
www.przekładki.pl
Nie wiem na pewno bo może się okazać że u Ciebie naczelnik urzędu skarbowego inaczej interpretuje ustawę niż u mnie .Importer sam decyduje czy auto podlega akcyzie czy nie .Jak jest ciężarowe to w celnym tego nie zgłaszasz tak jest w Łodzi .Ale wcale nie musi tak być w innych powiatach.

robert17111980

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warka
to zadzwonie jutro do skarbowego i sie zapytam zebym na darmo kilometrow nie robil,bo do celnego musze az do radomia jechac bo w mojej mijescowosci nie ma..jak bede wiedzial wszystko to napisze na forum moze sie komus przyda...pozdrawiam i dziekuje

---------- Dodano 11-04-2011 o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano 07-04-2011 o 19:30 ----------

witam...wszystko juz wiem na temat akcyzy.a mianowicie jesli to jest auto ciezarowe to urzedu celnego nie trzeba jechac.tylko i wylacznie skarbowka po vat 25.pozdrawiam

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
kolego ważna jest data przekroczenia granicy a nie data kupna :)
zawsze możesz napisać ze przekroczyłeś kilka dni temu :)

baza120

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdynia
anglik kupiony w polsce

czy polak zameldowany w Angli sprzedający auto w Polsce płaci akcyzę

skrash

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Dobrze rozumiem ze jesli sprowadze samochod z obojetnie jakiego kraju UE to akcyza nie obowiazuje mnie jesli samochod pozostawie na wlasny uzytek na co najmniej 12 miesiecy?

skrash

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Rozumiem sprawe z Anglikami. Jednak ja pytam o cos innego. Nigdzie nie wyjezdzalem i sprowadzam sobie samochod z kraju UE (niech bedzie ze z Włoch). Jesli sciagam go dla siebie a nie na sprzedaz to akcyza mnie obowiazuje czy nie?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jesli nie robisz tego na mienie przesiedleńcze lu nie jestes księdzem to Cie obowiazuje, chyba ze założysz sprawe o nieprawne i niezgodne z dyrektywami U.E. obłożenie podatkiem wewnątrz unijnym to sad wyda ożeczenie a urząd celny jednostkowo odstapi od pobrania akcyzy, tak że wybor nalezy do ciebie, i nic niema o współnego czy dla siebie czy na handel ( nie dotyczy księży i przesiedlenia tu jest karencja rok)

baza120

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdynia
akcyza

sprzedajacy w Polsce musi zapłacić akcyzę i przekazać kwit kupującemu jeżeli kupujący nie ma potwierdzenia zapłaty to musi zapłacić akcyzę inaczej nie zarejestrują

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
akcyze płaci ten który wprowadza pojazd na polski obszar cenlny, nieważne kupujacy czy sprzedajacy

bazza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
Witam,czy ktoś może mi napisac jak dokłądnie wygląda sprawa akcyzy w przypadku kiedy jestem właścicielem auta w UK od ponad roku,sam też jestem od ponad roku w UK i teraz chciałbym wrócić tym autem do Polski i go przełożyc. Słyszałem gdzieś,że jeżeli się udowodni,że było się minimum rok w UK to można byc zwolnionym z opłaty akcyzy na tzw. mienie przesiedleńcze. Czy ktoś wie coś na ten temat,co potrzebuję do takiej operacji ;) itd.. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
ta akcyza jest chora mam nadzieje ze eu zrobi porzadek w tej sprawie. jestem ekonomista i to jest wedlug mnie clo ktore jest nakladane na towary z eu sprzecznosc z postanowieniem eu wolosc w przeplywie towarow i uslug miedzy krajami. mam dadzieje ze polska poniesie gozkie konsekwencje za okradanie swoich obywatgeli i dzialanie nie zgodzie z zasadami czlonkostwa w eu

Do góry Bottom