• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenia z wynajmem rzeczoznawcy oraz walką o zmniejszenie wartości samochodu ? O e46 czytałem Bo właśnie sobie uświadomiłem ile będę musiał zapłacić za a4 b5 2.4 według tych głąbów . A zdekompletowanie auta to żaden problem ?:-:)wako2:

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
jeśli chodzi o a4 b5 2,4 to niestety akcyza bedzie kosztowala polowe auta angielskiego 18,6% od wart rynkowej czyli będą gdzieś od min 13tys liczyli zalezy od rocznika bez rzeczoznawcy nic nei zdziałasz(nie wiem jak działa ta procedura z rzeczoznawcą bo jeszcze tego nei robiłem)

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Na bank nie będę płacił tej akcyzy za auto które kosztowało 200 F ......... Będę walczył

vectra007

Bywalec
Punktów
0
Miasto
słubice
walcz kolego u mnie dalo to rzeczoznawaca i malo bylo zaplcone pozdro przyklad kolegi pozdro

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
A co jeśli samochód został darowany a nie kupiony ? Nikt nie zna patentu na ten złodziejski podatek! ? Opisz dokładniej swój przypadek jak możesz ;)

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
to podatek od darowizny :(

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
ostatnio przepisywałem dom na siebie i mimo ze darowizna od rodziców podatek był naliczony

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Łatwo nie ma ...350zł rzeczoznawca który "jarzy" czacze ale ... mówi że wartości i tak nie może tak obniżyć aby akcyza wyszła w przyzwoitych pieniądzach (500zł)

seaborg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam
Ja również mam dość osobliwa sytuację ...
A mianowicie Mieszkałem w UK przez prawie 4 lata obecne auto kupiłem sobie w maju 2008 a do polski zjechałem w styczniu 2009 i cały czas te auto używałem bez przerejestrowywania teraz planuje zrobić przekładkę tylko nie wiem co z Akcyza ...
Jakieś podpowiedzi ?

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
No to co narzekasz auto w miarę konkret zapłacisz coś koło 800zł może mniej

seaborg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
ale chodzi mi o to czy niebede mial zadnych problemow ze nie zglosilem tego wczesniej ...

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
W twoim przypadku jeżeli auto jest na ciebie to nie widzę problemu ale niech sie koledzy wypowiedzą

krzysiek26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
podkarpacie
witam w Twoim przypadku to bedzie mienie przesiedlencze gdyz w anglii byles wlscicielem auta przez okres dluzszy niz 6miesiecy i mozesz go rejstrowac na mienie przesiedlencze i nie placic akcyzy.tak mi sie wydaje na 99% ale musisz dokladnie to sprawdzic

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
i musi wykazac ze przynajmneiej przez rok czasu byl zatrudniony, albo
jakies skany umow , prady , albo gaz takie pierdoly
niektóre UC wymagaja takich pierdół

robert17111980

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warka
akcyza

witam.mam takie pytanko.a mianowicie.biore sie za przekladke busa z ang na europejczyka.auto kupilem w anglii we wrzesniu 2010 roku i na poczatku pazdziernika przyjechalem nim do pl.po przyjezdzie do kraju nigdzie tego nie zglaszalem i jezdzilem nim do 28 lutego bo do tego dnia mialem tax.teraz bede go przerabial i nie wiem czy nie bedzie problemu z Urzedem celnym i skarbowym,ze nie zadeklarowalem sprowadzenia auto.bo podobno jest na to 14 dni w skarbowym i 30 w celnym czy jakos tak.ja nigdzie tego nie zglaszalem.jak to teraz zrobic?czy przepisac umowe z data terazniejsza?przeciez nikt nie wie kiedy ja nim wrocilem do pl...prosze o pilna odpowiedz.pozdrawiam i dziekuje.robert

Do góry Bottom