• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

Adrianek20

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam wszystkich mam mały problem w środę kupiłem Audi A4 anglika. Auto było już jakieś dwa miesiące w Polsce, z tego co wiem zostało sprowadzone na lawecie. Poprzedni kupujący nie zapłacił akcyzy a już dużo czasu został przekroczony termin jej zapłaty. Czy jeśli pójdę opłacić akcyzę nie dostane żadnej kary czy coś w tym stylu. Z góry dziękuje za pomoc.

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
jasne...... jak gość ugadał się ze sprzedającym że on opłaca wszystko to w czym problem, w celnym podajesz datę przekroczenia granicy więc wpisz taką żeby wszystko grało przecież nikt tego nie sprawdza

adikldz

Nowy
Punktów
0
Miasto
łódź
prosze o pomoc AKCYZA.

witam wszystkich zainteresowanych, mam nadzieje ze ktos udzieli mi pomocy. z gory dziekuje;) pytanie moje dotyczy akcyzy. wczoraj wlasnie o to przekroczylem granice pl i mam zamiar jak najszybciej zaplacic podatek akcyzowy ale nie mam pojecia z jakim dokumentami mam to zrobic. otoz umowe kupna sprzedazy posiadam brakuje mi tylko dowodu rejestracyjnego z angli (jeszcze nie przyslali) czy on jest potrzebny? i czy moglby mi ktos wytlumaczyc od jakiej daty beda naliczac czas w jakim mam oplacic akcyze?

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
v5c musisz miec i umowe spokojnie poczekaj sobie az dostaniesz dowód potem akcyzę sobie opłacisz a datę przekroczenia granicy wpiszesz taką zeby się zmiescić w przedziale czasowym

Fireball

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Proszę o pomoc

Swojego anglika kupiłem poprzez pośrednika firmę autagb. Od kierowcy, który przywiózł mi to auto pod dom dostałem fakturę w języku angielskim dotyczącą kupna auta przez wspomnianą firmę od copart uk. Data na tej fakturze to 1.09. Kolejną fakturę dostałem pocztą, tym razem dotyczy ona kupna auta przeze mnie od pośrednika, i jest na niej data 24.08. Żeby tego było mało muszę jeszcze czekać ze dwa tygodnie na dokument V5C. Nie składałem jeszcze żadnej deklaracji w urzędzie celnym, co z tego wyniknie? Jak mam opłacić akcyzę skoro auto trafiło w moje ręce już blisko miesiąc temu? Czy w związku z tym uda mi się w ogóle zarejestrować ten samochód w kraju?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
niech wystawia ci fakture na przywoz auta i to bedzie potwierdzenie kiedy auto przekroczyło granice,akcyze zgłaszasz do 14 dni od wjazdu pojazdu na polski obszar celny

Fireball

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Mam taką fakturę i jej data wystawienia to 31.08, a więc jest już po terminie. Co teraz? Naliczą mi jakąś karę?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
prawdopodobnie tak

Fireball

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
A da się uniknąć kary? Czy w ogóle można opłacić akcyzę przed otrzymaniem dowodu v5c?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
złożenie wniosku a zapłata to 2 różne rzeczy,dokumenty możesz donosić w trakcie rozpatrywania a nawet przy odbiorze,napisz uzasadnienie opóźnienia i idź z tym do naczelnika powiedz co i jak że czekałes itd.zazwyczaj kara to 20-50 zł za dzień opóźnienia,
p.s. napisz mniej wiecej tak:
prosze o odstąpienie wymierzenia kary za nie terminowe złożenie wniosku akcyzowego za pojazd ......bleblebleble.....
opóźnienie zostało spowodowane długim oczekiwaniem na dosłanie dokumentów z U.K.
z poważaniem ....Jas Fasola

Fireball

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
A gdybym w deklaracji przekroczenia granicy wpisał datę np 30.09 to co by było? Czy w jakiś sposób są w stanie sprawdzić kiedy naprawdę auto przekroczyło granicę?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Nie ma czegos takiego jak deklaracja przekroczenia granicy,składasz 1.WIOSEK DO NACZELNIKA o wydanie potwierdzenia zapłaty akcyzy,gdzie wpisujesz date wypełnienia i 2.AKC-U (DEKLARACJA UPROSZCZONA NABYCIA WEWNATRZWSPÓLNOTOWEGO) i też wpisujesz date wypełnienia,oraz 3.dowód wpłaty 17 zł.nastepnie dołączasz 4.umowe kupna,5.dow.rej. i (możesz już przzy odbiorze lub w miedzy czasie) z 6.dowodem opłaty za AKC-U ,7.przegląd "O"lub dokument identyfikacyjny pojazdu jesli nie rejestrujesz na siebie,

---------- Dodano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

czyli wpisujesz daty wypełnienia czyli złozenia i oni liczą sobie dni od zakupu jesli wiecej niz 14 jest kara chyba że jak pisałem wyjasnisz opóźnienie

batman659

Nowy
Punktów
0
Miasto
NEWRY IRLANDIA
w urzedzie celnym wedlug stawki mialem zaplacic 128zl cla za auto wedlug wartosci z umowy kupna pojazdu jednak jak poszedlem po zaswiadczenie musialem doplacic 200zl bo wedlug ich wyliczen auto bylo drozsze o 8tys zl nikogo nie obchodzi ze jeszcze czlowiek musi przelozyc kierownice i te cale oplaty to poprostu okradanie spoleczenstwa pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
dla zaoszczedzenia sobie czasu lepiej od razu wpisac wartosc z eurotaxu odjac 30 % i od tego płacić,ma to tez zalete kiedy bedziesz sprzedawał wyjdzie mniejszy zysk do opodatkowania

Fireball

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
czyli wpisujesz daty wypełnienia czyli złozenia i oni liczą sobie dni od zakupu jesli wiecej niz 14 jest kara chyba że jak pisałem wyjasnisz opóźnienie

Ok, tylko w którym momencie mam złożyć takie wyjaśnienie? Przed czy po złożeniu wniosku i deklaracji? No i czy mam takowe wyjaśnienie dać osobiście naczelnikowi czy komuś innemu, albo może mam to przesłać pocztą\mailem?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
przy składaniu wniosku i dokumentow,komu chcesz ale naczelnik to naczelnik :smiechu:

qwwq

Nowy
Punktów
0
Miasto
azz
Witam,znalazlem sie w dosc patowej sytuacji

Sprowadizlem samochod z Danii w maju '10. Zrobilem przeglad pare dni po przyjezdzie. Samochod stal w garazu bo byl troche do roboty. Teraz sprzedalem samochod,okazalo sie ze ja musze oplacic akcyze a nie nabywca. Normalnie bym poprostu napisal,ze nabylem samochod teraz. Tylko ze zrobilem przeglad,wiec jest to do sprawdzenia ze auto przekroczylo ranice w maju. Wiem, ze moge dostac od 80-1800 zl. Teraz pytanie: czy ta kara musi byc oplacona razem z akcyza? Czy mozna jakos wplynac na decyzje celnika?PRosze o szybka odpowiedz i z gory dizekuje.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
negocjacje i pisemko o łagodne potraktowanie

Do góry Bottom