• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

misieq

Nowy
Punktów
0
Miasto
krk
Witam,
W celu wyjaśnienia wątpliwości.
Kupiłem auto w UK i jestem wpisany w dowód jako new keeper. Auto nie przyjechało jeszcze do polski ;-) Czy jak spiszę z innym polakiem umowę w UK to czy on wtedy zobowiązany jest zapłacić akcyzę czy ja (w v5 jestem jako new keeper)
PS: przepraszam pewnie było wiele razy ale nie moge znaleźć

misieq

Nowy
Punktów
0
Miasto
krk
Misiek napisał:
jak spiszesz umowe w UK to Ty placisz akcyze.
Aha. dzięki za odp. Czyli konkludując:
Nie zależnie od tego gdzie spisana umowa to akcyze płaci osoba, która wpisana jest jako new keeper

misieq

Nowy
Punktów
0
Miasto
krk
Misiek napisał:
Konkludujac New keeper nie ma nic do akcyzy.
Jezeli spiszesz umowe w PL to akcyze placi osoba od ktorej kupiles auto w PL a w new keepera mozesz wpisac sobie nawet Adama Małysza jak chcesz.
Jezeli spiszesz umowe w UK to akcyze placisz Ty.
A może napisałem niejasno. Ja mam takie auto do sprzedania, jeszcze nie przerejestrowane nie oplacone itd

Jarek1

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Toruń
problem z akcyza

Witam, bylo w tym temacie dużo pytań i odp. ale nie do końca jestem pewien jednego. jak wiekszość z nas date faktycznego przekroczenia granicy mam inna niz jest prawdziwa. mam na siebie dokument eksportowy, mam tez umowe z wlascicielem z data taka zebym nie placik kary w celnym, oraz mam ksero V5C własciciela auta. teraz chce udac sie do celnego i wcisnac im ze auto przekroczylo granice pare dni temu. na dokumencie eksportowym jest wypis ze auto zostalo wyeksportowane miesiac temu. w temacie o akcyze, padlo zdanie, ze trzeba podac nr rejestracyjny lawety jezeli auto zotalo sprowadzone na lawecie. a jezeli przyjechalo na kolkach to nic. czy oni nie udowolnia mi kiedy faktycznie auto przekroczylo granice, skoro wymagaja tych informacji? czy mozna to jakos wytlumaczyc? kazdy pojazd opuszczajacy auto w UK, jest wpisany i do tego maja wglad...moze ktos pomoc?

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Granica UK to nie granica PL , wiec nawet jesli wyeksportowano z okreslona data (i ktos to zapisal i sprawdzi ) to nie oznacza ze przekroczylo granice PL.

Reszte sam sobie dopisz ...

Jarek1

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Toruń
Wszystko fajnie, ale jest nie prawda ze ceny sprawdzane przez urzad celny sa z eurotaxu. Biora je z info eksperta. Odjalem 25% dla bezpieczenstwa z wartosci eurotaxu i sie przyczepili. Pozniej dzownilem do agencji celnej, ze o co chodzi i powiedzieli mi ze ceny wlasnie sa z info eksperta, ktore sa delikatnie wieksze. wiec z jakiej racji wszyscy pisza o eurotaxie?!

docttore

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam,

Jeżeli sprowadziłem samochód do Polski. Najpierw jeździłem nim przez okres około 6 miesięcy. Głównie dlatego iz zamierzałem wrócić do UK. A więc okres 14 dni minął. To czy sytuacja nie wygląda tak, że:
Pomimo, że przyjechałem w celach turystycznych, odwiedzin czy innych, a następnie postanowiłem zostać w kraju. To czy ja swoją zmianą planów nie złamałem przepisów polskiego prawa? Gdyż w momencie postanowienia zamieszkania na stałe, automatycznie złamałem przepis o 14 dniach na poinformowanie UC o sprowadzeniu pojazdu do Polski!?!?

Donaldzie pomóż :)

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A to ciekawa sytuacja. Czysto teoretyzujac to na polskiego urzednika nie ma bata i kara musi byc ale z logicznego punktu widzenia nie powinines placic zadnych odsetek czy kar i radzilbym dla czystego sumienia "przejechac" się do najblizszej granicznego panstwa i spowrotem i wpisac zgodnie z prawda ze auto zostało sprowadzone do PL w tym i tym dniu.

docttore

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
No właśnie Misiek.

Ale prawo złamałem! Czy ten przepis nie powoduję, że nie mam prawa do pozostania w Polsce łamiąc tym samym podstawowe założenia konstytucji? Gdyż samochodem muszę wyjechać! Pomimo, że jako obywatel Polski mam prawo do pozostania na terytorium swojej ojczyzny bez żadnych ograniczeń!?

Pozdrawiam

** Dodano: 16-03-2010, 12:14 **
Aaaaaaa,
Nie Misiek, nie. To też nie rozwiąże problemu. Zabierze mi to prawo do skorzystania ze zwolnienia z podatku akcyzowego. Gdyż przepis, o którym mnie Pani w UC poinformowała mówi, że przez ostatni rok samochód musiał przebywać poza granicą! A sam wyjazd nie pozwoli mi na skorzystanie z prawa do majątku przesiedleńczego!

Co za prawo! A Anglii było zdecydowanie łatwiej. Wysłałem list i miałem samochód. Przez internet wszystkie opłaty i inne czynności!

cezar

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
londyn
kolejny raz akcyza

witam od niedawna mysle nad otwarciem swojej firmy ktora sprowadzlaby angliki do PL pytanie jest jedno co z akcyza wiem ze paci ja soba ktora wwozi auto na teren PL ale na allegro jest gro firm ktore maja po 60 anglikow w swojej ofercie i kazdy jest do rejestracji jak do nich dzwonie mowia mi ze cen nie obejmuje akcyzy. wiec jak to jest skoro wielkie firmy moga sprzedawac auta w polsce bez opalcania akcyzy a US i Urzad celny nie interesuje sie tym. czemu w kazdym ogloszniu jest napisane do rejestracji lub na czesci czy to ma jakis zwiazek z placniem akcyzy
dzieki z gory za jakies podpowiedzi

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
jak bieżesz auto na części bez dowodu to sprawe masz jasną a jak kupujesz auto na części z dowodem V5C i nie piszesz żadnych umów to tak na prawdę możesz sobie te auto rozebrać a dowód "zniszczyć", bynajmniej mi się tak wydaje bo kto i na jakiej podstawie Ci udowodni wtedy, że nabyłeś te auto

karol89009

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chodzież
Witam wszystkich. Mam taki maly problem odnoscnie akcyzy. Przeczytalem forum ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi. Bylem wczoraj z kolega w celnym cos tam zalatwic i przy okazji spytalem ile wynosi akcyza za bore 2.3 v5 2000r (moje sprowadzone auto) Dama tam siedząca powiedziala mi ze 1950 zl. Jednak wczoraj slyszalem ze jezeli wzial bym sobie rzeczoznawce teraz tzn. kiedy auto jest jeszcze nie przelozone i rozbite to rzeczoznawca wyceni mi je tam np na 5000 tysiecy zlotych i zaplace akcyze od tych 5000 tys. Czy to prawda?

lato8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
www.energymotors.pl
Wycenil mi Lagune 1999r, V6, rzeczoznawca na 3000zł

Urząd celny zakwestionował stan auta i wycenę rzeczoznawcy, wycenili mi ją na 5500zł ( bez oglądania itp ).

Możesz się dochodzić, kłócić, ale to nic nie zmieni.

Urząd celny to Państwo w Państwie, oni mogą wszystko, a ty możesz tylko płacić.

Will

Początkujący
Punktów
0
Miasto
net
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o podatku akcyzowym - poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta na swojej stronie internetowej. Zmiany mają dostosować polskie przepisy do regulacji unijnych. Przepisy wchodzą w życie od 1 września 2010.
A najbardziej interesujące nas zdanie z tego newsa, to: "Inne zmiany dotyczą zwolnienia z akcyzy samochodów osobowych kupowanych w ramach procedury "nabycia wewnątrzwspólnotowego"."
Czyżby koniec użeranai się z celnikami? :)
http://biznes.interia.pl/news/poslowie-kreca-bat-na-palaczy,1518186

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl

Will

Początkujący
Punktów
0
Miasto
net
Dla importerow uzywanych samochodow nic sie nie zmienic, dodali jedynei zapis o tym ze jak auto mialo maly silnik a po przyprowadzeniu do polski silnik zostal wymioniony na wiekszy to akcyze trzeba placic od tego wiekszego silnika.

Nowelizacja tutaj:
http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_projekty_aktow_prawnych/ae/projekt_z_5.03.2010_na_rm.pdf

Masz oczywiście rację. Poniosło mnie po przeczytaniu mylącej informacji w interii... Szlag by to ...

Pozdrawiam
Will

rhd

Gaduła
Punktów
0
Miasto
lubelskie
a jak oni moga sprawdzic date faktycznego przekroczenia granicy? przeciez juz nie ma bramek,celnikow,pieczatek...

Do góry Bottom