• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

kakti_88

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Czyli rozumiem tak,
od diagnosty kwitek można sobie darowadz bo maja go gdzieś ?
Jak w umowie będę miał wpisane uszkodzenie np. silnika i będę chciał opłacić akcyzę od kwoty zakładamy 500 GBP a wartość jest większa to Urząd Celny wyślę rzeczoznawce do mnie żeby ocenił stan i dopiero po tym (po jego decyzji i opisie) będę mógł opłacić niższa/wyższą akcyzę?

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
nic nie ma do rzeczy co masz wpisane na umowie i od ilu chcialbys placic, jezeli jest sprawne i wszytsko gra placisz od wartosci z Eurotaxu jak pisal AutoMis, jak bedzie zaznaczone ze uszkodzony, urzad wysle swojego rzeczoznawce, zdaje sie Ty musisz przyjechac z tym "gratem" na lawecie do niego, i on wyceni samochod na jakas tam kwote od ktorej bedziesz placic akcyze a jaka masz pojemnosc ? jezeli do 2 litrow to nie warto az tak kombinowac, oczywiscie maja wysokie stawki w porownaniu z anglikami w tym Eorotaxie ale nie sa to kolosalne pieniedze Pozdrawiam

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
Auto-Mis napisał:
Po wycenie rzeczoznawcy Urzad Celny bierze swojego rzeczoznawce i jezeli rzeczywiscie pojazd jest uszkodzony to wtedy placisz akcyze od jego wyceny.
ja robilem opinie u rzeczoznawcy w swoim miescie (auto uszkodzone przodem, uszk. skrzynia biegow) bylo to auto z kanady z silnikiem v6. z opinia i zdjeciami pojechalem do celnego i bez problemu to uznali.

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
zgodze sie tutaj bo koledzy tez tak robili ale to juz zalezy od celnego wiem tez o przypadkach ze nie uznawali opinni rzeczoznawcy "zaprzyjaznionego" czasami ale to juz to sprawdzenia :)

jumpol

Gaduła
Punktów
2
Auto-Mis napisał:
Auto-Miś napisał:
Na opłacenie akcyzy mamy 30 dni od fizycznego pojawienia się auta w Polsce (czyli od przekroczenia granicy RP) z zachowaniem 14 dniowego okresu na złożenie deklaracji.

Tego nikt nie sprawdza. Wystarczy we wniosku wpisać odpowiednią datę ( nie przekraczającą 14 dni)
Jak mąż będzie w domu, niech pojedzie do UC. :)

kakti_88

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
rmboss napisał:
a jaka masz pojemnosc ?

4.0

jak do 2 litrów to gra nie warta świeczki była by bo niech by wycenili z Eurotaxu i jeszcze kwota do przyjęcia ale powyżej 2 litrów jest więc jest za czym chodzić.

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
akcyza

Przepraszam na wstepie nie chce zasmiecac. Mam nastepujące pytanie co do oplaty akcyzy. Czy to 3.1% jest włącznie z silnikiem o 2.0L czy na pojemnosc 2.0L jest juz liczona akcyza 18.6%?

tykwa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kaszuby
walec napisał:
Jerzyk napisał:
Odnośnie podatku akcyzowego- jeżeli kupujemy auto od Polaka należy zwrócić uwagę na jego adres zamieszkania w umowie kupna-sprzedaży. Jeżeli jest to adres na terenie Polski, obowiązek zapłacenia akcyzy spoczywa na sprzedającym, jeżeli w Anglii, akcyzę opłaca kupujący. Nie wiedziałem o tym w czasie zakupu samochodu i kiedy pojechałem do Urzędu Celnego, poinformowano mnie, że nabyłem pojazd nieprawnie.Zmieniliśmy dane adresowe w umowie i teraz jest o.k.

Tak więc jeśli kupuję samochód od Polaka w Polsce (który sprowadził samochód, więc on ma obowiązek zapłacenia akcyzy) dlaczego problem mam miec ja - kupujący jeśli akcyza nie była opłacona.

załóżmy że sprzedający nie chce płacić akcyzy bo przyjechał autem chce się go pozbyć i ma dodatkowe opłaty w... poważaniu.

Witam ,
Może mi to Ktoś wyjaśnić ?
Kto w przypadku sprowadzenia auta placi w koncu akcyzę ?
Z tego co dowiedzialem się w innym temacie , akcyzę powinien zaplacic pierwszy nowy wlaściciel auta z POLSKIM ADRESEM , tzn jak kupujemy , to powinniśmy zwrócić uwagę , na adres zameldowania dotychczasowego Wlaściciela . Jeśli to mieszkaniec Polski to , On powinien placić , a jeśli ma adres angielski, wówczas to nowy wlasciciel powinien.

Przeciez sprowadzic i sprzedać w Polsce moze Polak z angielskim adresem zameldowania , a kupic inny Polak w Polsce , z polskim adresem zameldowania.

Jak to w koncu jest ? Kto ma zaplacic akcyzę ? Coś mi się teraz nie zgadza wiedza na ten temat.

Jeśli za każdym razem ten co zwiezie auto , to co z tą informacją z innego tematu , na temat adresu zamieszkania sprzedającego?

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Ten co sprowadza auto do Polski i ma meldunek w Polsce.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Tak jak pisze Marlena, wedlug prawa obowiazek uregulowania podatku akcyzowego ma osoba ktora przyprowadza auto do Polski. Jezeli powiedzmy na to Kowalski przyprowadza na lawecie auto do Polski a nastepnego dnia sprzedaje je Nowakowi to Nowak powinien dostac auto z oplaconą akcyza.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
Teoria teorią a prawda jest taka że i tak zawsze kupujący płaci akcyzę a umowy spisuje się z wpisaniem miejsca zakupu w UK

Pozdrawiam
Rafał

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jesli omija sie w papierach rzeczywistego importera to tak jest,przepis mówi że obowiązek opłacenia podatku akcyzowego spoczywa na osobie wprowadzającej towar na polski obszar celny,na zgloszenie jest 14 dni na zapłacenie 30

tykwa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kaszuby
ok ,
a co w przypadku jeśli Polak mieszkający w UK przywiezie auto do Polski , w Polsce je sprzeda innemu Polakowi ale już z polskim adresem ?
Czy też ten co przywiózl placi ?

mariuszw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Siedlce
bmw e46-koszty

Witam.mam takie pytanie-dotyczace akcyzy i oplat ktore na mnie czekaja po przyjezdzie do Polski.Jestem posiedaczem E46 325i 2001r ,mam go ponad rok,zamierzam wrocic do Polski w marcu,jakie oplaty(clo,itd) i koszty rejestracji na mnie czekaja w Polsce,jakie dokumenty powinienem miec do rejestracji auta,jakie sa przyblizone koszty przekladki,czy sie oplaca takie auto sprowadzic i przelozyc,czy lepiej sprzedac w anglii i kupic w Polsce?

Do góry Bottom