walec napisał:
Jerzyk napisał:
Odnośnie podatku akcyzowego- jeżeli kupujemy auto od Polaka należy zwrócić uwagę na jego adres zamieszkania w umowie kupna-sprzedaży. Jeżeli jest to adres na terenie Polski, obowiązek zapłacenia akcyzy spoczywa na sprzedającym, jeżeli w Anglii, akcyzę opłaca kupujący. Nie wiedziałem o tym w czasie zakupu samochodu i kiedy pojechałem do Urzędu Celnego, poinformowano mnie, że nabyłem pojazd nieprawnie.Zmieniliśmy dane adresowe w umowie i teraz jest o.k.
Tak więc jeśli kupuję samochód od Polaka w Polsce (który sprowadził samochód, więc on ma obowiązek zapłacenia akcyzy) dlaczego problem mam miec ja - kupujący jeśli akcyza nie była opłacona.
załóżmy że sprzedający nie chce płacić akcyzy bo przyjechał autem chce się go pozbyć i ma dodatkowe opłaty w... poważaniu.
Witam ,
Może mi to Ktoś wyjaśnić ?
Kto w przypadku sprowadzenia auta placi w koncu akcyzę ?
Z tego co dowiedzialem się w innym temacie , akcyzę powinien zaplacic pierwszy nowy wlaściciel auta z POLSKIM ADRESEM , tzn jak kupujemy , to powinniśmy zwrócić uwagę , na adres zameldowania dotychczasowego Wlaściciela . Jeśli to mieszkaniec Polski to , On powinien placić , a jeśli ma adres angielski, wówczas to nowy wlasciciel powinien.
Przeciez sprowadzic i sprzedać w Polsce moze Polak z angielskim adresem zameldowania , a kupic inny Polak w Polsce , z polskim adresem zameldowania.
Jak to w koncu jest ? Kto ma zaplacic akcyzę ? Coś mi się teraz nie zgadza wiedza na ten temat.
Jeśli za każdym razem ten co zwiezie auto , to co z tą informacją z innego tematu , na temat adresu zamieszkania sprzedającego?