• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

Łukasz007

Początkujący
Punktów
0
Ja zalatwilem akcyze (na mienie) w 2014 do dzisiaj go nie zarejestrowalem, jezdzi pali przeglad przeszedl ubezbieczenie PL zadna kontrola nie ma problemu.
Dzieki pluciorx za odp. W jaki sposob najlatwiej moglbym teraz ta akcyze zalatwic? Jest to mozliwe bez podrozy do Polski? Przez internet? Jakie dokumenty sa potrzebne?

Łukasz007

Początkujący
Punktów
0
Ja zalatwilem akcyze (na mienie) w 2014 do dzisiaj go nie zarejestrowalem, jezdzi pali przeglad przeszedl ubezbieczenie PL zadna kontrola nie ma problemu.
Czyli udalo Ci sie ubezpieczyc auto bez rejestrowania go w Polsce i na angielskich tablicach? A co z wyrejestrowaniem auta z UK? Z tego co sie orientowalem to nawet juz zarejestrowane w Polsce ale bez przekladki jest ciezko ubezpieczyc w Polsce. Sa jakies ubezpieczalnie godne polecenia do ubezpieczenia anglika?

Bonik

Nowy
Punktów
0
Witam mam takie pytanie, kupiłem auto w UK 2miesiace temu ale przyjechałem nim do Polski 3tygodnie temu, wiem przekroczyłem juz 14dni na zlecenie akcyzy, ale czy jak pojadę teraz do UC i podam datę 2tygodnie do tyłu, czy oni to będą sprawdzać? Bo na dobrą sprawę i umowę i v5c mam tam datę 2 miesiące do tyłu, jak to wygląda. Bo przecież nie każdy od razu przyjeżdża do Polski po 1-2 dniach od kupna auta w UK. Czy podać normalnie datę prawdziwą która przekracza te 14dni na deklarację i poddać się karze, i ile ona może wynieść auto w PL jest juz prawie miesiąc.

Bonik

Nowy
Punktów
0
Czyli złożyć normalnie, że wjechałem np. 12dni temu i nie będzie problemów?
Dzięki za pomoc.

sebas

Początkujący
Punktów
0
Panowie, taka sprawa. Kupiłem miesiąc temu BMW 325Ci i wykupiłem ubezpieczenie które wczoraj się skończyło. Dopiero teraz będę auto przekładał i chciałem wszystko opłacić jak auto będzie już przełożone. Auto kupiłem w Polsce od polaka, który to auto posiadał i cały czas było zarejestrowane w UK. Skoro akcyze trzeba zapłacić w terminie 30 dni odkąd samochód jest w kraju to skąd mam wiedzieć kiedy on nim przyjechał? Termin i tak przekroczyłem, to czy będę musiał zapłacić jakąś karę za to? Czy mogę napisać drugą umowę z inną datą czy oni będą to mieli już gdzieś w systemie? Ogólnie to i tak chciałem oficjalnie sprzedać samochód ojcu bo na niego ma być ten samochód zarejestrowany. Czy wtedy bedzie wszystko ok jeśli właścicielem będzie ojciec posiadający samochód mniej niż 30 dni?

Zgonek85

Początkujący
Punktów
0
PILNA POMOC
Z góry dziękuję i proszę o odpowiedź od kogoś kto się zna :)

Witam serdecznie , pytanie do takiej sytuacji :

Auto kupione tydzień temu , przyjechało na kołach 3 dni temu , ubezpieczenie było na zjazd jednodniowe ,MOT mam przy sobie , teraz auto stoi nie jeżdżone , po sprawdzeniu dzisiaj przez internet w CHECK MOT i TAX - aktualne do maja 2018 roku . Czekam na dowód bo mam tylko połówkę przy sobie . Nowy dowód będzie na moje imię i nazwisko i WYSŁANY na adres kolegi w Anglii który mi go od razu prześle do Polski .

Moje pytania :
1. Czy zdążę z kpl. dowodem do 14 dni z zapłaceniem akcyzy ???
2. Czy samochód bez ubezpieczenia w Polsce możę stac ???
3. Czy samochód po opłaceniu akcycy może stac 2 miesiące do czasu przekładki ?
4. Czy nie mam coś jeszcze płacić skoro auto jest w Angli zarejestrowane a w Polsce będzie dopiero za około 2 miesiące ??

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Jak będziesz miał papiery do zrób export,a w pl zrób wszystko po przekladce i tyle.myslisz że te wszystkie auta po giełdach na niemieckich blachach są w pl krócej niż 14 dni? Hehe,trzeba wyklepac ćwiartki wspawac

Zgonek85

Początkujący
Punktów
0
To wiem ze jak bedzie pełny dowód to do celnego idę ale co dalej ? Bo auto bedzie stało 2 miesiące bez ubezpieczenia. I niezarejestrowany tez będzie , co z tym ?

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Nic,jeśli ubezpieczenie jest angielskie to nic,zrobisz auto to działaj,pamiętaj tylko że ubezpieczenie musisz kupić w dniu rejestracji koniecznie.

Zgonek85

Początkujący
Punktów
0
Nie ma angielskiego bo było na tamtego gościa a ja kupiłem na dzień tylko na zjazd

Zgonek85

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze nie ma bo za 2 miesiące przekładka a jak kupie teraz na 30 dni to potem jak pojadę ? I teraz mam pytanie czy jak z dowodem za tydzień bede w celnym to czy później miesiąc auto moze stać

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Celny zrób później,jak przełożysz,około tydzień przed rejestracją, ubezpieczenie możesz kupić na rok odrazu,po rejestracji i tak nr vin będzie ten sam, najlepiej ubezpieczenie kupić w dniu rejestracji.

Nockaut85

Nowy
Punktów
0
W związku z licznymi (często powtarzajacymi się) pytaniami odnośnie tego jaki termin mamy na opłacenie akcyzy, kto powinien opłacic akcyzę oraz ile wynoszą stawki podatku akcyzowego powstał ten temat. Wszelkie dyskusje na temat akcyzy proszę prowadzić w tym wątku.

W skrócie:

-Stawki akcyzy: 3,1% dla samochodów do 2000cm3 oraz 18,6% dla aut powyzej 2000cm3.

-Na opłacenie akcyzy mamy 30 dni od fizycznego pojawienia się auta w Polsce (czyli od przekroczenia granicy RP) z zachowaniem 14 dniowego okresu na złożenie deklaracji.

-Akcyzę opłaca osoba która sprowadziła auto do PL, jeżeli kupujecie auto od handlarza w Polsce to jego obowiazkięm prawnym jest opłacenie akcyzy.

-Podatek akcyzowy płaci się od ceny z Eurotaxu (średniej wartości danego auta na rynku polskim) a nie od ceny z umowy.
A jak wygląda sytuacja gdybym sprowadził auto uszkodzone ? Mam okazję zakupić rozbitego lexusa i naprawić w pl. Czy ta akcyza będzie mniejsza? Dzięki

Do góry Bottom