• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza na samochody

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
odwołuj się. liczy się data wwozu na terytorium kraju i nie mają prawa brać sobie tej z umowy

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Od czego mam się odwołać? 300zł mandatu,nie przyjęty oczywiście

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
a no jak nie przyjęty to ok.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
celnika obligują przepisy, jest opóźnienie musi wystawić kare, inaczej będzie posądzony o nierzetelność czyt. łapówke, on woli wlepić kare którą jeśli masz racje naczelnik umoży lub anuluje niż rydzykować, u nas w takiej sytuacji prosi o jakieś potwierdzenie i jak je dostanie wpina kopie w dokumenty i obie strony zadowolone, druga sprawa że zależy jaki mają dzień i jak ze 3-4 h nie pił kawy i niegadał z panienką z sąsiedniego biórka a wchodzi klient bez krawata znaczy bardziej awanturujący się to wymyśli mu żeby przyniósł karte szczepień i kopie z bieżmowania żeby zaszpanować kolegom czyt. koleżance, troche sie rozpędziełem ale tak jest :D

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
no ode mnie niedawno brał kopię dowodu rejestracyjnego lawety i kopię potwierdzenia odbioru auta z parkingu ubezpieczalni z francji.

ogólnie jak się im roboty nie utrudnia to czasem nawet potrafią być mili

Snoopers

Początkujący
Punktów
0
w jednym z wzorów umów jakie można sciągnać z linków podanych na forum w ogóle nie ma miejsca na datę np. wpisanie daty na umowie jest obowiązkiem? bo gdybym miał umowę bez daty nie mają w sumie żadnej podstawy do kwestionowania daty wwiezienia pojazdu do PL która podam na deklaracji

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
hehe, no co ty, każdy dokument zaczynacz od miejsca wystawienia i daty

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
bez daty to sobie mozesz umowa bagnet wytrzec
jak olej bedziesz sprawdzac

Snoopers

Początkujący
Punktów
0
sam nie sprawdzam bo się boję :) mam datę na umowie i będę miał wystawioną fakturę z datą przekroczenia granicy więc liczę że wszystko pójdzie ok

delpiero

Początkujący
Punktów
0
Witam, czy istnieje jakiś sposób uniknięcia tej opłaty za alcyzę?Chciałbym zarejestrować u nas X5 a tam najmniejszy silnik to 3.0 i jak mi dowalą akcyzę to się nie pozbieram przecież :/

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
dwa
1 .nie sciagac tego auta
2.miec mienie przesiedlencze (kiedys tak to sie nazywalo)

na X5 stac na akcyze nie ??
sory ale smiech ogarnia

delpiero

Początkujący
Punktów
0
Te BMW mogę mieć za 10 tys i chciałem zrobić przekładkę czyli koszt kolejnych 10 tys.Kolejne 10 tys to akcyza plus rejestracja ubezpieczenia i inne opłaty to wyjdzie już kwota za która mogę tu poszukać X5.I szukam jakiegoś sposobu żeby trochę przyoszczędzić. Dziwne że zamiast wydać te 10 tysięcy na durną akcyzę,chciałbym zainwestować w samochód?Rzeczywiście śmiech ogarnia...

Byłem w Anglii przez rok ,ale 3 lata temu.Obecnie od 3 lat mieszkam w Polsce więc mienie nie wchodzi w grę prawda ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
czyli chcialbys oszukac urzad skarbowy i celny
skoro nie stac na akcyze to nie stac na auto kolego
tyle osob sprowadza auta i placi akcyze
bo tak jest i juz
zaoszczedzic ??
nie kupuj samochodu z silnikiem 3.0 tylko do 2 litrow
zobacz ile oszczedzisz

mienie juz Ci przepadlo
masz rok na zgloszenie towarow po powrocie do kraju
na dodatek musi byc na Ciebie zarejestrowany podczas tego pobytu
a nie po ;)

delpiero

Początkujący
Punktów
0
Dobra odpuszczam ściąganie anglika.Nie nie chciałbym nikogo oszukiwać.Myślałem raczej o jeżdżeniu bez przekładki ale legalnie to również niemożliwe.Najlepsze jest to,że zadzwoniłem do urzędu komunikacji,do działu rejestracji a pani powiedziała,że ona się kompletnie nie orientuje i gdzieś mnie przełączy.Kolejna jakże miła Pani kazała mi iść na policję aby uzyskać informacje.Więc na forum dowiedziałem się już wszystkiego. Dzięki za odpowiedź ;)

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
życzę powodzenia w szukaniu europejczyka X5 w znośnym stanie w kwocie do 35tyś zł

radzę do tego nająć na miesiąc rzeczoznawce PZM .
może uda się jakąś z jednego kawałka znaleźć , ale stan będzie średni ;)

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
jazda leganie bez przekladki jest mozliwa
ale musza byc spelnione pewne warunki
auto zarejestrowane w UK na Ciebie
tam ubezpieczone(co bywa dosc drogie)
tam tez oplacony road tax i zrobiony MOT
i smigasz w PL bez przekladki i placenia akcyzy

delpiero

Początkujący
Punktów
0
Ale podobno angielskie OC jest ważne tylko 90 dni poza granicami Anglii.Tak gdzieś wyczytałem.Dobra temat w moim przypadku zamknięty.Nie kupuje go bo zwyczajnie mnie na niego nie stać.Dziękuję za pomoc

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
AC czyli czesc full comp tak
OC third party i basic jest wazne caly czas
na forum o tym juz pisano ;)

delpiero

Początkujący
Punktów
0
Mam 23 lata i prawko niecałe 5 to jak dopisze siebie to ubezpieczenia to pewnie 200 funtów miesięcznie lekką ręką ;)

Do góry Bottom