• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akcyza a SORN

szmajh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam

Przyjechałem swoim autem z UK do Polski 12.2009. Ma ubezp, MOT (przegląd) i Road Tax ważne - czyli wszystko. Na początku zamierzałem od razu przekładać kierownicę, ale rozmyśliłem się na razie ze względów finansowych.
Road Tax kończy mi się z dniem 1 lutego 2010, więc muszę zgłosić SORN w brytyjskim urzędzie (online zrobię to).

Czy z chwilą dostania (złożenia formularza online) SORN muszę akcyzę zapłacić w Polsce? Czy po prostu nie płacę akcyzy do momentu zdecydowania się przeze mnie, że przekładam kierownice np w kwietniu 2010 i wtedy idę i płacę akcyzę mówiąc Urzędowi Celnemu, że przyjechałem dwa dni temu? Boję się trochę, że UC będzie chciał papiery jakieś np SORN...czy po prostu wystarczy im papier V5, zatem papier własności auta (wystawionego na mnie).

Wielkie dzięki za pomoc! :zdrowie:

szmajh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
to w takim razie jak oni egzekwuja swoje prawo, jako ze jest powiedziane ze TRZEBA zaplacic akcyze w UC w ciagu 30 dni od sprowadzenia fizycznie auta?

zapomnialem tez zapytac o umowe kupna auta. Kolega z UK sprzedal mi teraz moje auto i nie pisalismy umowy zadnej. Jak sporzadzic taka umowe, wie moze ktos gdzie znajde na sieci przyklad takiej umowy? Cos mi sie obilo o uszy ze trzeba sporzadzic umowe werbalna, ze wpisuje sie tylko kto sprzedal (+ adres), kto kupil i cene sprzedazy no i oczywiscie date.

Pozdrawiam

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
to w takim razie jak oni egzekwuja swoje prawo, jako ze jest powiedziane ze TRZEBA zaplacic akcyze w UC w ciagu 30 dni od sprowadzenia fizycznie auta?

Tak samo jak np. sklepy. Jest powiedziane ze trzeba zaplacic za towar a jak ludzie ukradna towar i zlamia przestepstwo to nie zawsze ich zlapia a jak zlapia to sa konsekwencje.
Tak samo jest z akcyzami, jest napisane ze masz iles tam dni na uregulowanie podatku akcyzowego i oni nie zakladaja ze kazdy Kowalski to zlodziej i kretacz ale jak zlapia takiego oszusta to sa konsekwencje.

zapomnialem tez zapytac o umowe kupna auta. Kolega z UK sprzedal mi teraz moje auto i nie pisalismy umowy zadnej. Jak sporzadzic taka umowe, wie moze ktos gdzie znajde na sieci przyklad takiej umowy? Cos mi sie obilo o uszy ze trzeba sporzadzic umowe werbalna, ze wpisuje sie tylko kto sprzedal (+ adres), kto kupil i cene sprzedazy no i oczywiscie date.
Nie rozumiem jak kolega teraz sprzedal Ci Twoje auto? Znaczy ze kupiles auto od innego Polaka w UK tak? To umowe piszesz jak kazda inna tylko ze miejsce zakupu wpisujesz miasto w ktorym go zakupiles w UK i to wszystko.

szmajh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
rozumiem. Na razie zatem sie wstrzymam z placeniem akcyzy do czasu checi przerobienia auta.
Kolega mi sprzedal auto w UK (Polak) jakies 8 miesiecy temu w UK. Ja jestem wlascicielem auta na V5.

Jeszcze jedno. Teraz zastanawiam sie czy aplikowac o SORN (bo SORN wazny jest tylko 12 miesiecy) czy o NoPE (Notification of Permanent Export) ??? Bo jak przerobie auto i SORN mi wgasnie to znowu bede musial cos zalatwiac, kombinowac.
Tylko ze patrzylem wlasnie na dokument NoPE i tam jest przy koncu napisane tak :

I declare that the Registration Document :
- has been lost, stolen or defaced whilst in my possesion
- was not given to me by previuos keeper
- is with DVLA for changes
- cannot be produced for other reasons

Musze zaznaczyc ktoras z opcji deklaracji, a zadna nie pasuje do mojej sytuacji, bo przeciez mam RegDoc (V5), auto nie zostalo skradzione...

** Dodano: 19-01-2010, 15:35 **
to jest ten dokument NoPE - http://www.direct.gov.uk/dr_consum_...n/@motor/documents/digitalasset/dg_065267.pdf

jakby ktos chcial rzucic okiem.

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
poprostu wyrwij odcinek fioletowy z dowodu rejestracyjnego o PERNAMENT EXPORT i wyslij do DVLA w angli

albo jak chcesz to zgłoś SORN, chyba przez najbliższy rok przerobisz auto? Bo tak czy tak będziesz musiał do UK na przegląd jechać...

a tak pozatym jak masz auto ponad 6 miechów i mieszkałeś w UK to jesteś zwolniony z akcyzy, poczytaj o mieniu przesiedleńczym.

Lepiej przerób auto i zarejestruj normalnie w polsce bo przy stłuczce możesz mieć duże problemy

szmajh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Rzeczywiscie jest cos takiego w V5 dokumencie, ten fioletowy kawalek, ze mozna zglosic wywoz auta na dluzej niz 12 miesiecy. I chyba tak zrobie.
6 miesiecy przeze mnie posiadania auta minie 22.01.2010, wiec zaczekam te pare dni i wtedy zglosze auto do zwolnienia go z cla, akcyzy.
Ktos moze robil tak juz? Mowie tu o tzw. mieniu przesiedlenczym? Gladko ten proces trwa? Jakie papiery musze tutejszemu Urzedowi Celnemu pokazac ? Czytalem ze UC bedzie chcial zobaczyc fizycznie moje auto...prawda to ? Prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami. Dzieki wielkie! :zdrowie:

ps. Dlaczego napisales ze i tak bede jechal na przeglad do UK?Przeglad z UK mam do polowy Lipca 2010. Jak juz przerobie auto w Polsce i bede chcial je zarejestrowac to musze w Polsce zrobic przeciez przeglad...

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
szmajh napisał:
Rzeczywiscie jest cos takiego w V5 dokumencie, ten fioletowy kawalek, ze mozna zglosic wywoz auta na dluzej niz 12 miesiecy. I chyba tak zrobie.
pamiętaj, że wtedy angielskie ubezpieczenie traci CAŁKOWICIE ważność więc w razie stłuczki kapa
6 miesiecy przeze mnie posiadania auta minie 22.01.2010, wiec zaczekam te pare dni i wtedy zglosze auto do zwolnienia go z cla, akcyzy.
Ktos moze robil tak juz? Mowie tu o tzw. mieniu przesiedlenczym? Gladko ten proces trwa? Jakie papiery musze tutejszemu Urzedowi Celnemu pokazac ? Czytalem ze UC bedzie chcial zobaczyc fizycznie moje auto...prawda to ? Prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami. Dzieki wielkie! :zdrowie:
poszukaj, było o tym DUUŻO na forum, napewno dowiesz się wszystkiego, napewno będą chcieli jakieś papiery z UK, że tam mieszkałeś (payslipy etc)

ps. Dlaczego napisales ze i tak bede jechal na przeglad do UK?Przeglad z UK mam do polowy Lipca 2010. Jak juz przerobie auto w Polsce i bede chcial je zarejestrowac to musze w Polsce zrobic przeciez przeglad...

przez te wcześniejsze pisanie o SORN itd myślałem, że autem chcesz jeździć dłużej niż rok bez przekładki

szmajh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
nie nie, nie bede chcial dluzej jezdzic niz rok bez przekladki. dzieki za pomoc!

** Dodano: 19-01-2010, 22:08 **
Jeszcze jedno w sumie moge sie zapytac.
Waznosc Road Taxu mam do konca stycznia 2010, wiec juz niedlugo. Jak wysle za pare dni fioletowy odcinek z V5 to nie musze ich dodatkowo informowac o tym ze nie chce juz placic podatku jako ze "wyeksportowalem" autko...?? Mysle ze nie, ale pytam na wszelki wypadek. Dzieki!

szmajh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Odnosnie mienia przesiedlczego to kupa dokumentow, a do tego w moim przypadku nie jest to takie proste, poniewaz kupilem dom w anglii i go w tym momencie wynajmuje. Nie jest to takie oczywiste dla Pani w okienku, ze "przenosze" swoje interesy zyciowe do Polski, a za soba zostawiam dom, w ktorym nie musze mieszkac, bo wynajmuje. Ale to jak bicie glowa w mur. Szkoda czasu i nerwow.
Te 200zl akcyzy zaplacic to nie jest jakis az tak wielki wydatek. Poza tym zglosze NoPeX i zaczekam az wejdzie prawo do rejestracji aut RHD. Mam nadzieje ze juz niedlugo. Wtedy go w Polsce ubezpiecze i bedzie dobrze. W koncu moze auto przerobie, zobacze jak sie jezdzi takim w Polsce, bo szczerze to malo jezdzilem w Polsce...

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
To nie jast jakas wielka kupa dokumentów nie ma co straszyć ludzi a jezeli jest mozliwosc to cos tam mozna oszczedzic .

Tak ,jest potrzebny jakis dokument potwierdzajacy ze zamierzasz teraz mieszkac w PL .
Czyli tak :zaswiadczenie o zarejestrowaniu w posredniaku jezeli nie pracujesz , umowa o prace lub wpis do ewidencji
jak masz firme

Co to potwierdzenia zamieszkania w UK to ja miałem swoje payslipy'y z UK

Na zgloszenie auta do celnego w tym przypadku mamy 12 miesiecy !

Ja swoje papiery składałem w UC w Przemyślu i zostałem obsłużony bardzo miło i rzetelnie :thumb:
Przed zlozeniem dokumentow zadzwoniłem i powiedzieli mi co trzeba bedzie dostarczyc

Do góry Bottom