• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zamknięte biura DVLA - skąd tymczasowe pozwolenie?

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Witam. Wybieram się do UK po auto. Będę rejestrował na siebie pod angielskim adresem. Zaraz po kupnie zamierzam wracać do PL. Nim przyjdzie mi angielski dowód ostatnio przy podobnej akcji brałem z biura DVLA tymczasowe pozwolenie czy tam jak zwą zastępczy dowód co by śmignąć do PL. Dziś czytam, że oni mają już tylko jedno główne biuro w Swensa (od h... za daleko co by tam jechać). Czy ktoś z szanownych kolegów może mi powiedzieć czy mam śmigać do PL na tym śmiesznym świstku jaki dostanę przy kupnie i z ewentualnie umową kupna sprzedaży czy jednak mogę jakoś wyrwać ten świstek?? Dzięki za odpowiedź. Ps. Oczywiście jak coś mogę do nich dzwonić i pytać ale może ktoś wie bez dzwonienia. Będę wdzięczny za info

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Funkcję regionalnych biur DVA przejęły urzędy pocztowe, możesz tam zapytać ale szczerze to nie wiem czy Ci pomogą

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Duża szansa, że nie pomogą. Teraz pytanie... co zrobią mi Niemcy jakby mnie zatrzymali ze śmiesznym papierkiem z dowodu V5C jako nowy nabywca, z umową kupna sprzedaży, z ubezpieczeniem??

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Nie Niemcami bym się martwił a Polską, jak trafisz idiotę to narobi Ci problemów. W niemcowni nie raz mnie zatrzymywali i najczęściej chcieli samo ubezpieczenie (w sumie prawidłowo bo to najważniejsze). Najlepiej chyba nie pokazywać niczego i twierdzić że się dowodu zapomniało, jeżeli będziesz mieć ważny przegląd i ubezpieczenie na siebie to dostaniesz tylko 50 zł za brak dokumentu.

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Polską jakoś się nie martwię ale kto wie.. a powiedz mi bo ja jak kilka razy jechałem przez Niemcy to jakoś tak wypadało, że przeważnie w nocy więc i policji na lekarstwo było. Gdzie Cie policja więc trzymała..chodzi mi o to czy stali i zatrzymali czy jechali za Tobą. Myślisz, że pora dnia/nocy jazdy przez Niemcy może mieć znaczenie jeśli chodzi kontrole policyjne?

pawelgawel

Bywalec
Punktów
0
Miasto
123
Male sprostowanie na wszelki wypadek. Pluciorx pewnie doskonale o tym wie i tylko z przyzwyczajenia w/g starych przepisow napisal, ale brytyjskie potwierdzenie TAX nie jest juz potrzebne na szybie auta.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Plucior ile razy tak jechałeś że polecasz takie rozwiązanie?? Jak policja zawoła dowód rejestracyjny a na pewno zawoła to co powiesz, że takie małe świstki wprowadzili w Anglii??

Cougar co do policji w Niemczech to faktycznie w nocy o wiele mniej ich jest co nie znaczy że nie można ich spotkać :) Zresztą jeśli nie masz nic do ukrycia nie ma się czego bać, skontrolują i puszczą wolno

Ostatnia edycja:

Dawid20

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Poznań
Panowie podłączam się do pytania . Kupiłem w dobrej kasie BMW na copart z kat C . Pęknięty był tylko wahacz co już zostało naprawione . Teraz tak żeby odzyskać dokumenty muszę zrobić test VIC . I sprawa ma się tak , średnio mi się opłaca wysyłać auto na lawecie . Chciałem pojechać na kołach bo auto sprawne i dieslu wiec koszty dużo mniejsze . Auto według systemu DVLA ma jeszcze do sierpnia ważny MOT i TAX i wymaga wlaśnie VIC . Z dokumentów które obecnie posiadam to jedynie faktura z copart na mnie . Zastanawiam się czy idzie gdzieś wydrukować potwierdzenie mot i tax oraz czy po wykupieniu ubezpieczenia nie będzie żadnych problemów ??

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Nie masz Taxu. Nowy wlasciciel nowy road tax w mysk nowych przepisow. Nie patrz na to se w systemie jesscze pokazuje ze jest tax.

Dawid20

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Poznań
No rozumiem , faktycznie czytałem że tak jest . Niby jeszcze jadąc na VIC test nie potrzeba TAXU ale pewny tego nie jestem . Znów dać się złapać i zapłącić to bez sensu . Ubezpieczenie na tydzien i tax idzie wykupić chyba przez internet ? Tylko nie jestem pewny czy mi sama faktura wystarczy .

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Raod tax na tydzien? Miesiecznie placic mozna ale na tydzien raczej nie. Ubezpieczenie czasowe kupisz nawet na jeden dzien. Na VIC mozesz bez taxu ale domyslam sie ze auto mass w PL? A skad jest to auto?

Dawid20

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Poznań
Tak auto już w PL i jest naprawione nawet , było kupione na coparcie w bristolu . Nie jestem właśnie pewny tego taxu , jaki to jest koszt na miesiąc czasu ?

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Musisz kupic normalnie na rok..... tylko wybierasz ze placisz co miesiac z konta swojego angielskiego. I potem wycofass to po miesiacu. Duzo kombinacji. Laweta chyba najlepsza. Ile zaplacisz za transport do UK? Ja placilem 1500 za auto z UK do PL. Moge dac Ci namiar na nich. Jezdza lohra to i do UK Ci zabiora auto. Zostawia u jakiefos znajomego, polecisz albo on pojedzie na vic i wsio.

Dawid20

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Poznań
Nie no mam po 1500 tylko by trzeba płacić dwa razy ... Druga sprawa że po drodze bym sobie małą wycieczkę zrobił , wiadomo laweta najlepiej , musze to przemyśleć .

pawelgawel

Bywalec
Punktów
0
Miasto
123
z jakich rejonow polski macie te lawety za 1500? Dajcie jakies namiary

Do tematu: wiem, ze jest opcja jechac na MOT bez taxu majac tylko potwierdzenie rezerwacji przegladu, ale o tym ze na VIC to nie czytalem.

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Poszukaj na forum, ktos tu sie oglaszal ze pomaga z kategoria C. Szcxegolow nie znam

Dawid20

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Poznań
Rozmawiałem już , w Słupcy rejestrują na V963 ale nie będę ryzykował bo potem nie dostane już w razie przejścia VIC V561 . Będzie trzeba zadzwonić do DVLA i zapytać jak to wygląda .

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Witam. Poleciałem, kupiłem,przyjechałem. Zero kontroli policji, bez dowodu, gaśnicy i koła zapasowego/dojazdowego. Gaśnicy nie udało mi się kupić w UK, w Belgii i Niemczech. Na stacjach benzynowych ich po prostu nie było więc odpuściłem. W PL są w każdej stacji w zasadzie. Po raz pierwszy miałem problem z ubezpieczeniem krótkoterminowym w UK. System poinformował mnie, że krótkoterminowe ubezpieczenia wymagają prawa jazdy wydanego przez UK. Weszło dopiero jak kolega z angielskim UK wpsiał się jako pierwszy a mnie dopisał jako drugiego kierującego.

Do góry Bottom