• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakupiłem motocykl z ubezpieczalni z kategoria C,jak odzyskac dowód V5?

sony

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mogilno
Witam,Jestem Radziu z Mogilna,Zakupiłem motocykl w Anglii w ubezpieczalni z kategoria C bez dowodu V5C,chcialbym was zapytac jak odzyskac dowód rejestracyjny V5C?ktos mi podpowiedział ze mam w Anglii wypełnic druczek V62 i wysłac do DVLA,czy to jest prawda?czy tylko odsyłaja na adres angielski?i jeszcze jedno czy to musze opłacic za wyrobienie dowodu rejestracyjnego?

dziękuje za odp i czekam;)
Radziu

sony

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mogilno
fajnio,dzięki za odp.

a powiedz mi tylko wypełniam vin,tablice i model motocykla tak?czy cos jeszcze dopisac?

a 25 funtów to gdzie mam opłacac?czy na poczcie od razu wszystko mozna popłacic?

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
tak z kat C jest V5 bez oplat ale nie dotyczy to motocykli niestety

stara wersja forum lepsza byla,bardziej przejrzysta

sony

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mogilno
Znów mam problem bo nie wiem jak zalatwic ten dokument,moj znajomy anglik byl na poczcie to powiedzieli
ze moga wyslac tylko dla wlasciciela dokumenty,to jak to jest bo ja tego nie rozumiem??

Przeciez on moze wpisac dane swoje ze niby wlascicielem nie jest tak?

Chłopaki a powiedzcie czy moge sobie zalatwic z Polski?ktos mi podpowiedzial ze faksem a sie zalatwic?

POMOZCIE MI BO TO JUZ PIERWSZY RAZ TO PRÓBUJE

sony

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mogilno
A słuchajcie a druczek v756 gdybym taki dokument wypelnil to dostane na adres polski v561?Jutro sie dowiem w urzedzie komunikacji czy takim dokumentem mi zajestruja?

Byłem dzis powiedzieli ze zarejestruja bez problemu.
Wiec jak wysle do Anglii druczek v756 to mam płacic w anglii?

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
z doswiadczenia powiem tak lepiej jakbys mial V5 i to najlepiej nie na swoje nazwisko ( ja rejestrowalem motocykl od 2 lat na mnie zarejestrowany w anglii i robili problemy no bo nie bylo umowy)oczywiscie umowe zawsze mozna sobie napisac
za v561 nie pobieraja oplaty i powinni przyslac na polski adres , mowie powinni bo z nimi roznie, nie mniejszy balagan maja niz u nas
jak nie przysla na polski to jak masz znajomego w anglii to niech do niego wysla

sony

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mogilno
z doswiadczenia powiem tak lepiej jakbys mial V5 i to najlepiej nie na swoje nazwisko ( ja rejestrowalem motocykl od 2 lat na mnie zarejestrowany w anglii i robili problemy no bo nie bylo umowy)oczywiscie umowe zawsze mozna sobie napisac
za v561 nie pobieraja oplaty i powinni przyslac na polski adres , mowie powinni bo z nimi roznie, nie mniejszy balagan maja niz u nas
jak nie przysla na polski to jak masz znajomego w anglii to niech do niego wysla

A mozna wyslac dokument faxem do DVLA v756?cyz lepiej poczta wyslac z Polski?

wlasnie uzupelniam dane w v756 jest pytanie "declaration"
-zostal zagubiony
-nie dostalem od poprzedniego wlascicela
-jest w DVLA
-inny powód)(podac)
Jesli kupilem motocykl z copart w ubezpieczalni z kategoria C bez v5c to mam zaznaczyc ze jest w dvla tak?

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
mozesz faxem bedzie szybciej, chociaz ja wysylam zawsze poczta z polski no ale razem z innymi v62 to musze placic wiec faxem nie moge
zazmacz ,ze kupiles i nie dostales V5 zreszta to i tak nie ma dla nich wiekszego znaczenia

sony

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mogilno
mozesz faxem bedzie szybciej, chociaz ja wysylam zawsze poczta z polski no ale razem z innymi v62 to musze placic wiec faxem nie moge
zazmacz ,ze kupiles i nie dostales V5 zreszta to i tak nie ma dla nich wiekszego znaczenia
fajnio dzieki jeszcze raz;)wysle faxem jak mowisz ze jest szybciej

i jeszcze jedno pytanie
oczywiscie jest pytanie czy na v5 bylo moje nazwisko to zaznaczam ze nie
ale drugie pytanie jest ze jesli nie to czy chce zeby bylo na ciebie?.......to mam zaznaczyc czy lepiej nie?

damiannn

Nowy
Punktów
0
Witam,
Chcę kupić motocykl z aukcji, który posiada kat. C lub D, a który nie posiada dowodu v5. Motocykl ma iść na eksport więc nie będzie rejestrowany w UK. Proszę mi powiedzieć:
Jak odzyskać dowód v5 lub inny dokument, na który mogę motocykl zarejestrować w Polsce?
Czy aby odzyskać dokumenty muszę naprawić motocykl i zrobić przegląd w UK?
Proszę o informację jak przebiega cała procedura krok po kroku i jakie dokumenty muszę wypełnić aby sprowadzić motocykl do Polski.
Pozdrawiam

Deco

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Z daleka
Powyżej masz napisane jak odzyskać dowód (jeżeli takowego nie ma). Nie musisz naprawiać, chyba że jest to niezbędne, aby w Polsce przeszedł przegląd.
Co się tyczy sprowadzenia to jedziesz po niego osobiście albo szukasz firmy, która go zabierze z UK.

damiannn

Nowy
Punktów
0
Dzięki za odpowiedź. A powiedz mi czy ja dostając z powrotem dowód V5 dostaje również V561? Bo tak jak wcześniej wspominałem motocykl ma iść na eksport, a z tego co udało mi się dowiedzieć to po odzyskaniu dowodu V5, trzeba wysłać kolejny wniosek o wyrejestrowanie motocykla z Anglii ze względu na jego eksport. Czy to oznacza, że w tym momencie po złożeniu tego wniosku dostaje V561 i sprowadzając motocykl do polski mam oby dwa dokumenty V5 i V561? Czy wracam do Polski tylko z jednym z tych dokumentów, jeśli tak to z jakim? Pierwszy raz będę się zajmował sprowadzeniem motocykla do Polski, stąd te moje pytanie.

Deco

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Z daleka
Dzięki za odpowiedź. A powiedz mi czy ja dostając z powrotem dowód V5 dostaje również V561? Bo tak jak wcześniej wspominałem motocykl ma iść na eksport, a z tego co udało mi się dowiedzieć to po odzyskaniu dowodu V5, trzeba wysłać kolejny wniosek o wyrejestrowanie motocykla z Anglii ze względu na jego eksport. Czy to oznacza, że w tym momencie po złożeniu tego wniosku dostaje V561 i sprowadzając motocykl do polski mam oby dwa dokumenty V5 i V561? Czy wracam do Polski tylko z jednym z tych dokumentów, jeśli tak to z jakim? Pierwszy raz będę się zajmował sprowadzeniem motocykla do Polski, stąd te moje pytanie.
Jak masz V5, to teoretycznie powinieneś wysłać odcinek V5C/4 ( w praktyce bywa różnie - jedni wysyłają, inni nie). Jeśli nie posiadasz dowodu rejestracyjnego, powinieneś ubiegać się o certyfikat uprawniający do wywozu pojazdu na stałe - V561 lub o wydanie V5. Jak masz tylko certyfikat eksportowy, to się spytaj czy na podstawie niniejszego dokumentu zarejestrujesz u siebie w WK owy sprzęt.

pawkil30

Początkujący
Punktów
0
Witam czyli wypełniam druczek v756 to dostane na adres polski v561? i mogę rejstrować motocykl on jest bez płatny? trzeba dołączyć fakturę zakupu? nie da sie skrócić czasu oczekiwania na dokument v561?

Do góry Bottom