• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zakup w Polsce powrót do UK

matii

Nowy
Punktów
0
Witam, starałem się przeszukać forum żeby nie zakładać nowego tematu ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Chcę kupić anglika który ma ważne ubezpieczenie pół roku i MOT na miesiąc, planuję go przełożyć ale przed przekładką pojechać nim jeszcze do uk i użytkować dopóki nie skończy się ubezpieczenie, jak wygląda sprawa ze zrobieniem przeglądu w Anglii jeżeli auto nie będzie na mnie zarejestrowane tylko będę posiadał umowę kupna? Nie chcę tak jeździć na dłuższą metę tylko szkoda rejestrować na kilka miesięcy bo pewnie koszty będą dosyć spore.
Z góry dzięki za odpowiedzi

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Niestety w Anglii na tym ubezpieczeniu nie pojeździsz ponieważ:
-jeśli jest angielskie to jest na osobę a nie auto (chyba że ktoś wpiszę Cię w polisę i da Ci ją razem z autem - w co nie wierzę)
-jeśli jest polskie to w UK będzie tak jakbyś wcale nie miał
Co do przeglądu nie będzie problemu grunt żebyś miał V5 i zrobisz, nie musisz być właścicielem

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
ubezpieczenie przestanie byc wazne jak go zakupisz
o ile to angielskie ubezpieczenie (bo jest na kierowce a nie na auto)
jak polskie to i tak jest tez niewazne
pomysl zakupu i powrotu do UK nietrafiony kompletnie
ubezpieczenie bedziesz musial tam wykupic
do tego road tax
samo przerejstrowanie to niewielki koszt w UK
w porownaniu do ubezpieczenia i taxu

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
racja jak zgubisz dowod to trzeba zaplacic
ale tez koszta sa smieszne cale 25 funtow ;)

matii

Nowy
Punktów
0
Dzięki za odpowiedzi, ale jeżeli ubezpieczenie jest"ważne" tzn jeszcze nie wygasło na właściciela samochodu, to czy przy wjechaniu na teren UK z tablicy policja zczyta że został sprzedany? chyba nie? Może zapytam w ten sposób, jakie jest prawdopodobieństwo kontroli jeżdżąc zgodnie z przepisami i przebywając na wyspach 2 dni? ogólnie nie chcę tam przebywać tylko wożę paczki raz na miesiąc

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
jezeli ktos sprzedal auto to napewno juz nie ma ubezpieczenia na to auto, kup ubezpieczenie na dwa dni i po sprawie

matii

Nowy
Punktów
0
O to jest chyba najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Dzięki
Ogólnie to nie jestem na bieżąco z papierologią w uk, mógłby mi ktoś napisać przybliżony koszt ubezpieczenia na 3 dni i czy wymagane jest przerejestrowanie samochodu?
Takie ubezpieczenie można załatwić przez internet czy osobiście np od razu po wjeździe do Uk?

Ostatnia edycja:

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
ubezpieczenie 60 funa
tax 120 funa ( zakladam ze bus)
to tak na dzien dobry
a teraz po kolei : ubezpieczenie spoko online wykupisz tax niestety nie
poczta nie koniecznie sprzeda ci tax na 3 dniowe ubezpieczenie do tego wydruk z internetu a nie polisa, czyli wizyta w DVLA najblizej jest w Maidstone

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
polcja w UK po wpisaniu numeru w komputer widzi wszystko
czy ma TAX, MOT i ubezpieczenie i gdzie zarejestrowane i na kogo
nawet kogo masz wpisanego do polisy na drugiego kierowce
(mnie tak w nocy sprawdzili jak nie mialem dokumentow (w uk nie trzeba wozic)
spytali kto jest dopisany do polisy
zlodziej raczej by nie wiedzial ;)

nie masz jednego z nich i lezysz
ubezpieczenie musisz wykupic wczesniej
czyli zanim wyjedziesz z PL w trase
nie myslisz chyba ze cala europe smigniesz bez
w DE jedna kontrola i wracasz z buta
pomysl logicznie kolego

zanim pojedziesz na angielskich tablicach do UK
dowiedz sie czy nie zostal zgloszony jako SORN albo na export
na forum sa linki gdzie mozna to sprawdzic

m52tub28

Nowy
Punktów
0
Miasto
Fraserburgh
Witam.
Jestem nowym forumowiczem, a zarazem nowym mieszkańcem szkocji.
Jezeli źle umiescilem moj temat to przepraszam. Niech go moderator usunie czy coś...

Mam następujący problem-zagadnienie:
3 tygodnie temu przyjechałem autem z pl. Oczywiscie auto zarejestrowane i ubezpieczone na mnie w pl.
Doszły mnie słuchy,ze nie mozna takim autem tutaj jezdzic.
Jakie są fakty i mity? Mógłby ktoś mi to po krótce wyjaśnic?
Dzisiaj rozpocząłem tu prace, mam tez swoj szkocki adres zamieszkania(nie meldunek), insurance w trakcie robienia...

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Oficjalnie - do 6 miesięcy możesz jeździć (dobrze mieć np. bilet na prom z datą wjazdu do UK)
Nieoficjalnie - różnie bywa (podobno Szkocja jest najgorsza jeśli o to chodzi), sam znałem gościa który jeździł passatem kilka lat, pomimo kilku kontroli zero problemów, czytałem też artykuł o facecie, który pojechał pozwiedzać Szkocję (nie pracował ani nie mieszkał tam) i policja zabrała mu auto, sam do końca nie wiem czy je odzyskał.
Sumując nikt nie udzieli Ci odpowiedzi czy będziesz jeździł bezproblemowo czy nie. Mieszkając i pracując w UK powinieneś mieć tamtejsze autko, policja czepia się aut na zagranicznych blachach z powodu niepłacenia na nie taxu i niemożliwość ścigania za np. zdjęcie z fotoradaru.

m52tub28

Nowy
Punktów
0
Miasto
Fraserburgh
hm... no to lipa.
Fajnie by było do swiąt sie przebujać. Na swieta planuje zjechac, sprzedać auto w pl no i wrócic i kupic sobie coś tutaj.
Gdzie znajde jakies informacje odnośnie korzystnego zakupu auta?
Mam na mysli jakąś tabele czy coś w tym rodzaju odnośnie ubezpieczen, podatków itp.
Generalnie jestem pasjonatem bmw(jestem również współorganizatorem ogólnopolskich zlotów), ale roczniki na jakie mnie stać mają duża emisje spalin a zdaje sie,że od tego zależny jest podatek drogowy.Tak wiec bmw chyba bede musiał na jakis czas wykluczyć z zakupu. Popraw mnie jeśli sie myle

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Podatkiem drogowym raczej bym się nie przejmował, chyba że chcesz kupić jakieś nowsze M3 albo coś z V8. Do 2001 roku są dwie stawki Taxu, do 1500cm3 i powyżej tego. Później stawka zależy od emisji.
Jedyne nad czym bym się zastanawiał to nie podatek a ubezpieczenie. Chociaż w Twoim przypadku jeśli sprzedaż autko w PL, a zniżki (zakładam że jakieś posiadasz) przywieziesz do UK, nie powinno być drogo.
Powodzenia

m52tub28

Nowy
Punktów
0
Miasto
Fraserburgh
W polskim ubezpieczeniu mam 60% zniżki.
A co jest korzystniej kupic , diesla czy benzyne? Przy którym silniku jest korzystniejsze ubezpieczenie? Czy to nie ma znaczenia?
Jak tu wygląda sprawa gazu w aucie?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Nikt Ci nie powie czy diesla czy benzynę ,każde auto ma swoją grupę ubezpieczenia, nawet gdy mamy 2 takie same auta z tymi samymi silnikami a jedno będzie np. wersja SE a druga SX to już grupa może być inna, trochę to pokręcone ale co zrobić.
Ja osobiście preferuję benzynę, jak dla mnie nowoczesne diesle to skarbonki bez dna (nie wszystkie ale większość tak)
Auta z gazem też się zdarzają, możesz również założyć w Polsce gaz do anglika, nikt Ci nie zabroni

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
na necie masz kalkulatory ubezpieczen
wpisujesz sobie marke model i silnik jaki interesuje i wiesz mniej wiecej ile zaplacisz
stawi road tax tez mozna sprawdzic na stronie DVLA
LPG na wyspach montuja i jezdza
problem jest w ilosci stacji
tez mozna sprawdzic gdzie jest najblizsza i ile ich jest
google w ruch kolego

Do góry Bottom