• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup Anglika w PL

LaniR1

Nowy
Punktów
0
Witam
Mam następujący problem. Chcę kupić wersja Angielska od Polaka. Człowiek twierdzi że samochód odkupił od innego Polaka. Auto nie jest opłacone pomimo 2 letniego pobytu w kraju. Mój zakup byłby od anglika a z polakiem podpisałbym umowę tylko dla nas że mu zapłaciłem ? Nie wiem czy to nie jakiś wałek. Samochód ma dowód v5C nieważny MOT. Na co zwrócić uwagę czy będę potrzebował jeszcze czegoś oprócz umowy i V5C do rejestracji ?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
hahaa rozbawilo mnie to trochę przyznam to tak jakbym zabrał z jednego sklepu towar a zapłacił w innym, zastanów się !

Umowę spisujesz zawsze z właścicielem pojazdu w tym wypadku może to być osoba wpisana w V5C, jeżeli ktoś inny twierdzi że jest właścicielem to musi posiadać umowę k/s, ew inne dokumenty potwierdzające ten fakt (np faktura ).
Zachowana powinna zostać ciągłość umów pomiędzy właścicielami a osobą wpisaną w V5C jeżeli właścicieli było kilku, da się to obejść wyrabiając V5C na siebie, ale jeżeli było coś kombinowane to osoba która widnieje w V5C może nie zgodzić się a auto zostanie skonfiskowane.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
chyba ze faktycznie kupujesz od osoby widniejacej w v5c, ale ona tez nie musi byc wlascicielem auta

LaniR1

Nowy
Punktów
0
Niestety kupuje od Polaka. On chce w umowie wpisać dane anglika z V5C brak opłaconej akcyzy. Właściciel coś kręci dlatego podchodzę do tego ostrożnie. Inny problem to akcyza samochód nie wystepuje w eurotaxie anie w infoekspercie. Nie wiem na podstawie czego urząd to policzy chyba dam sobie z tym spokój...

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
urząd policzy na podstawie danych wyssanych z palca, niestety tak jest nawet jak auto widnieje w eurotax to rożnie z tym bywa , mi to wygląda na typowego cwaniaczka co chce uniknąć opłat/podatku, a ty będziesz się potem bujał z problemem.

LaniR1

Nowy
Punktów
0
Dziś rozmawiałem jeszcze z właścicielem samochodu. Powiedział mi że nie ma w dowodzie V5C daty produkcji samochodu ? jest tylko rejestracja. jak powinien wyglądać taki kompletny dowód ?

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Dobrze ci powiedzial jest data pierwszej rejestracji,a co do oplat to przeciez logiczne ze gosc chce abys to ty zaplacil podatek, a ty chcesz za cene anglika miec juz na PL rejestracji z OC na rok to normalne ,obowiazek oplaty celnej jest na sprowadzajacym auto,wystarczy ze napiszesz miejsce kupienia auta Anglia i juz ty placisz,on o tym wie i nie pozwoli ci napisac umowy z jego danymi w PL napisz z nim w Anglii (niby) albo z gosciem co jest w dowodzie i juz.

Do góry Bottom