• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zabranie anglika do Polski a opłaty

Artus2007

Początkujący
Punktów
0
Witam
Planuje zabrać swoje auto z uk do pl. Opłaty i MOT będą ważne jeszcze pół roku. Potem planuje wyrejestrować i sprzedać w pl. Pytanie czy mogę tak długo jeździć nach blachach w Polsce, jak jest ubezpieczony w uk? Czy tax muszę opłacać, żeby w razie kolizji ubezpieczyciel się nie wypiął na mnie? I ostatnie pytanie czy jak go wyrejestruje w uk to może stać u mnie w polsce w na podwórku bez rejestracji w bez problemów? Nie mam zamiaru później rejestrować w Polsce tylko sprzedać cały lub na czesci

Bartos

Nowy
Punktów
0
To jak długo możesz jeździć w Polsce możesz sprawdzić w swojej ubezpieczalni w UK. Z tego co pamietam od momentu wyjścia UK z Unii jest to 90 dni. Później chyba musiałbyś wrócić do UK i z powrotem przyjechać tak mi się wydaje. Brexit śmiech na sali. Co do road taxu to musisz go mieć bo w razie stłuczki lub wypadku w pl ubezpieczalnia w uk będzie sprawdzać czy auto miało tak i MOT

RobJack

Nowy
Punktów
0
www.pomoc-drogowa-poznan.eu
Przepisy dotyczące przewożenia pojazdu z zagranicy do Polski mogą się różnić, dlatego zawsze zalecam skonsultowanie się z lokalnym organem rejestracyjnym lub innymi odpowiednimi organami w Polsce w celu uzyskania dokładnych informacji. Poniżej znajdziesz ogólne wskazówki, ale pamiętaj, że mogą one ulec zmianie, więc warto sprawdzić aktualne przepisy.

1. Opłaty i MOT:
    • Jeśli opłaty i MOT są ważne przez kolejne pół roku, możesz kontynuować korzystanie z samochodu w Polsce. Upewnij się jednak, że dokumentacja jest aktualna i zgodna z przepisami obowiązującymi w Polsce.
  2. Ubezpieczenie:
    • Ubezpieczenie w Wielkiej Brytanii może nie obejmować szkód w Polsce. Sprawdź warunki swojej polisy ubezpieczeniowej i skonsultuj się z firmą ubezpieczeniową, czy są one ważne w przypadku użytkowania pojazdu poza Wielką Brytanią.
  3. Tax (opłata drogowa):
    • Jeśli pojazd jest zarejestrowany w Wielkiej Brytanii, może być zwolniony z opłat drogowych w Polsce. Jednak warto sprawdzić aktualne przepisy w Polsce i zasięgnąć informacji u lokalnych organów.
  4. Wyrejestrowanie w Wielkiej Brytanii:
    • Po wyrejestrowaniu pojazdu w Wielkiej Brytanii, nie możesz korzystać z oryginalnych tablic rejestracyjnych. Samochód może być przechowywany w Polsce, ale nie może być używany na drogach publicznych bez polskich tablic rejestracyjnych.
  5. Przechowywanie bez rejestracji:
    • Przechowywanie pojazdu na prywatnym terenie w Polsce bez polskich tablic rejestracyjnych może być dopuszczalne, ale zawsze sprawdź lokalne przepisy. Pamiętaj, że samochód nie może być używany na drogach publicznych bez polskich tablic rejestracyjnych.

Do góry Bottom