• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

WV POLO 9N

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Dołączył
26.05.2009
Postów
1258
Punktów
90
Wiek
39
Miasto
Działdowo Warm-Maz
Zapytaj się o szczegóły kolegi Ryśka Rys00 a dowiesz się wszystkiego, z tego co wiem miał doświadczenie z tym autem
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
A czy ktos może mi powiedziec czy trzeba silnik wytargac ?
 

sawik

Anglikomaniak
Dołączył
4.04.2009
Postów
712
Punktów
25
Wiek
45
Miasto
pabianice
nigdy sie nie wyciąga silnika w tej grupie aut
jedynie passat b5 seria
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3500
Punktów
485
Miasto
łódzkie
a po co w pasacie wyciągać silnik ? w polówce odkręcasz tylko sanki na 4 sróbach nasadka 19,zdejmujesz wieszak tłumika opuszczasz sanki i odkręcasz magiel 4 sróby nasadka 13,odkręcasz przewody wspomagania i wyciągasz magiel,montujesz magiel w kolejności odwrotnej,jak jesteś już pod autem odkręcasz 2 sróby sciany grodziowej więcej nic pod spodem jeśli masz zamiar zostawić ABS jeśli przenosisz to do wymiany przewody hamulcowe, ,podpierasz skrzynie klockiem i odkręcasz poduszke skrzyni, później odwijasz instalacje w podszybiu przeciągasz kable do kostki ABSu,(5 kabli do przedłużenia), od płynu spyskiwaczy i czujnika klimy dajesz na prawo od wycieraczek na lewo,wyplatasz też czarne kable od czujników ABS do kół zawijasz taśmąi układasz wiązke, dokręcasz poduszke skrzyni zapinasz kostki i tak dalej
 

kriskos997

Anglikomaniak
Dołączył
15.03.2009
Postów
335
Punktów
12
Miasto
świetokrzyskie
sawik w pasku b5 to pwnie nawet kalpe tylną ze zderzakiem do przekładki ściąga zeby miec lepsze dojscie do grodzi :eek:
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
Dobrze dziekuje wam, bardzo mi pomogliście w ten piatek zaczynam to wszystko robić jak napotkam problem napisze z prośbą o pomoc.

Panowie jeszczebzapytam co z kablami wychodzacymi w strone silnika ich jest chyba sporo trzeba to przedluzac?
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3500
Punktów
485
Miasto
łódzkie
przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, w drugiej częsci opisałem co zrobić z wiązką
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
To one są tam w podszybiu zawinięte ? i będą starczyć na 2 strone ? a po co klocek pod skrzynie i po co trzeba odkrecic poduche ? trawers cala nie wystarczy popuscic ?
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3500
Punktów
485
Miasto
łódzkie
zależy jaka wersja jeśli wiązka idzie pod poduszką to odkręcasz poduchę jeśli nie to nie, w podszybiu masz wiązke i ją odwiń i zobaczysz co i jak
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
czy macie moze linka do zdjęć ,w ktorych widnieje przekladanie polo?

Panowie powiedzcie mi jedną rzecz jak dołożyć z tej mojej wersji europejskiej wiązke do przyciemniania podświetlenia licznika itp itd.Wangliku mam tylko poziomowanie świateł a w europie poziomowanie oraz przyciemnianie licznika oraz innych światełek wnętrza.Oraz jak dołożyć do mojego lampkę oraz kluczyk w schowku AIRBAG ON/OFF dodam też że chodzi mi o instalacje cześci na te dwie operacje posiadam z europy.

Wziolem sie za przekladke.Zdjolem deske odkrecilem nagrzewnice ale napotkalem problem.Panowie prosze powiedzcie mi co mam zrobic z wiazkami wchodzacymi pod wykladzine czy mam je obcinac a potem co przedluzac kabli w tych wiazkach jest bardzo duzo ida one chyba do elektryki z tylu? zoraz bardziej zastanawiam sie nam zmiana wiazki ta wewnatrzna od europy.Polo europa jak i moje maja nagrzewnice climatic.Nie maja esp ani podgrzewanych foteli.Wyposarzeniem sa bardzo zblizone do siebie.Chce tylko zmienic wiazke wewnetrzna ,ta ktora zamieszczone sa bezpieczniki ,przekazniki pod deska wiazki stacyjki itp itd.Czytalem wasze posty na temam ze VW robi instalacje ,ktora nigdy żadna wiązka nie pasuje w gr vag.Co do tego nie mam zdania licze na wasza pomoc ale panowie nie chce duzo glowkowac i chce uniknac bardzo wielkiej przerobki wiazki.Myslalem tez nad odworoceniem angielskiej wiazki ale wiele plastikow chocby te ktore trzymaja glowne przekazniki pod deska oraz same bezpieczniki po odwroceniu bede mialy lustrzane odbicie..Prosze o pomoc.

panowie prosze o pomoc co zrobic z wiazkami ,ktore ide po bokach do tylu samochodu ida one z tego co widze do np: pompki paliwa ,swiatel...Jestem na etapie wyciagania wiazki.Prosze o pomoc PILNE! czy mam te kable ucinać ?
 

sherves

Anglikomaniak
Dołączył
23.09.2009
Postów
493
Punktów
73
Miasto
UK
A nie lepiej odpiąć ją od świateł, pompy itp? Jak już masz przód rozebrany to tył nie będzie problemem chyba?
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
Rozebralem js odpiolem od swiatel ale chce aby ta wiazka szla tak jak idzie ze wzgledu na przyklad wtyczka na prawa strone od baku wtyczka od rygla wlewu paliwa no i sa 2 wtyczki pod boczkiem w bagazniku one chyba ida do klapy i te wtyczki inaczej isc nie moga. Co zrobic z wtyczka abs?trzeba ja przedluzac?

Witam prosze was poraz bardzo abyście pomogli mi przełożyć ten samochodzik.Bedzie to moj pierwszy samochod dla siebie oraz pierwszy ,którego przekładam i bardzo mi zalezy na czasie oraz jakości przełożenia, ponieważ nie chce tego zrobić na sztuke jak to sie potocznie mówi.Mam problemy z tą operacją opisze je wam:
zdjecie 1
na zdjęciu po niżej przedstawiam strzałkami 2 problemy
zdjecie.jpg
Pierwsza strzałka to zbyt długa wiązka ,ktora w angolu idzie na lewa strone(stojac przed maska)w europie na prawa jest zbyt długa co zrobić z nią i z wiązkami odchodzącymi od niej widoczna na 2 strzalce.Idzie spora ilosc kabli do czujnikow takich jak np: poziom plynu chlodniczego czy czujnik klimy.
zdjecie 2
na tym zdjeciu widac znacznie krotka wiazke do sterownika ABS-u co mam z tym zrobic ? przedluzyć ta wiazke ? dodam ze do niej idzie mnustwo kabli bedzie to klopotliwe.Czy moze da sie jakos pobrac kawalek kabli z przekładki?
zdjecie 2.jpg
zdjecie3
Na tym zdjeciu pierwsza strzalka pokazuje ,ze pare kabli idzie w dol samochodu (to chyba czujnik abs ? kierunkowskaz?czujnik klockow?)
czy to tez trzeba przedluzac?
Druga strzalka chcialbym sie cofnac do zdjecia pierwszego 2 strzalki(chce pokazac wyrazniej ktore kable odchodza od tej wielkiej wiazki)
zdjecie 3.jpg
To były zdjęcia dotyczące wiązki poza scianą grodziowa w kierunku silnika teraz chcialbym zapytac o instalacje wewnetrzna.

Kolejne na ta chwile ostatnie 3 zdjecia pokazuja wiazke ktora w angolu idzie po prawej stronie (patrzac na tyl samochodu) i przechodzac potem kolo tylnich kanap na prawa strone -problemem jest wtyczka pompki paliwa tez trzeba ja bedzie przedluzac?
-Trzeba ta wiazke poprowadzic prosto lewa strona (patrzac na tyl auta) bo tak musi isc zaś wiązka prawa musi isc po prawej ze wzgledu na np: blokade wlewu paliwa.
-Rozchodzi mi sie oto ,ze te wiazki jak ida w angolu tak musza isc problem jest taki ze nie wiem co zrobic z wiazka od angola,Czy trzeba ja odwracac ?Kiedy to zrobie bardzo brzydko bedzie to wygladac bede musial zmieniac pin po pinie puszke bezpiecznikow i wiele pewnie ukrytych problemow.
Czy jak porownam wiazke z przekladki i beda pasowac wtyczki grodziowe itp itd to zmieniac?Dodam ze wiazke poza komora prowadzaca do silnika chce zmodernizowac jednak jesli chodzi o wiazke wewnetrzna w kabinie tutaj rozwarzam jej wymiane powniewaz wiazka z europy bedzie pewnie idealnie pasowac (puszka bezp. czy kostki do modulu bsi)
zdjecie 4.jpg zdjecie 5.jpg zdjecie 6.jpg
Prosze raz jeszcze o rade czekam na odpowiedz.Zalezy mi bardzo wiec raz jeszcze was prosze o pomoc.Jest mowicie ze nie powinienem zmieniac wiazki w kabinie to co z nia zrobic jak jest to odbicie lustrzane wiazki europy i nie bedzie fajnie pasowac na 2 strone bedzie mnie czekalo mnostwo przerobek(chocby antena radia i swiatelko wewnetrzne ,ktore prowadza ze soba kabelki do glosniczkow wysokotonowych)

czy jest ktos w stanie mi pomoc ?
 

Załączniki

  • zdjecie.jpg
    zdjecie.jpg
    607,4 KB · Wyświetleń: 17

sawik

Anglikomaniak
Dołączył
4.04.2009
Postów
712
Punktów
25
Wiek
45
Miasto
pabianice
rozetnij wiązkę główną po całej szerokości deski , potem przedłużaj kabelek po kabelku tę wiązkę co idzie na próg , część trzeba będzie przedłużyć o całą szerokość , a częśc wystarczy przeciąć , wywlec i zlutować z powrotem , tak żeby główna wiązka odwróciła się o 180 0 , potem ładnie poukładać , owinąć , i znowu ładnie poukładać , nikt nie obiecywał ze będzie prosto !!!!!
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
1-
Wiązke abs-u przedłużać?
2-
Wiązke tych 2 wielkich kostek pod maską skracać?
 

JARO

Zaufany warsztat
Dołączył
29.05.2009
Postów
4045
Punktów
286
Miasto
Wadowice
1-
Wiązke abs-u przedłużać?
2-
Wiązke tych 2 wielkich kostek pod maską skracać?

no przeciez jak jakis moduł idzie w inne miejsce
to chyba normalne ze musisz przedłużyć,lub niektóre kable skrócić

ps. moim zdaniem porwałes sie z motyka na księżyc jezeli zadajesz takie pytanie
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
Robie to 1 raz ,niektorzy pisali ze do przerobienia jest doslownie pare kabli a okazuje sie ze jest bardzo duzo.Dzieki za informacje pozdrawiam
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
Witam.Chciałbym tylko zapytać jaką długość mają dwa przewody hamulcowe na tył od pompy ABS do pierwszego łączenia(Przednie mam z przekładki).Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam.
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
Witam.Chciałbym przedstawić wam moją prace (jeszcze nie skończoną).Widać już jakieś efekty.Stosowałem się do wszystkich waszych wskazówek.Mieliscie racje z ta wiazka przekladki nie nadawala sie za nic.

20130720_134141.jpg 20130720_134146.jpg 20130720_134149.jpg 20130720_134156.jpg
 

mazurek

Gość
Dołączył
4.11.2012
Postów
666
Punktów
40
Wiek
49
Miasto
Wąsosz
WWW
www.mazurek24.pl
Satysfakcja z własnej pracy bezcenna,widać nieźle to wygląda.
 

daniel0515

Uczestnik
Dołączył
30.06.2013
Postów
25
Punktów
0
Wiek
28
Miasto
Radom
Jeszcze zapytam.Po odwrocie wiazki odwrocily mi sie tez wiazki do drzwi, musialem tez zamienic miejscami wiazki drzwi prawa z lewa oraz moduły w silniczkach do szyb(pasowala zamiana) no i teraz mam na odwrót wszystko lewe lusterko na klawiszu reguluje sie prawe itp itd rowniez podnoszenie szyby gdy podnosze swoja podnosi sie pasażera.Zapewne trzeba to przekodować?czy wymienić moduły?
Wiecie może jaka długość przewodów hamulcowych jest potrzebna na tył ?? przednie mam z przekładki ocalały ale tył został ucięty.
 
Do góry Bottom