Rozebralem js odpiolem od swiatel ale chce aby ta wiazka szla tak jak idzie ze wzgledu na przyklad wtyczka na prawa strone od baku wtyczka od rygla wlewu paliwa no i sa 2 wtyczki pod boczkiem w bagazniku one chyba ida do klapy i te wtyczki inaczej isc nie moga. Co zrobic z wtyczka abs?trzeba ja przedluzac?
Witam prosze was poraz bardzo abyście pomogli mi przełożyć ten samochodzik.Bedzie to moj pierwszy samochod dla siebie oraz pierwszy ,którego przekładam i bardzo mi zalezy na czasie oraz jakości przełożenia, ponieważ nie chce tego zrobić na sztuke jak to sie potocznie mówi.Mam problemy z tą operacją opisze je wam:
zdjecie 1
na zdjęciu po niżej przedstawiam strzałkami 2 problemy
Pierwsza strzałka to zbyt długa wiązka ,ktora w angolu idzie na lewa strone(stojac przed maska)w europie na prawa jest zbyt długa co zrobić z nią i z wiązkami odchodzącymi od niej widoczna na 2 strzalce.Idzie spora ilosc kabli do czujnikow takich jak np: poziom plynu chlodniczego czy czujnik klimy.
zdjecie 2
na tym zdjeciu widac znacznie krotka wiazke do sterownika ABS-u co mam z tym zrobic ? przedluzyć ta wiazke ? dodam ze do niej idzie mnustwo kabli bedzie to klopotliwe.Czy moze da sie jakos pobrac kawalek kabli z przekładki?
zdjecie3
Na tym zdjeciu pierwsza strzalka pokazuje ,ze pare kabli idzie w dol samochodu (to chyba czujnik abs ? kierunkowskaz?czujnik klockow?)
czy to tez trzeba przedluzac?
Druga strzalka chcialbym sie cofnac do zdjecia pierwszego 2 strzalki(chce pokazac wyrazniej ktore kable odchodza od tej wielkiej wiazki)
To były zdjęcia dotyczące wiązki poza scianą grodziowa w kierunku silnika teraz chcialbym zapytac o instalacje wewnetrzna.
Kolejne na ta chwile ostatnie 3 zdjecia pokazuja wiazke ktora w angolu idzie po prawej stronie (patrzac na tyl samochodu) i przechodzac potem kolo tylnich kanap na prawa strone -problemem jest wtyczka pompki paliwa tez trzeba ja bedzie przedluzac?
-Trzeba ta wiazke poprowadzic prosto lewa strona (patrzac na tyl auta) bo tak musi isc zaś wiązka prawa musi isc po prawej ze wzgledu na np: blokade wlewu paliwa.
-Rozchodzi mi sie oto ,ze te wiazki jak ida w angolu tak musza isc problem jest taki ze nie wiem co zrobic z wiazka od angola,Czy trzeba ja odwracac ?Kiedy to zrobie bardzo brzydko bedzie to wygladac bede musial zmieniac pin po pinie puszke bezpiecznikow i wiele pewnie ukrytych problemow.
Czy jak porownam wiazke z przekladki i beda pasowac wtyczki grodziowe itp itd to zmieniac?Dodam ze wiazke poza komora prowadzaca do silnika chce zmodernizowac jednak jesli chodzi o wiazke wewnetrzna w kabinie tutaj rozwarzam jej wymiane powniewaz wiazka z europy bedzie pewnie idealnie pasowac (puszka bezp. czy kostki do modulu bsi)
Prosze raz jeszcze o rade czekam na odpowiedz.Zalezy mi bardzo wiec raz jeszcze was prosze o pomoc.Jest mowicie ze nie powinienem zmieniac wiazki w kabinie to co z nia zrobic jak jest to odbicie lustrzane wiazki europy i nie bedzie fajnie pasowac na 2 strone bedzie mnie czekalo mnostwo przerobek(chocby antena radia i swiatelko wewnetrzne ,ktore prowadza ze soba kabelki do glosniczkow wysokotonowych)
czy jest ktos w stanie mi pomoc ?