• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Warsztat z płyty warstwowej

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3428
Punktów
481
Miasto
łódzkie
Chodzi o płyty ogrodzeniowe ?
 

apollo

Zaufany warsztat
Dołączył
5.04.2009
Postów
346
Punktów
71
Miasto
Konin
WWW
www.przerabiacze.pl
Waldek, a dlaczego twierdzisz że na budowle budowaną z płyt betonowych nie potrzeba zezwolenia?
 

Marlena

Zaufany warsztat
Dołączył
5.03.2009
Postów
1431
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
WWW
www.przekladkianglikow.pl
Jak otworzycie zakład w jakimkolwiek budynku nie przystosowanym do mechaniki i wpadnie Wam inspekcja ze Straży Pożarnej, Sanepidu lub Ochrony Środowiska to możecie mieć straszne problemy.
Wiadomo, że kontrole są dzięki np. życzliwym osobą: konkurencji, sąsiadom itp., niektórzy kontroli nie mają całe życie.
 

waldek77

Anglikomaniak
Dołączył
20.12.2009
Postów
124
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
rys00 napisał:
Chodzi o płyty ogrodzeniowe ?
Tak chodzi o płyty ogrodzeniowe. Nie potrzeba zezwoleń i każdy może postawić wiatę bądz garaż -sprawdzone kilka set razy. Co do stwierdzenia Marleny to nie wypowiadam się , być może ma rację.
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3428
Punktów
481
Miasto
łódzkie
Widze że jesteś z Łowicza ja z Głowna wiec ok 20 km,u nas nawet na zadaszenie albo wiate potrzebne jest zezwolenie (1 tys zł)
 

waldek77

Anglikomaniak
Dołączył
20.12.2009
Postów
124
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Pozdrawiam Głowno,znam doskonale! u nas nic takiego nie ma. Ludzie stawiają na swoich posesjach i jest ok. Na pewno nie raz widziałeś takie budynki
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3428
Punktów
481
Miasto
łódzkie
tak widzialem nawet sąsiad z naprzeciwka taki wystawił,ale jak dla mnie jest za niski 3m min 4-4.5 potrzeba żeby jakis podnosnik wstawic bo bieganie po schodkach do kanału już mi sie znudziło
 

apollo

Zaufany warsztat
Dołączył
5.04.2009
Postów
346
Punktów
71
Miasto
Konin
WWW
www.przerabiacze.pl
Nie chcę się wymądrzać, ale wiem że bez zezwolenia można postawić budynek do 25 m2. W przypadku rolników do 35 m2. W tych wypadkach wystarczy tylko zgłoszenie. Piszę o tym dla tego że też do niedawna byłem przekonany że z płyt betonowych czy warstwowych budynek może postawiony bez chodzenia po urzędach.
http://www.budujemydom.pl/component...ogcategory/act,view_porady/id,6073/Itemid,33/
To prawda że wielu ludzi w to nie wnika i nie oceniam czy to dobrze czy źle. Piszę tylko jak jest wg.przepisów. Nie ma znaczenia materiał z którego są ściany, ani to czy jest fundament.
 

Marlena

Zaufany warsztat
Dołączył
5.03.2009
Postów
1431
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
WWW
www.przekladkianglikow.pl
Ok postawicie bez pozwolenia garaż (wiadomo do jakieś określonej wysokości, i oddaleniu od granicy sąsiada), tylko na zgłoszenie. Potem możecie go zmienić do budynek pod działalność gospodarczą. Problem pojawia się gdy ktoś Wam naśle kontrolę chociażby ze Straży Pożarnej (co może się przez całe życie nie zdarzyć) i jak traficie na bardzo przepisowego (nie ludzkiego) kontrolera to nie ma bata zamkną Wam warsztat.
My obecnie postawiliśmy warsztat czekamy od grudnia na odbiór po kolei: energetyki (był w poniedziałek :jupi: , geodety, straży pożarnej, ochrony środowiska, sanepidu i na końcu nadzoru budowlanego.
Największemu wrogowi nie życzę budować warsztatu zgodnie z przepisami -tragedia, kupa niepotrzebnie wydanej kasy i nerwów.
 

waldek77

Anglikomaniak
Dołączył
20.12.2009
Postów
124
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Dach we własnym zakresie, łatwa sprawa, pokryć euro falą. Koszt płyty szarej 19zł, słupka 3m nad ziemią 45zł. Jeśli kolor to trochę drożej
 

Tony

Bywalec
Dołączył
16.12.2009
Postów
63
Punktów
0
Miasto
Wielkopolska
waldek77 napisał:
Dach we własnym zakresie, łatwa sprawa, pokryć euro falą. Koszt płyty szarej 19zł, słupka 3m nad ziemią 45zł. Jeśli kolor to trochę drożej

Jakbyś miał jakieś foto to bardzo chętnie bym zobaczył jak taki garaż będzie wyglądał. A w środku jakie wykończenie? Podłoga itp?
 

waldek77

Anglikomaniak
Dołączył
20.12.2009
Postów
124
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Jeśli tylko na auto to nic nie robić ale gdy chcemy by było ciepło to kilka paczek styropianu załatwi sprawę , można zaciągnąć klejem żeby nam się gryzonie nie sprowadziły. Wylewkę wylać z betonu i po sprawie. Wszystko zależy do czego na ten garaż ma służyć. Nadmieniam że może być rózna wysokość, spadek itp. od 2 do 3 metrów nad ziemią
 

Tony

Bywalec
Dołączył
16.12.2009
Postów
63
Punktów
0
Miasto
Wielkopolska
waldek77 napisał:
Jeśli tylko na auto to nic nie robić ale gdy chcemy by było ciepło to kilka paczek styropianu załatwi sprawę , można zaciągnąć klejem żeby nam się gryzonie nie sprowadziły. Wylewkę wylać z betonu i po sprawie. Wszystko zależy do czego na ten garaż ma służyć. Nadmieniam że może być rózna wysokość, spadek itp. od 2 do 3 metrów nad ziemią

To jeżeli płyty są 2 metrowe potrzebowałbym garaż 6x6 tak żeby zmieściło się auto i na drugiej połowie magazynek na kajak itp. Orientacyjnie taki garaż 6x6 ile będzie kosztował?
 

waldek77

Anglikomaniak
Dołączył
20.12.2009
Postów
124
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Jeśli ze ścianą oddzielającą graż na auto od reszty to około 2000, jeśli bez to jakieś 400 mniej. Oczywiście same ściany, bez bram,dachu, wylewek.
 
Do góry Bottom