• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie OC na Angielskich Tablicach

Punktów
0
Witam wszystkich mieszkam w UK od 13 lat. Prowadzę biznes w Anglii jak i w Polsce.

W grudniu zeszłego roku przyjechałem autem do Polski a drugie auto przyjechało do mnie lawetą:

Mercedes s420 c140 1997

Mercedes SL350 r230 2004

Oby dwa auta są zarejestrowane na mnie w UK jest płacony tax i insurance.

Do Polski latam co 2 miesiące na około tydzień. Autka stoją sobie w garażu i na pewno nie będę ich sprzedawał. Mają cieszyć oko i od czasu do czasu gdy jestem na wakacjach chciałbym nimi pojeździć. Nie chcę rejestrować ich w Polsce chcę zostawić na Angielskich rejestracjach.

Jedni piszą że można inni że nie. Więc jak to jest naprawdę?
Znam przypadek z Pomorskiego ciocia znajomego jeździ kilkunastoletnia hondą na a angielskich tablicach z przeglądem w Polsce na życzenie (na ang. warunkach)

Miała nawet małą stłuczkę nie z jej winy i nie było problemu z wypłata.

Łączny przebieg jaki będę pokonywał tymi autami w Polsce to max 1000 kilometrów.

Teraz jestem w UK i zabrałem ze sobą niebieskie odcinki z v5 nr 11 (Notification of permanent export)

Czy mam je wysyłać do DVLa czy zgłosić SORN?

Chcę tylko przegląd w PL i OC by legalnie poruszać się w kraju w razie kontroli chcę by wszystko było ok. Nie chcę przekładać zmieniać zegarów itd. Auta chcę zachować w originale Z góry dziękuje i mam nadzieję żę jesteście w stanie pomoc

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Żebyś mógł poruszać się autami to muszą pozostać zarejestrowane, jeżeli poinformujesz o eksporcie to auta zostaną bez rejestracji czyli defacto nie dopuszczone do ruchu.

W uproszczeniu: SORN + polski przegląd i polskie OC na rok.

Punktów
0
Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanko. Ponieważ większość czasu przebywam w UK i mam tu jeszcze
inne samochody na które właśnie używam zniżek angielskich.
Chciałbym w Polsce użyć zniżek mojego taty (60%) na te dwa auta w. w
Czy wystarczy że spisze darowiznę np 50% samochodów na tatę. Czy tak można? i czy musi to być zrobione u notariusza
czy po prostu z Google ściągnąć wzór?
Z góry Dziękuje za pomoc

Punktów
0
Dziękuje za odpowiedź.
Nie koniecznie są firmy w UK u których możesz odpalić opcje multi car insurance. Np Direct Line. Kilka aut na jednej polisie korzystasz
wówczas ze zniżek na auta w tej polisie. Czyli z legalnego punktu widzenia nie muszę nawet robić darowizny?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
zgadza sie w multi car policy dostajesz znizki na polise a nie na auta wiec znizki sa uznawane na kazde dopisane auto.
w PL Nie ma znaczenia kto kupuje polise, moze to byc sasiad albo pani zosia. wazne by bylo auto ubezpieczone zadne darowizny czy inne kombinacje nie sa potrzebne.

Pchełek

Nowy
Punktów
0
Żebyś mógł poruszać się autami to muszą pozostać zarejestrowane, jeżeli poinformujesz o eksporcie to auta zostaną bez rejestracji czyli defacto nie dopuszczone do ruchu.

W uproszczeniu: SORN + polski przegląd i polskie OC na rok.

siemka - jestem tu nowy. SORN już mam na swoim angliku, jak wygląda sprawa z przeglądem takiego anglika? Mam coś z lampami zrobić? A jesli chodzi o OC... gdzie mogę kupić takie Polskie OC? Pytałem w jednej agencji ubezpieczeniowej i powiedziała mi babka że ona nigdy nie ubezpieczała auta na angielskich blachach.. jakieś konkretne agencje ubezpieczeniowe mają takie usługi? będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam

Punktów
0
Dobry wieczor Ja mam podobny problem bo ubezpieczylem auto na rodzica a umowe mam na siebie angielska I poruszam sie w pl Czy moge auto zarrjestrowac na siebie I oplacic akcyze z umowa na mnie jesli ubezpieczenie jest juz na rodzica ? Czy potrzebna jest darowizna? Czy auto moze ubezpieczac moja mama kiedy umowa jest na mnie ?

Do góry Bottom