Menu
Forum
Nowe posty
Szukaj na forum
Nowe treści
Nowe posty
Ostatnie wpisy na profilach
Ostatnie aktywności
Użytkownicy
Obecnie na forum
Ostatnie wpisy na profilach
Szukaj w wpisach na profilach
Zaloguj
Szukaj
Szukaj
Szukaj tylko w tytułach tematów
Przez:
Nowe posty
Szukaj na forum
Menu
Zaloguj
Install
Witamy na Forum Anglików!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość.
Zarejestruj się
lub
Zaloguj
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Forum
Komentarze
Ubezpieczenie anglika w Polsce
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Odpowiedz w temacie
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gość" data-source="post: 27576"><p>Witam! </p><p>Sprawa ubezpieczenia to jedno a jazda z takim ubezpieczeniem to drugie. </p><p>Powiem Państwu, ze miałem polisę na RHD z Liberty Direct. Wykupiłem ją u agenta na Allegro, polisa z wszystkimi danymi tzn nr. rejestracyjny(Angielski), nr. vin, marka, model auta, pojemność silnika. z tym, że adres musiałem podać Polski czyli niezgodny z V5 (v5 na moje dane) Ubezpieczenie 30dniowe z możliwością przedłużenia, 2 dni po zawarciu polisy zadzwonili do mnie z L.D. i zaproponowali polisę na 12 miesięcy albo likwidację/anulowanie tej polisy w terminie do 30 dni. </p><p>Nikt nie pytał czy to "rhd" czy "lhd" czy może "przekładka" nikt nie pytał o ważność MOT-u ani czy mam Polski przegląd, zdziwiło mnie to i zapytałem o to znajomego Policjanta i koleżanki pracującej w Urzędzie Celnym. Kolejny raz okazało się iż przepisy są interpretowane różnie przez różnych urzędników. Jednak do celu, dowiedziałem się, iż KAŻDY POJAZD NA TERENIE RP MA MIEĆ WAŻNE OC i nie ważne czy jeździ po drodze czy stoi w garażu bo jest sprowadzony( info od policji, strażnika celnego i agenta sprzedającego mi polisę), jazda na takim OC to już inna bajka, aby legalnie jeździć na takim OC należy mieć przegląd techniczny z RP, którego jak wiemy na RHD bez zgody Ministra nie dostaniemy. Czyli wychodzi na to, że kupić można i to bez problemów (mnie to zajęło z 15min.) ale jeździć już nie bardzo. (kolejny raz zależy to od policjanta podczas kontroli jeden powie OK drugi będzie żądał Polskiego przeglądu a wtedy "klops") </p><p>Pomijam fakt o którym nie wolno zapomnieć mianowicie MUSIMY mieć auto zgłoszone w Urzędzie Celnym i Urzędzie Skarbowym gdyż w innym przypadku nasze RHD będzie na terenie RP nielegalnie ( chodzi mi o auto sprowadzone, przeznaczone do rejestracji a nie o kogoś</p><p>kto jest akurat na urlopie, albo ma ubezpieczenie w UK/ROI)</p><p>Dlatego JA zrezygnowałem z tego ubezpieczenia bo szkoda mi kasy na coś co jest mi nie przydatne bo już w razie kontroli mogę mieć problemy z powodu braku Polskiego przeglądu, którego puki co nie zrobię z wiadomych przyczyn.</p><p>pozdrawiam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gość, post: 27576"] Witam! Sprawa ubezpieczenia to jedno a jazda z takim ubezpieczeniem to drugie. Powiem Państwu, ze miałem polisę na RHD z Liberty Direct. Wykupiłem ją u agenta na Allegro, polisa z wszystkimi danymi tzn nr. rejestracyjny(Angielski), nr. vin, marka, model auta, pojemność silnika. z tym, że adres musiałem podać Polski czyli niezgodny z V5 (v5 na moje dane) Ubezpieczenie 30dniowe z możliwością przedłużenia, 2 dni po zawarciu polisy zadzwonili do mnie z L.D. i zaproponowali polisę na 12 miesięcy albo likwidację/anulowanie tej polisy w terminie do 30 dni. Nikt nie pytał czy to "rhd" czy "lhd" czy może "przekładka" nikt nie pytał o ważność MOT-u ani czy mam Polski przegląd, zdziwiło mnie to i zapytałem o to znajomego Policjanta i koleżanki pracującej w Urzędzie Celnym. Kolejny raz okazało się iż przepisy są interpretowane różnie przez różnych urzędników. Jednak do celu, dowiedziałem się, iż KAŻDY POJAZD NA TERENIE RP MA MIEĆ WAŻNE OC i nie ważne czy jeździ po drodze czy stoi w garażu bo jest sprowadzony( info od policji, strażnika celnego i agenta sprzedającego mi polisę), jazda na takim OC to już inna bajka, aby legalnie jeździć na takim OC należy mieć przegląd techniczny z RP, którego jak wiemy na RHD bez zgody Ministra nie dostaniemy. Czyli wychodzi na to, że kupić można i to bez problemów (mnie to zajęło z 15min.) ale jeździć już nie bardzo. (kolejny raz zależy to od policjanta podczas kontroli jeden powie OK drugi będzie żądał Polskiego przeglądu a wtedy "klops") Pomijam fakt o którym nie wolno zapomnieć mianowicie MUSIMY mieć auto zgłoszone w Urzędzie Celnym i Urzędzie Skarbowym gdyż w innym przypadku nasze RHD będzie na terenie RP nielegalnie ( chodzi mi o auto sprowadzone, przeznaczone do rejestracji a nie o kogoś kto jest akurat na urlopie, albo ma ubezpieczenie w UK/ROI) Dlatego JA zrezygnowałem z tego ubezpieczenia bo szkoda mi kasy na coś co jest mi nie przydatne bo już w razie kontroli mogę mieć problemy z powodu braku Polskiego przeglądu, którego puki co nie zrobię z wiadomych przyczyn. pozdrawiam [/QUOTE]
Wstaw wypowiedzi użytkowników…
Nazwa
Weryfikacja
Jakiego koloru jest krzyż w logo naszego forum
Odpowiedz
Forum
Komentarze
Ubezpieczenie anglika w Polsce
Warsztat samochodowy Szczecin
Do góry
Bottom