• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzedaż Anglika bez adresu w UK, ubezpieczenia itp.

Gawrys94

Początkujący
Punktów
0
Witam ponownie,

Tym razem chcialem zapytac o sprzedaz auta, prsilbym o rade jak najlepiej to zalatwic.
Mianowicie chodzi o to ze mam na sprzedaz calego anglika (nie bitego) gotowego do jazdy itp.
Chcialbym sprzedac go w Anglii, bedac z Polski i nie majac nic wspolnego z Anglia, dodam ze samochod ma v5c jednak nie ma zadnego ubeezpieczenia motu taxu itp.
Teraz pytanie, mot oczywiscie wyrabiam sam ale co ze sprzedaza auta bez ubezpieczenia i taxu ? Czy cena powinna byc o wiele nizsza, czy moze lepiej zarejestrowac auto na kogos w anglii?

Ewentualnie ubezpieczenie jakies krotko terminowe?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Jeśli jest V5 to masz dowód własności pojazdu i to wystarczy Ci do sprzedaży. Przegląd należałoby zrobić - autko świeżo po przeglądzie bardziej przyciąga uwagę. Taxem ani tym bardziej ubezpieczeniem się nie przejmuj, nie jest to ważne dla kupującego - jeśli autko zaparkowane jest poza drogą publiczną, Ty go nie używasz a na przegląd powiedzmy że zawieziesz na lawecie, w takim przypadku ubezpieczenie to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Zakładam oczywiście że SORN jest zgłoszony. Kto jest właścicielem w V5 bo domyślam się że nie Ty?

Gawrys94

Początkujący
Punktów
0
Ale to pewnie musiałbym trochę z ceny spuścić bez ważnego ubezpieczenia i taxu :( Dlatego ciekawy jestem kosztów rejestracji na np. 30 Dni, jestem jeszcze trochę zielony i nie bardzo wiem czym jest SORN. Właściciel to kolejna sprawa, czy jest jakas różnica czy w momencie kupna na V5 wpisuje swoje dane, mieszkam w Polsce, czy jakiegoś podstawionego znajomego Anglika?

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Nie kupisz taxu nie bedąc wlascicielem na v5 nowe przepisy
Jak bedzie dobra cena bedzie tez kupiec - tax ok 150 funa o tyle obniz oferte - ubezpieczenie niby tez wymagane jest i pamietaj o tym przy jazdach probnych

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Jesli nie zglosiles SORN to bedziesz musial zaplacic caly TAX wstecz od momentu kiedy byl ostatnio placony. Masakra! Dlatego SORN to podstawa.
Ubezpieczenie w UK jest na konkretna osobe a nie na samochod i o to sie nie martw bo podczas zakupu auta kazdy zalatwia to we wlasnym zakresie takze nie jest istotne czy auto jest ubezpieczone czy nie. Jesli chcesz nim jechac musisz od razu ubezpieczyc. Zalatwia sie to od reki przez telefon. Jak nie to auto idzie od razu na zyletki przy pierwszym kontakcie z radiowozem - automatycznie skanuja rejestracje i widza czy jest ubezpieczone, czy ma MOT iTAX. Nie ma to tamto, nie musza Cie nawet zatrzymywac.
Podsumowujac wazny jest MOT i TAX z tym, ze zeby kupic TAX auto MUSI byc ubezpieczone bo inaczej nie sprzedadza Ci TAXU!
Krotko mowiac radzilbym Ci sprzedac auto w PL bo mozesz tego nie ogarnac to raz a druga sprawa to w Polsce sprzedaz je duzo drozej niz w UK.
Poza tym nie wydaje mi sie aby ktokowliek majac do wyboru miliony tanich jak barszcz samochodow w UK jechal do polski po Twoj chyba, ze chcesz go oddac za pol darmo.

Do góry Bottom